Een woordje over dropsy

Een woordje over dropsy

Een tijdje geleden las ik een verhaal over dropsy, beter bekend als buikwaterzucht. Het zijn de ervaringen van Johan Leurs, waar hij meer  info over gaf, met name over de behandeling van één van zijn koi.

Laat ons eerst even uitleggen wat dropsy betekent. Dropsy wordt gekenmerkt door een abnormale ophoping van vocht in de weefsels van de koi, wat resulteert in een opgeblazen uiterlijk.

Mogelijke oorzaken van dropsy bij koi kunnen zijn:

  • Bacteriële infecties: Dropsy kan het gevolg zijn van bacteriële infecties zoals Aeromonas of Pseudomonas.
  • Parasitaire infecties: Interne parasieten zoals wormen kunnen ook leiden tot dropsy.
  • Nierproblemen: Nierfalen kan de oorzaak zijn van vochtophoping bij koi.
  • Slechte waterkwaliteit: Onjuiste waterparameters, zoals hoge niveaus van ammoniak en nitriet, kunnen de gezondheid van vissen aantasten en dropsy veroorzaken.
  • Voedingsproblemen: Ongeschikt of slecht uitgebalanceerd voedsel kan bijdragen aan gezondheidsproblemen bij koi, waaronder dropsy.

Symptomen van dropsy zijn onder andere een opgezwollen lichaam, schubben die uitsteken als een dennenappel, lethargie, verlies van eetlust en abnormaal gedrag. Als je vermoedt dat jouw koi aan dropsy lijdt, is het raadzaam om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts gespecialiseerd in koi. Een juiste diagnose van de onderliggende oorzaak is cruciaal voor een effectieve behandeling. Het kan het toedienen van medicatie, het verbeteren van de waterkwaliteit of andere specifieke maatregelen omvatten, afhankelijk van de vastgestelde oorzaak.

Laat ons nu de ervaringen van Domi Johan even op een rijtje zetten. Het gaat over de behandeling van één van zijn koi.

De evolutie van die kleine Showa, waarvoor het er een tijdje niet zo goed uitzag. Feit is dat we tientallen persoonlijke berichten ontvingen met de vraag wat we precies hadden gedaan om die kleine Sanshoku weer op het goede spoor te krijgen.

Eerlijk gezegd denk ik niet dat ik die vraag hier op Facebook wil beantwoorden, omdat ik ten eerste geen koi-arts (of dierenarts) ben, en ten tweede ook niet graag productnamen publiceer. Dus als u met hetzelfde geval te maken heeft en de koi misschien niet kunt redden, neem dan onmiddellijk contact op met een koi-dokter, want waterzucht is niet altijd gemakkelijk te behandelen.

Ik wil de behandelingen wel kort beschrijven, maar zonder dieper in te gaan op specifieke medicatie:

  • Dag 1: het water gezouten tot 3gr.
  • Dag 1: 8 uur later nam het zoutgehalte toe tot 5gr.
  • Dag 2: zoutgehalte verhoogd tot 8gr.
  • Dag 3: eerste injectie antibiotica
  • Dag 5: tweede injectie antibiotica
  • Dag 7: derde injectie antibiotica (telkens op recept)

Drie weken nog steeds geen verbetering zichtbaar

  • Dag 28 (bij benadering), vierde injectie antibiotica plus injectie diuretica (ook op recept)
  • Dag 30, vijfde injectie antibiotica, plus injectie diuretica
  • Dag 40, duidelijke verbetering in de toestand van de Koi
  • Dag 60 keerde Koi terug naar de oorspronkelijke vijver. De temperatuur altijd rond de 14 graden gehouden, dus nooit hoger richting de 20 graden Celsius of hoger.

Je hebt al gezien dat ik geen tak van antibiotica noem, noch de merknaam van de diuretica (waarvan deze volgens mij alleen in de menselijke geneeskunde wordt gebruikt). Wat is diuretica ? Diuretica zijn stoffen die de productie van urine bevorderen, wat resulteert in een toename van de urineproductie en een verhoogde uitscheiding van water en elektrolyten uit het lichaam. Deze stoffen worden vaak gebruikt om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen, wat nuttig kan zijn bij de behandeling van bepaalde medische aandoeningen, zoals hypertensie (hoge bloeddruk), oedeem (vochtophoping), en sommige hart- en nieraandoeningen.

Heeft u dus een probleem met een koi vergelijkbaar met dit geval, dan kunt u dit schema altijd voorleggen aan de koi-dokter, maar laat de koi-dokter altijd beslissen welke medicijnen in uw geval gebruikt moeten worden. Misschien was mijn behandeling in mijn geval de juiste, misschien hadden we ook gewoon... geluk. In ieder geval succes, mocht jij ook in de problemen komen....

Maar ik wil er één ding aan toevoegen: Het was de eerste keer dat we diuretica op een koi gebruikten en persoonlijk heb ik het gevoel dat zonder dit medicijn (of de combinatie) deze Koi het niet zou hebben overleefd. Gewoon mijn gevoel...

Tot  hier de uitleg van Johan. Iedereen die wat langer in de koihobby zit, zal al wel eens ooit te maken hebben gehad met dropsy. De machteloosheid slaat gewoonlijk toe, want je weet dat je er weinig aan kan doen. Daarom is het misschien nuttig om wedervaringen zoals dit door te geven.

 

13
10
19
12
7
11
8
7

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml