Een kort woordje over de tancho

Een kort woordje over de tancho

Een variëteit waar je van moet houden en eigenlijk is het een kohaku die rode patronen op het lichaam mist. Elke gosanke liefhebber moet er wel een in de vijver hebben vind ik. Elke kweker die kohaku kweekt heeft wel een aantal tancho’s bij zijn kohaku kweek.

interkoi ameideDeze tancho’s worden meestal bewerkt zoals we ze graag zien. Over bewerken mogen we natuurlijk niet te veel spreken, maar laten we ons geen oortjes aannaaien, de realiteit liegt er niet om. Het is voor mij een open vraag of alle tancho bewerkt worden of dat er ook zo geboren worden.

kraanvogelHet is een duister geheim, en ik kan eerlijk gezegd er geen sluitend antwoord op geven. Laat ons de kerk in het midden houden en dromen dat alle tancho kohaku en consoorten zo geboren worden. Je weet veronderstel ik wel waar de tancho kohaku is naar vernoemd ? Neen, dan zal ik het nog eens uitleggen. "Tancho" verwijst naar de rode kroon op het hoofd van de Japanse kraanvogel (Grus japonensis), die lijkt op een rode vlek op het voorhoofd van de koi, en het verwijst natuurlijk ook naar de Japanse vlag.

Nu is Matsue wel een van mijn favoriete kwekers voor tancho. Bij Interkoi Ameide hebben we een 2-tal tancho zwemmen met een goede stip en een mooie schone huid. Ik kan wel zeggen een spierwitte huid zoals ik het graag zie. De grootste is momenteel tancho kohaku 2311006 en is 49 cm. Ze is toch nog 16 cm gegroeid en als je bedenkt dat deze koi de 2de week mei 2023 binnen is gekomen, dan mogen we zeker tevreden zijn. De kwaliteit is behouden en er zit nog voldoende muziek in.

Dan hebben we nog een kleinere in de aanbieding en van deze koi is de stip uit het boekje, namelijk tancho kohaku 2111002 en die meet momenteel 45 cm. Ook van deze koi is de huid erg goed, ondanks het feit dat het niet de grootste is. Ik durf beweren, een aanwinst voor iedere vijver. Deze tancho is binnengekomen op 32 cm en meet nu 45 cm. Ook deze koi is 2de week mei in 2023 binnengekomen.

Eerlijk gezegd had ik liever een aantal centimeter extra gehad en iets meer volume maar het is wat het is en mag blij zijn dat de kwaliteit zo goed is. De tancho stammen af van de Setsuren en Nadeshiko ouderdieren en uiteindelijk uit de Sensuke lijn waar Matsue groot mee geworden is.

Belangrijke punt van een tancho vind ik de diepe beni kleur van de stip en de ronding van de stip en daarnaast dat de rest van het lichaam een stralend shiroji heeft, en dat hebben ze.Daarnaast hebben we de rest van de kenmerken zoals de bouw en de huid die moeten voldoen. Ondanks mijn kritische noot denk ik wel dat al deze kenmerken aanwezig zijn.

Ik wil er dan nog vermelden dat er een groot aantal tancho, tancho sanke zijn aangekocht door onze collega Michael van Interkoi Duitsland, die trouwens heel voordelig worden aangeboden. Hou er rekening mee dat Michael in april naar Arendonk komt met een groot aantal koi die reeds verkocht werden, en moeten opgehaald worden door de klanten. Een goede gelegenheid als je nog een tancho zoekt.

En ook niet te vergeten dat er een uitgekiend exemplaar op de lopende veiling staat. Uiteraard iets duurder, maar dat moet je natuurlijk kunnen begrijpen, we praten hier over een zuviere tanchoi kohaku van 68 cm. 

Meer afbeeldingen

Een kort woordje over de tancho: afbeelding 1
Een kort woordje over de tancho: afbeelding 2
Een kort woordje over de tancho: afbeelding 3
Een kort woordje over de tancho: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

Interkoinederland

1 Mooie Tancho blijft een prachtig gezicht in de vijver. Bij Tancho komt alles er bij goede kwaliteit zo prachtig uit omdat de koi niks kan verbergen.

Ook is de Tancho vaak de aanwijzer van parasieten of problemen in de vijver omdat ze dit het snelst van alle koi doorgeven.


Eric

Fijn verslag en zo lekker vroeg 😅👏


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml