Een terechte opmerking

Een terechte opmerking

Gisteren kreeg ik een mail aan van een klant van mij met een vraag die ik in principe moeilijk kon beantwoorden, en waar ik nooit, of bijna nooit, stil bij heb gestaan.

De vraag luidde als volgt:

Kun je me aangeven wat jou beweegt om een bepaald punt toe te kennen aan een vis. Ik zie bijvoorbeeld vaak 9 voorbij komen .Echter vind ik enorme verschillen tussen deze vissen. En graag zou ik willen begrijpen hoe het kan dat het prijs verschil tussen vissen van gelijke soort en alle vrouwelijk en die van jou allen een 9 krijgen zo groot kan zijn.

Ik moest hier even over nadenken, om een goed antwoord te formuleren. Het is in principe zo dat de kwaliteitsindicatie gebaseerd is op de kwaliteitsindicatie in Japan, maar dat eigenlijk een beetje verwaarloosd is door de tijd.

Normaal geven ze in Japan een kwaliteitslabel van 1 tot 5, waarbij 3 de gewone kwaliteit is. Ik heb deze indertijd gewoon verdubbeld. Het is echter ook een gewoonte geworden om hier niet te veel bij stil te staan, en eigenlijk is er een gewoonteritueel ingeslopen, dat ik de meeste van mijn vissen tussen de 8,5 en 9,5 aanduid, met af en toe een plus erbij en in sommige gevallen een 10 als ik een bijzonder grote voorliefde heb voor de koi.

Bij de vraag echter van mijn klant, moest ik toch toegeven dat ik een beetje te nonchalant rondgesprongen ben met deze indicaties, met als verzachtende omstandigheid dat koi veranderen, en soms beter of slechter worden, ook uit een bepaalde hoek van commercie, maar ik wist niet dat er zoveel aandacht geschonken zou worden aan dit label. Een koi mag je in principe nooit kopen op datgene wat wij er op zetten. Een koi moet je kopen, gedeeltelijk in vertrouwen en in samenspraak met de dealer, die er zijn eerlijke mening over moet zeggen.

Dikwijls kom je hier in conflict met prijs/kwaliteit verhoudingen. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, want andere factoren kunnen ook een rol spelen, zoals bijvoorbeeld emotionele gevoelens, zakelijke gevoelens etc...

Je kan een koi van 395 euro niet vergelijken met een koi van 4900 euro, tenminste niet bij Interkoi. Een koi van 395 euro kan ook kwaliteit 10 hebben in onze ogen, terwijl deze van 4900 euro misschien een lagere cijfer zou krijgen. Je moet altijd alles zien in perspectie, en rekening houden met enkele factoren.

Daarom heb ik het volgende besloten. Alle indicaties van kwaliteit heb ik laten verwijderen. Wil je graag een eerlijke mening, dan zullen we jullie deze persoonlijk meedelen, ofwel via mail, ofwel persoonlijk en terplaatse, want dat hebben wij het liefst. Onze beoordeling zal dan altijd gebaseerd zijn op prijs/kwaliteit verhouding, maar wij hebben er geen probleem mee om de goede punten, als de mindere punten naar voor te brengen.

Een goede raad dus, koop nooit een koi waarvan je leest dat hij goed zou moeten zijn, maar laat je voorlichten door iemand met verstand van zaken, en waarvan jij een goed gevoel hebt, niet enkel over kennis, maar ook over eerlijkheid. Dit zijn punten die je echter zelf moet bepalen.

Dit voor wat de kwaliteitslabels....adieu, en ik ben er zelfs blij om. Bedankt Serge om dit punt aan te wijzen. Ik hoop dat mijn antwoord zo eerlijk is als maar kan.

Verder zul je zien dat ook alle aanwijzingen naar de benaming tosai, nisai, sansai etc. verdwenen zijn. Dit is eenvoudiger te verklaren. Reeds anderhalf jaar geef ik de geboortedatum in van de koi, zodat de ouderdom in maanden automatisch wordt aangepast. Hier heb ik geen omkijken naar, want alles gebeurd automatisch.

Als ik tosai of nisai of zo aangeef, dan moet ik dit ieder jaar bijwerken, wat een intensieve opdracht is. Ik vond het dus beter om dit ook te verwijderen, anders was de informatie nooit uptodate. De ouderdom wordt nu perfect weergegeven, automatisch aangepast, en dat vind ik stukken eerlijker, en bespaart een hoop energie.

Moesten er nog wensen zijn van mensen die regelmatig mijn website bezoeken, dan mogen ze me dit altijd per mail doorgeven. Misschien is het wel de moeite om te bekijken.

Om tot de dag van gisteren terug te komen, want ik ben nu al een heel verhaal aan het schrijven zie ik, wel, wij hebben enkele zeer interessante koi gebowld uit het hogere segment, en de kleintjes hebben we zoals reeds vermeld stuk voor stuk gebowld, en deze komen stuk voor stuk op de site te staan.

Vandaag was het ook de afhaaldag voor Etienne, die zijn 4 taniguchi kohaku kwam ophalen. Zijn quarantaine bak stond idem afgesteld als de mijne, en eerlijk is eerlijk, de vissen kunnen nooit beter zitten dan bij je thuis. Mijn voorzieningen zijn goed, maar nooit optimaal. De faktor stress is bij mij de boosdoener, maar dat kan ook niet anders.

Daarnaast wil ik jullie op een echte reis meenemen, die jullie leidt naar enkele beloftevolle kwaliteitskoi, helaas uit het hogere segment. (hoger = duur). Wel staan wij 100% achter de kwaliteit van deze koi, waarvan je zelf het cijfer mag invullen, maar waar wij zeker de kwaliteit van kunnen uitleggen.

Eerst en vooral laat ik jullie kennismaken met een koi waar wij zeer veel mee op hebben, namelijk kohaku KO-V10-1215. Dit is een kohaku die mijn hart heeft gestolen, en waarvan ik hoge verwachtingen heb. het zeer bijzondere patroon is volgens mij exclusief, maar dat is niet het voornaamste.

Deze koi werd ook door Maeda San in een speciaal kadertje gezet, waarmee hij aangeeft dat het een bijzondere koi is, met veel kwaliteiten. Als Maeda San dit zegt, heeft dit een reden, en dit is iemand die een geweldige kijk heeft op koi.

Deze klepper zou ik graag aan iemand verkopen die verstand van vijveren heeft. Kijk heel goed naar de juiste body, het hoofd dat nog zeer veel mogelijkheden weerspiegelt, in enkele woorden, ik kan niet veel minpunten zien aan deze koi. De koi is ontzettend goedkoop, ondanks het feit dat het veel geld is, en ik hoop dan ook dat ik de juiste persoon te pakken krijg. Dit geld voor deze kohaku alleen, maar ook voor alle volgende karakterkoi, die ik je nu laat zien. Beoordeel deze zelf maar, en geef ze maar een kwaliteitslabel. Van mij krijgen ze allen een 11.

showa Momotaro ± 67 cm

Kohaku Matsu 75+ cm

Kohaku Matsu 75+ cm

het zeepaardje ± 70 cm

Ik hoop deze grootheden op de juiste plaats te krijgen dit jaar....

Meer afbeeldingen

Een terechte opmerking: afbeelding 1
Een terechte opmerking: afbeelding 2
Een terechte opmerking: afbeelding 3
Een terechte opmerking: afbeelding 4
Een terechte opmerking: afbeelding 5
Een terechte opmerking: afbeelding 6
Een terechte opmerking: afbeelding 7
Een terechte opmerking: afbeelding 8
Een terechte opmerking: afbeelding 9
Een terechte opmerking: afbeelding 10

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137