Momoka, de vergeten glorie

Momoka, de vergeten glorie

“Toeval” is het woord dat ik in dit nieuwsitem moet gebruiken. Maar wel toeval met een plezierig en interessant tintje.

Ik ben op dit ogenblik op fietsvakantie in de regio Oirschot met mijn vrouw, een gemeente in Brabant waar ik graag ga fietsen.

Plotseling wordt mijn aandacht getrokken door enkele vlaggen van Oase. Het viel me niet meteen op, tot mijn oude hersenspinsels deze vlaggen in verband bracht met pompen en koi, en plotseling werd mijn gezichtsveld verbreed en zag ik de naam “De Scheper”.

Stop ! Riep ik onmiddellijk tot mijn vrouw…fietsen aan de kant, want hier wil ik een bezoek brengen. Ik had de naam al veel gehoord, en ik kende Chiel, de eigenaar, van vroeger, maar hier was ik nog nooit geweest.

Op dat moment viel mijn frank nog niet ! Toen ik binnenkwam en onmiddellijk aangesproken werd met “dag Mijnheer Borgmans”, moest ik toch even lachen, want ik was bekend…Nu heb ik wel liever dat ze "Hoi Luc" zeggen, maar alla...

Toen ik even verder liep werd mijn aandacht getrokken door een vijver voorzien van een groot glas, en mijn oog viel op een interessante sanke die voorbij het raam zwom….

Howla…die koi ken ik…dat is Momoka, dat kan niet anders. Toen Chiel zich vrij kon maken en me een goedendag kwam zeggen, bevestigde hij inderdaad dat dit Momoka was.

Voor velen is dit misschien geen wetenschap, maar ik zal in het kort het verhaal schetsen. In de jaren 2002-2004 (denk ik) werd de koiwereld verbaasd door Ryu X, (Ryu betekent “draak” in het Japans) een buitengewone sanke die door Chiel werd aangekocht en naar de AJKS werd gebracht om mee te dingen naar het allerhoogste.

Als ik me niet vergis, is ze runner up geworden op de AJKS, en werd daarna nog een tijd op de Momotaro koifarm gehouden.

Het kan zijn dat ik het verhaal niet 100% breng, want dat is mij in detail niet bekend, maar op zeker ogenblik overleed Ryu X, naar verluid door verhard kuit.

Vermits dit een vrij dure koi was en Maeda San toen ook ontzettend blij was met de relatie met Chiel, werd er een vervanger gezocht voor Ryu X. Dit werd Momoka…..

Het was in de beginperiode van Interkoi, en ik kan me niet 100% herinneren wanneer Momoka eigendom werd van Chiel. Het moet volgens mij ergens in 2008 of 2009 geweest zijn.

Ik heb de verhalen altijd gevolgd en had een bijzonder zwak voor Momoka, die uiteraard een kweek was uit de prachtige bloedlijn van Momoko natuurlijk, een oyakoi die ik altijd ontzettend heb gewaardeerd.

Nu kan ik wel zeggen dat Momoka er op dit ogenblik niet uitziet zoals zij eruit zou moeten zien ! Ze zwemt in een kraakheldere vijver van 15 kuub met een gezegende lengte van 86 cm volgens Chiel (2 jaar geleden gemeten), maar ze lijkt veel kleiner…er zit geen body meer op en de kleur is ingeleverd. Ik hoop dat Chiel het me niet kwalijk neemt dat ik dit zeg, maar het is niet anders.

Wat zou ik haar graag in handen krijgen !!!. Als er iemand nog 2 jaar tijd in deze koi wil steken, volgens onze maatstaven en met onze begeleiding, dan zou het wel eens kunnen dat ze iedereen zal verbazen. Wat een zonde…

Ik zal niet zeggen dat ze beter is dan Wakana, de GC van Arcen 2016, maar ik denk dat de kwaliteit dicht in de buurt komt als je ze nog goed krijgt. Ik denk hier ook weer aan Domino die van een paling door ons naar grote hoogten is gebracht !!

Ik had helaas mijn goede camera niet bij en heb een filmpje gemaakt met mijn telefoon. Vergeef me de erbarmelijke kwaliteit, maar hier is het filmpje.

Wat je ziet is een schijn van een koi die het zou kunnen worden !

Extra aandacht voor De Scheper

Het toeval wil dat De Scheper nu zaterdag 17 september een grote opendeurdag houdt. Als je niet weet wat te doen, ernaartoe !

Het is niet aan mij om een oordeel te geven over het bedrijf. Het enige wat ik kan zeggen is dat we bijzonder goed werden ontvangen door Chiel en zijn vrouw, en alles zag er netjes en verzorgd uit.

In de vijver met het raam zwommen enkele interessante koi, waaronder een interessante showa en een aparte budo goromo vergezeld van een aantal eenkleurig vissen.

De foto’s geven je een klein overzicht van “De Scheper”.

Meer afbeeldingen

Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 1
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 2
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 3
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 4
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 5
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 6
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 7
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 8
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 9
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 10
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 11
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 12
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 13
Momoka, de vergeten glorie: afbeelding 14

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240