Een kwartet in aanbod

Een kwartet in aanbod

Ja watte, ik denk dat het zowat 15 graden koeler was dan zaterdag. Velen zullen blij zijn, maar ik heb liever de warmte.

Het water koelt wel niet zo snel af, maar graag of niet, de reis naar de winter is begonnen. We hopen nog op een goede nazomer, die van mij gerust tot december mag duren.

Het kan bijzonder gemoedelijk zijn tijdens een goede nazomer, soms de beste en rustigste periode van het jaar.

In België beginnen de scholen vandaag na 8 weken vakantie, en ik heb medelijden met de kinderen die hun eerste dag moeten doorworstelen.

Naar jaarlijkse gewoonte is er kermis in Arendonk en dit zal de pijn wat verzachten, want ze kijken er al naar uit. Nadien zijn het de welverdiende pannekoeken met spek die ik met liefde en plezier zal klaarmaken…

Maar ik moet me concentreren op mijn koi en nog proberen een aantal koi te verkopen, alhoewel mijn bestand flink uitgedund is. Een kijkje naar de resterende koi s’morgens in de vroegte…

Aloïs is een typisch Belgische naam en de brave ziel was 71 jaar. Hij kwam even naar koi kijken, heeft schijnbaar een vijver van 10 x 4 meter, en zocht kleine koi, want die zijn volgens hem goedkoper en worden ook allemaal groot.

Het probleem is dat hij op de verkeerde plaats terecht is gekomen, want helaas heb ik dit soort koi niet, alhoewel hier niets mis mee is, maar het is anders. Mijn uitleg stootte op onbegrip, want volgens hem was klein evenredig met goedkoop.

Daarom dat ik even een aantal jonge koi in een blauwe bowl heb gedaan, en geprobeerd heb uit te leggen wat het verschil tussen gewone koi en hoogwaardige potentiële jumbo koi zijn.

Blijkbaar drong het toch niet helemaal tot hem door. Hij werd, zoals zovelen toch overtuigd dat patroon belangrijk was. Uiteraard is patroon belangrijk, maar body en huidkwaliteit zijn helaas een belangrijker faktor in het geheel.

Uiteindelijk begreep Aloïs dat de kohaku met een dubbele body, even oud toch een ander uitgangspunt is dan wat hij in zijn hoofd heeft hangen. Zijn bekommernis was zoals bij velen “worden deze groot ?”

Het enige antwoord dat ik kan geven en ik blijf dan nog heel voorzichtig is dat ervaring mij leert dat dit soort koi, ik heb het over de 4 kleinere uitgaven, zonder problemen 65-70 cm kunnen worden en dat de ontwikkeling bij hem thuis sneller zal gebeuren dan hier bij mij.

Mijn gehanteerde maatvoering van 65-70 cm is gebaseerd op ervaring en nog eens ervaring. Ik heb veel van deze koi verkocht en er zijn zelfs koi bij die dik boven de 70 cm zijn geworden, maar niet op 1 jaar !

Het was een serieuze strijd om proberen het verschil tussen kwaliteit uit te leggen, en ik weet niet of hij me geloofde, de tijd zal het uitmaken want ik deed hem een voorstel.

Hij wist dat er in de straat nog een andere zat die koi verkocht. Iemand die het presteert om af en toe zelfs de naam van interkoi te misbruiken, en ik stelde hem voor om daar te gaan kijken, en als hij de koi daar goedkoper en mooi vond, dat hij de koi daar moest kopen.

Indien hij het verschil begreep, zou hij volgende week terugkomen en als de 4 kleinere koi niet verkocht werden deze week, zou ik hem deze aanbieden voor een aangenaam prijskaartje, maar dan voor alle 4 samen, te nemen of te laten….ik ben dus benieuwd….

Wat betreft de grootte van deze koi, waren de kleinere allen om en bij de 36 cm, de 5de jumbo kohaku in de bowl was 44 cm zoals ik dacht. Bij aankomst in april was deze 38 cm, de rest mag je zelf invullen.

Maar ik zou ik niet zijn als ik nu niet probeerde dit kwartet voor zaterdag te verkopen. Daarom dat ik dit viertal wil aanbieden in een totaalpakket voor één prijs die jullie zelf mogen bepalen.

Zijn er mensen die interesse hebben om de 2 sanke, de tancho kohaku en de ginrin kohaku in één partij aan te kopen, gelieve me dan per mail een bod te sturen.

Ik antwoord altijd en ben zoals altijd de soepelheid zelve. Ik zou zeggen waag je kans….alle koi zijn inclusief certificaat van echtheid.

Tenslotte kwam Johan zijn nieuwe aanwinst ophalen. Een kohaku uit de serie die momenteel in de opgroei 1 zitten. Het geeft ook goed het verschil weer tussen de opgroei en de koi die gewoon in de vijvers zwemmen.

Deze kohaku was 37 cm, die in de opgroei zijn om en bij de 50-55 cm. Interessant zou zijn om op te volgen hoe groot ze zijn als we 5 jaar verder zijn. Is er dan nog een wezenlijk verschil qua grootte ?

In het gesprek tijdens het filmen wordt verwezen naar Ben’s bakske. Dit gaat terug naar de jaren stilletjes, vermoedelijk de periode 2009-2010. De bijgaande foto is nog een foto van die tijd en toen was ik al bezig om kleine koi een speciale behandeling te geven.

Ondertussen heb ik nog een koi gevonden uit die periode en de codenummer zegt mij 912055 ofwel december 2009, dus ik zat ergens goed met mijn inschatting. Ik laat je dus de filmpjes zien van toen bij aankoop en 3 jaar later.

Showa het neuzeke 912055

Het neuzeke in 2012 - 68 cm

En ja, ik herinner me deze nog heel goed...Het was bijzonder leuk, maar ondertussen ben ik een moeilijke weg ingeslagen. Toch hunker ik nog naar die gezellige tijd. Feit is dat Johan me vertelde dat hij ook een tosai uit die periode heeft gekocht en nog altijd leeft. De koi is rond de 75 cm, wat eens te meer bewijst dat deze kleine Momotaro ook groeien dat het een lust is, als je ze maar de nodige tijd geeft.

Om mijn verhaal vandaag af te maken, nog even een kijkje in de vijver van de koi die de show hebben meegedaan. Buiten enkele kleine puntjes die aandacht nodig hebben, zwemmen ze allemaal ontspannen rond in een omgeving die voor hen herkenbaar is. Ze zijn duidelijk in hun nopjes…

Meer afbeeldingen

Een kwartet in aanbod: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240