Een vraag van John

Een vraag van John

Onlangs kreeg ik een vraag van John i.v.m. beadfilters. Ik heb hier zelf echter totaal geen ervaring mee. Hopelijk zijn er wel mensen die hier nuttige informatie over kunnen geven.

Misschien zijn er mensen die hier meer ervaring mee hebben, en misschien wat commentaar willen geven op zijn vraag. Dit is de mail van John:

Ik heb nog een leuk onderwerp voor een nieuws item. Je hebt een keer eerder over dit onderwerp iets geplaats, dat was minder dan 3 maanden terug. Alleen ik kan het nieuwsitem niet vinden. (makkelijk John, je gaat naar "klanten en hun vijver", en daar vind je het betreffende nieuwsitem)

Anyway, ik krijg mijn Nitriet niet onder de 0,1 en meet met een JBL test, die ook 0,05 kan meten. De vissen lijden er m.i. niet onder, vooralsnog...

Ik heb 2 beadfilters op 1 Ultrasieve3, waarin 2 bodemafvoeren met beluchte spindrifters op uit komen. De vijver is 23 kuub incl 1 cuub platenfilter. Ik heb 20 vissen van 50-60 cm. Op elke beadfilter staan een 10m3/uur Messner drukpomp, dus 20m3 per uur.

Nu kreeg ik afgelopen weekend het advies mijn beadfilters maar max 30 seconden ipv de aanbevolen 2 minuten (uit de Bencke handleiding) te blowen. Dit omdat je dan de bacteriën van de beads af zou slaan en wegspoelen. Ook het voorwaarts- en terug spoelen (Rinse en back flush stand) zou ik moeten inkorten tot het 50mm kijkglas in de afvoer helder wordt. Spoelen zou ik dan verder doen via de WASTE stand. In de zomer spoel ik 2 x per week. Daarop was advies om 1 x per week niet te blowen, maar alleen voorwaarts- en terug spoelen en daarna eventueel te verversen.

Ik ga deze procedure de komende maanden proberen, want het klinkt logisch. Ik heb al 6 jaar beadfilters en die waren toen vrij nieuw. Wellicht is het verkorten van het blowen een goed idee.

Graag ontvang ik tip

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Koi in Japan VERKOCHT SA-V18-10240