Een mogelijke babychampion ?

Een mogelijke babychampion ?

Wie weet ? Klein, fijn, de perfectie nabij, veel meer moet dat niet zijn.

Het zal ook aan het momentum liggen natuurlijk, want alles is afhankelijk van de tegenstanders. Op vraag van Matthijs moest ik Deze Momotaro Sanke nog eens extra bowlen en er een mooi filmpje van maken. Ze werd onder de loupe genomen door een topic in koivrienden en enkele aangehaalde puntjes moesten geverifieerd worden.

Dat hebben we dan ook maar eventjes gedaan, met dit filmpje als resultaat. Veel valt er aan deze sanke niet af te keuren, en als ik er zo 50 zou kunnen aankopen, dan zou dit vlug gedaan worden, alleen dat gaat gewoon niet, want zo zijn ze zelden te vinden. Je moet hier wel rekening mee houden dat je duidelijk het verschil kan zien tussen deze tosai en de echte jumbo tosai. Dit waren de 4 veilingkoi bij aankoop, maar vergelijkbaar is deze jumbo tosai kohaku van dezelfde veiling. Je ziet dadelijk het verschil. Dat bedraagt gewoon 15-20 cm.

Blijft deze sanke dan altijd kleiner dan de jumbo tosai ? In ieder nest of in iedere kweek zijn er koi die kleiner blijven en zitten er reuzen tussen. Daar dient dan ook de selectie voor. Mijn ervaring vertelt me dat in de meeste gevallen, de kleinste kleiner blijver dan de grotere, en dat dit op latere leeftijd altijd zal terug te vinden zijn, uitzonderingen misschien daar gelaten.

Zijn de kleinere dan slechter dan de grotere ? Welnee, helemaal niet. In Europa zijn de mensen nu éénmaal geobsedeerd door jumbo koi...niet groot ?...., niet mooi of niet goed zeggen ze dan, dit in tegenstelling tot de Aziaten. Het eerste wat men hier vraagt is..."hoe groot worden deze koi ?"

Toen ik tijdens de opensales een selectie hield samen met de Aziaten aan een bowl waar we om de beurt mochten kiezen, namen zij de kleinste eruit, en ik natuurlijk de grootste. Waarom namen zij dan de kleinste ? Heel eenvoudig, de kleinste waren dikwijls de betere, en met het warme weer dat ze daar het ganse jaar door hebben, groeien die kleine koi toch, wat hier in ons land in principe bijna niet mogelijk is. Zou ik die kleine uitkiezen, ik zou ze niet verkocht krijgen.

Het is een tendens die eigenlijk niet op zijn plaats is. Het gebeurt dikwijls in een gesprek als mensen praten over hun koi, dan spreiden ze hun armen en geven de maat aan van hun koi, die dan 150 cm zou moeten zijn. "Zo groot zijn mijn koi", zeggen ze er dan nog bij. Ga je dan ter plaatse kijken, dan zie je een koi van 50-60 cm zwemmen, meestal mannen met een slanke body, maar zelden zie je de juist aangeduide koi van 150 cm zwemmen. We zullen het maar, "de wens is de moeder van de gedachte" noemen, want koi van 80 cm zijn er zelden te bewonderen, geloof me maar.

Waar ik het ook over wil hebben is de maruten sanke die bij de mogelijke toekomstige babychampion zwemt. Terwijl de sanke van Matthijs een geweldige huidkwaliteit vertoont, perfect atarashi sumi, gecombineerd met een mooi patroon, dat mogelijkerwijze nog verborgen sumi zal promoten, vind ik de maruten sanke gewoon geweldig.

Hier ga ik persoonlijk moeite in steken om deze groot te krijgen, en wat veel mensen hier niet in zien, is de toekomst mogelijkheden van deze sanke. Dit is tevens ook een mooi voorbeeld van iets waar veel mensen nog niet stil bij staan, namelijk dat dit een sanke is die een typisch shiroji patroon de hoofdtoon laat voeren. Nu zul je zeggen, wat bazelt hij nu weer, maar je moet dit anders bezien.

Ik zal je nog een foto tonen van een vergelijkbare koi met ook een "wit patroon", namelijk deze kohaku. Bij beide koi zie je dat eigenlijk het wit of het shiroji de aandacht trekt en het patroon maakt. Wat is nu het wonderbaarlijke van beide koi?... Ik weet dat ik ze nu niet kan verkopen. Kan ik ze echter naar 60-70 cm trekken, dan zul je zien dat iedereen dit soort koi wil bezitten. Ze zullen dan ook een special treatment krijgen, en in de azukari vijver mogen gaan zwemmen. Hopelijk zijn ze dan 45-50 cm einde van dit jaar, en dan zal ik ze nog wel eens laten zien.

Ik vind de sanke van Matthijs een geweldig mooie sanke, en ik heb er veel voor moeten doen om deze in het veilinggeweld te kunnen kopen, maar ik wist dat het geen verloren moeite zou zijn. De maruten sanke echter zal me in de toekomst veel meer voldoening geven, daar ben ik zeker van. Hiermee wil ik de sanke van Matthijs niet achteruitzetten, en ik weet zeker dat Matthijs begrijpt wat ik bedoel, het is echter een totaal andere invalshoek om koi te bekijken. Laat het "mijn persoonlijk visie" genoemd worden. En iedereen is vrij om mijn visie te delen of niet, de rest moeten jullie er zelf aanbreien.

Er was gisteren echter nog meer te bekijken, want niettegenstaande ik weer geen volk verwachtte door het koude weer, zijn mijn zaterdagen rijk gevuld. Om 10 uur waren er al mensen van Duitsland die graag enkele koi wilden bekijken. Als er nieuwe klanten zijn, moet je ook iets laten zien, iets uitleggen en je zaak voorstellen vind ik, want enkel op die manier kan je laten zien wat je in je mars hebt. Tevens ben je in de gelegenheid om zelf enkele koi te bowlen, te filmen, te controleren en uiteraard, er zelf van te genieten.

Klaus was nog nooit in Arendonk geweest. Met trots liet ik hem enkele parade paardjes zien, waaronder deze showa van Mr. P.. Hij moet ook ns van heel ver komen, en misschien is hij nu blij dat hij zijn showa na 3 maanden nog eens kan bewonderen. Het is telkens een genot om deze showa in de bowl te zien, en mijn klant was duidelijk begeesterd. Tja, dat zijn ze nietwaar .... Verleden week is de zuster weggegaan, en die gaf dezelfde uitstraling. Gekocht op de veiling in november 2011 zijn dit toch 2 exemplaren geworden die ieders hart sneller doen stromen, maar helaas ook een gat in je portemonnee maken. Velen willen dan ook een kleine tosai kopen om tot dit resultaat te komen. Ik moet echter zeggen dat ik dat maar zelden tegenkom.

Een ander kanon van topkwaliteit is deze yondan kohaku. Ik gebruik zelden de woorden HQ, VHQ, SVHQ, tategoi enz, benamingen die overal te pas en te onpas gebruikt worden, zelfs tot vervelens toe, maar als ik zeg dat zowel de showa als de kohaku van een behoorlijk niveau zijn, dan denk ik dat ik toch niet overdrijf. Dan zeg ik er nog bij dat dit niet de top is in Japan, maar de subtop, dan ben ik zelfs nog bescheiden...

Nog een gevulde bowl met een intussen verkochte shiro utsuri van Momotaro en een niet verkochte kohaku van Taniguchi, en er waren niet veel woorden meer nodig om mijn vriendelijke klant een goede indruk te hebben nagelaten van de koi de ik heb zitten.

Het gaat trouwens pijn aan het hart doen volgende maand bij de uitvaart van ongeveer 50 van dit soort koi. Ik weet dat er een nieuwe lading komt, maar dit vervangen is niet zo eenvoudig. Al moet ik toegeven dat de selectie die ik onlangs op de kop heb geslagen, mee van de beste selecties is die ik ooit gedaan heb. Ik hoop er in de loop van mijn volgende bezoek aan Japan nog een aantal aan te kunnen kopen van dit kaliber, en geloof me, dat is niet eenvoudig.

Last but nog least zijn deze veilingkoi van Momotaro die voor een acceptabele prijs aangeboden worden. Alle 3 degelijke en stevige koi met een goed patroon, maar voornamelijk, een sterke prijs. Bekijk ze maar goed.

Ondertussen zie ik dat ik weer een heel verhaal neergepend heb. Volgens Martin maak ik nogal veel "d" en "dt" fouten. Het kan, maar ik zeg tevens dat ik een verhaal neerpen, niet meer nalees en het dan post in het nieuwsitem, incl. de fouten. Als het gepost is, lees ik het nog heel even na, omdat ik soms dingen verkeerd uitleg of zo, maar in de toekomst zal ik Martin iedere dag de postitems toesturen, rond 7 uur in de morgen, en dan zal Martin ze nakijken op eventuele spellingsfouten. Het enige probleem zal zijn dat ik ze pas s'nachts terugkrijg vrees ik, zodat veel mensen op hun honger blijven zitten.

Volgens Martin moet ik ook maar een tweetal nieuwsitems per week posten. Dat is volgens hem meer dan voldoende. Zijn jullie het daar mee eens ?

En om Martin even persoonlijk aan te spreken. Ik heb dit nieuwsitem ondertussen niet nagelezen, maar kijk het even na, en vertel in de reacties hoeveel spelfouten ik heb gemaakt. Daarna moet je de proef op de som zelf nemen, en een nieuwsitem van deze orde zelf schrijven in dezelfde tijdspanne als ik dit doe, en dan mag zal ik het nadien controleren op fouten. Tussen haakjes, het schrijven van dit nieuwsitem heeft me 35 minuten gekost. (grapje hè Martin)

Lopende promoties.

Interessante promotie showa Momotaro momenteel 2350 euro, 320 x bekeken.

Opensales evenement zaterdag 6 april...niet te versmaden

Veiling Momotaro 11 april. Liefhebbers kunnen zich aanmelden

20 april, voorstelling van onze "2013" koi. (info volgt)

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240