Een uitgelezen kans

Een uitgelezen kans

Deze showa vind ik bloedmooi vertelde me J.P. en hij maakte promp van de gelegenheid gebruik om deze onmiddellijk mee te nemen.

Alle koi zwemmen nog deugdelijk rond op 12.8° zoals je op de foto kan zien. Het is de perfecte timing om nog koi over te zetten.

Deze showa is een echte Momotaro. Alles straalt Momotaro uit, en hopelijk zien we deze eind van dit jaar terug.

We zijn in het nieuwe jaar beland, zoveel is zeker. Benieuwd wat dit jaar gaat brengen, want zoals ieder jaar heb ik er een zwaar hoofd in.

Probleem: ik heb dat ieder jaar en ieder jaar is het eigenlijk een succesverhaal. Dus wanhopen is niet aan de orde, maar beter voorzichtig dan zomaar denken dat alles mogelijk is.

Ondertussen is het een plezier om mijn koi te voeren. Neem zelf maar een kijkje. Oh ja, ik ben volop aan het kleien, dus het witachtige in het water is de toevoeging van klei dat ik nu iedere dag doe.

Een kijkje in vijver 6

Een kijkje in vijver 7

De 2de vijver is nog wat trager van begrip, maar ook deze koi hebben zich geweldig aangepast op korte tijd aan de nieuwe situatie na het transport. Heerlijk om naar te kijken of niet ?

Klei zijn broodnodige mineralen voor de koi en is een onderschat bestanddeel voor het glimmen van de huid. De koi worden mooier, de kleuren glimmen in het water, het postuur is indrukwekkend. Wat doet die klei?

Klei heeft een grote diversiteit in geneeskrachtige en therapeutische werkingen. Het staat bol van de minerale zouten, enzymen en sporenelementen en heeft een enorm absorberend vermogen. De fijne, microscopisch kleine kleideeltjes zijn overwegend negatief geladen en de ionenuitwisseling zorgt ervoor dat de klei een opslagplaats wordt voor allerlei onzuiverheden in het water, zoals metalen, allerlei organische stoffen, gifstoffen en zelfs ammonium.

Klei trekt dus vuil- en gifdeeltjes aan en absorbeert het; klei is een waterzuiveraar van de eerste orde! Na toevoeging van de klei is het water binnen 12 uur zuiver.

Klei doet nog meer: het verrijkt het water met mineralen, met name calcium. Die waterverrijking met klei is nodig, omdat vijverwater langzaam uitgeput raakt door allerlei organismen, variërend van bacteriën tot aan uw vissen. Die mineralen, sporenelementen en enzymen zitten vaak niet of onvoldoende in kraanwater, maar de koi heeft ze wel nodig! Niet voor niets worden sommige koivoeders verrijkt met klei in zijn puurste vorm.

Mineralen zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze handhaven samen met de vitaminen de weerstand tegen ziekten en stimuleren het immuunsysteem. Enzymen hebben een belangrijk aandeel in de spijsvertering en het bestrijden van virusaanvallen, tumoren en ontstekingen. Sporenelementen helpen bij het voorkomen van inwendige beschadigingen door de enzymprocessen op gang te brengen.

De klei die voor onze koivijvers benut wordt, is Montemorillonite klei, genoemd naar de lokatie waar ze gedolven is: Montmorillon, Frankrijk. Deze kleisoort bevat een uitgekiende balans van mineralen in hun natuurlijke, colloidale vorm. Het is van belang dat de zuiverste vorm (80 tot 90% zuiverheid) gebruikt wordt. Wekelijkse toevoeging aan het vijverwater zorgt ervoor dat uw vijver op dat onderdeel een beetje het karakter krijgt van een mudpond. En samen met dat karakter gezonde koi, fluweelzachte kleuren en een ondersteuning tot goede groei.

Ter info: ik geef er de voorkeur aan om iedere dag een beetje te kleien in plaats van iedere week. Een soeplepel per dag voor de kleinere vijvers van 15 kuub, 3 soeplepels voor de grotere vijvers van 40 kuub.

Ik ga ze rust geven nu…volledige rust. Denk eraan…zaterdag is de laatste dag, daarna laat ik de koi rusten tot medio februari.

Geniet allen van deze 1ste dag in het nieuwe jaar.

Meer afbeeldingen

Een uitgelezen kans: afbeelding 1
Een uitgelezen kans: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137