Een zwart witte dag

Een zwart witte dag

Deze morgen heeft er zich een lichte aardbeving voorgedaan, wat jullie waarschijnlijk al wel weten.

Ze had een 6.3 kracht op de schaal van Richter, en was een 200 km van Okayama waar ik was. In Okayama had de aardbeving nog een kracht van 4, en heeft verder geen ernstige beschadigingen aangebracht. Ze noemden het in het engels een "wobble" (wobble = wiegelen). Wel is het zo dat ik in de bovenste verdieping van het hotel was, en dat ik de muren serieus zag bewegen. Niet 1 of 2 cm, maar volgens mij toch wel een 10 cm van links naar rechts. Het gaf me een zeer onveiling en hulpeloos gevoel...

Ik heb er een filmpje van gemaakt, terwijl het werd getoond op de televisie, maar dit terzijde.

Vandaag was het tijd voor een bezoek aan Momotaro en Omosako. Ik had nog het één en ander te bespreken met Daisuke, en daarna ging het richting Omosako.

De vissen werden bij Momotaro klaargemaakt voor vertrek naar mudpond. Hiervoor krijgen ze een speciale behandeling, zodat ze zo optimaal mogelijk hun verblijf in de mudpond kunnen doorstaan. Spijtig voor mijn medereiziger, want die had hier nog een sansai tancho en een lion queen showa zitten.

De tancho konden we niet te pakken krijgen, maar de lion queen showa wel. Sansai en 74 cm, het mag gezien worden, en anders kijk maar naar dit filmpje. Ik geloof niet dat dit voor iemand onder moet doen, wel ? Helaas kost dit veel geld en het verblijf in de mudpond is ook niet gratis en risicoloos.

De rit naar Omosako is een ritje van een dikke 2 uur, en de Omosakoi farm is een beetje moeilijk gelegen in een klein steegje, en werden zeer vriendelijk ontvangen door Takahiro, de jongste zoon van de Omosakoi familie.

Zelf wou ik geen grotere shiro aankopen, maar mijn vriend Harald wou er zeker enkele voor de Noorse markt. Ik heb een filmpje gemaakt van de shiro die we gebowld hebben, maar waarvan ik er geen enkele heb aangekocht. Niet dat ik ze niet wou, want ze waren bloedmooi, maar je kan niet alles. Ik wachtte geduldig mijn tijd af tot ik de kleinere mee kon selecteren.

Er was zopas een vijver geselecteerd, waarvan ze de laatste keuring male/female hadden gemaakt, en de kans kon ik echter niet voorbij laten gaan. Ik heb Takahiro dan ook flink geforceerd om even een klein interview te laten geven van hoe zij te werk gaan bij het sexen van koi. Als je de uitleg goed begrijpt, dan hoor je dat ze niet de vrouwen selecteren, maar dat ze de 100% mannen eruit nemen. Ik vond dit een geweldige manier van benadering.

De selectie die ik gemaakt heb, en waarvan ik ieder visje persoonlijk heb gekozen en onder de loupe genomen, zijn dus in principe geen mannen meer, en zouden na verschillende selecties nog altijd vrouwelijk zijn. Dit geeft een gevoelige meerwaarde die soms wel onderschat wordt. Je moet er ook rekening mee houden dat deze visjes niet overdreven groot zijn, maar in utsuri begrippen voor jumbo tosai worden aanzien. Ze hebben dus de goede lengte en zijn zeker niet te klein. Dit zijn shiro uit shiro, wat totaal anders is dan een shiro uit een showa.

Tijdens het uitzoeken van de koi heeft Takahiro speciaal voor Interkoi een shiro uitgezocht die hij de beste van de vijver vond, of de zogenaamde Kashira van het ogenblik. Je kan dan ook in het filmpje horen waarom hij "deze droom" heeft uitgekozen. Deze vorm van benadering van koi zou een mooie stap in de goede richting zijn bij ons, en ik heb zijn uitleg dan ook zeer op prijs gesteld.

Alle kleine shiro staan dan nu ook online, waarvan er 2 iets duurder zijn. Takahiro heeft me wel verzekerd dat mijn selectie een goede was, maar misschien zeggen ze dat wel tegen iedereen. Ik ben ondertussen zelf wel benieuwd geworden naar de verdere ontwikkeling van deze shiro, en diegenen die ik niet kan verkopen, zal ik mogelijk in de groeivijver zetten om verder op te volgen.

Ik heb ook bewust enkele shiro gekozen die al veel verder staan met de ontwikkeling van het sumi, omdat volgen Takahiro, deze koi niet veel meer zullen veranderen, maar wel mooi blijven. De overigen zijn toverballen, en vooral geschikt voor mensen die graag evolutie zien en leren kennen.

Tenslotte zijn we nog even naar de hogere kwaliteits shiro gaan kijken, en zoals je kan zien op dit filmpje is het allemaal nog zwart/wit en hadden ze nog geen kleur uitgevonden.

Binnen enkele uren ga ik te bed, en zal ik in één trek doorvliegen naar Amsterdam. Er komt nog wat anders op de site te koop, met name enkele bijzondere showa, maar dat is een verhaal voor later. Ik hoop dat mijn korte reis toch de nodige animo heeft gebracht, en dat de gedane aankopen een beetje in ieders lijn van de interkoi verwachtingen mogen liggen. Ik heb wel bewust een bepaalde politiek gevolgd, maar of dit verstandig is, weet je pas achteraf. Ik ben in ieder geval tevreden met datgene wat ik op dit moment kan aanbieden.

Mijn assortiment is bijna volledig vervangen, en ik blik terug op een prachtige collectie. Niet overdreven veel koi, geen massaproductie, maar degelijk handpick koi, van meer dan modale kwaliteit, enkele uitschieters uitgezonderd. Mijn volgende reis zal in het najaar zijn, en vermoedelijk zal ik dan nog 2 x gaan, we zullen zien.

Meer afbeeldingen

Een zwart witte dag: afbeelding 1
Een zwart witte dag: afbeelding 2
Een zwart witte dag: afbeelding 3
Een zwart witte dag: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240