Eindelijk onze eerste koi

Eindelijk onze eerste koi

Voor de eerste keer een bezoek gebracht aan Ogata koifarm. Goed onthaal, hele nette farm, en een goed georganiseerde opensales.

Ik zal je even uitleggen hoe het in grote lijnen in zijn werk gaat. De koi zijn in vijvers ingedeeld, voornamelijk op grootte met de daaraan gekoppelde prijzen voor de dealers.

Dan moeten diegenen die koi willen selecteren plaatsnemen bij de desbetreffende vijver, waarvan ze koi willen selecteren. Iemand van de koifarm zal telkens een aantal vissen in een bowl met net leggen, zodat je de koi goed kan bekijken, en ieder op zijn beurt mag telkens een koi kiezen.

Wil je een koi, maar je bent niet aan de beurt, en de andere selecteert deze koi, dan ben jij de pineut… Hoe meer je er koopt, hoe goedkoper de koi zullen worden. In dit filmpje is alles goed duidelijk, maar alles is geen goud wat er blinkt.

Ondanks het feit dat dit goed verhandelbare jumbo tosai zijn, is het geen spek voor onze bek, en hebben we niet meegedaan aan de selectie. Niet erbij vergeten te vermelden dat dit vermoedelijk voornamelijk mannelijke koi zijn, maar die wel voor interessante prijzen kunnen aangeboden worden.

Hierbij een filmpje van de Ogata koifarm. Morgen gaan we terug voor de veilingvissen.

Het was vrij koud hier in het Zuiden, zodat ik zelfs mijn fleece heb aangedaan, en dat heb ik tot grote schande meerdere keren moeten horen, want ze zijn het gewoon dat ik in een hemdje met korte mouwen rondloop….Ze lieten zelfs doorschemeren dat ik een dagje ouder aan het worden ben.

Na de goedverzorgde lunch, zijn we verder gereden naar Okawa koifarm om te zien of er iets voor ons te halen viel. De broers zijn altijd vriendelijk, maar het duurde eventjes vooraleer ze ons naar de betere vissen leiden, en bovendien werd het zelfs problematisch om ze te mogen zien.

Het zijn nu éénmaal hun tategoi die ze voor ons moesten netten, en die willen ze niet te veel verstoren als er geen verkopen aan vast hangen. Je weet dus wat je te doen staat…Onder tategoi moet je begrijpen dat het voornamelijk vrouwelijke koi zijn die de potentie hebben om jumbo te worden met bepaalde kwaliteiten. Dit kan je helaas terugvinden in de prijs.

Na enig overleg werd er toch besloten om de 2 tategoi vijvers af te vissen en ons een selectie te laten maken.

Onze selectie Tategoi vijver 01

Onze selectieTategoi vijver 02

Zoals je kan zien op de filmpjes zie je hier een serieus verschil van tategoi tegenover het gewone spul. De body's en de lengtes zijn buiten propertie op deze leeftijd, en dan nog niet te spreken van de huidkwaliteit. Er zitten tosai tussen die reeds ver naar de 40 cm gaan op deze leeftijd.

Na een grondige selectie gemaakt te hebben moesten we helaas het onderspit delven bij de onderhandelingen over de prijs van enkele bijzonder goede sanke en kohaku. Om je een voorbeeld te geven zouden enkele van de door ons gesecteerde tosai rond de 4-6000 euro moeten kosten in de verkoop, en dat is voor onze begrippen niet haalbaar.

Hoe de gebroeders over een prijs nadenken zie je in dit filmpe en dat rijp beraad duurt een tijdje…

Na lang onderhandelen en tijdens het selecteren waren we enkele tosai tegengekomen die normaal niet zoveel door ons gekocht worden, maar die wel bijzonder mooi waren voor de toekomst. Wij hebben het hier over een fantastisch mooie bekko en 2 showwaardige doitsu sanke.

We hebben tenslotte de selectie compleet gemaakt met een 5-tal oshiba shigure waar toch regelmatig naar gevraagd wordt, en die volgens ons prijstechnisch aan vele eisen voldoen. Wij denken dat dit interessante koi zijn voor de liefhebbers…vrouwelijk, goede bouw en interessant netpatroon.

De doitsu sanke zijn een klasse apart. Dit kan je op weinig plaatsen vinden. Modern patroon, goede body's en al serieus aan de lengte voor doitsu tosai. Ze zijn klaar om in te zetten op eender welke show, en vermoedelijk worden het dan ook winnaars.

In normale omstandigheden zouden deze doitsu kunnen uitgroeien tot koi van 75 cm volgens de gebroeders, en ik maak er dan 65 cm van om later niemand te ontgoochelen, want de omstandigheden spelen ook een rol….

We gingen daarna nog even naar een kleine lokale hobbykweker met de mooie naam die je niet kan onthouden "omotenisiki". Deze brave man werkt vooral met de ouderdieren van Ueno en Isa, en dat kon je in de koi duidelijk terugvinden.

Hier spreken we van eerlijke koi. Wat bedoelen we hiermee…hiermee bedoelen we dat de koi grootgebracht zijn in normale, niet geforceerde omstandigheden. Dan kom je tot de ontdekking dat de koi als jonge nisai slechts 44 tot 48 zijn, en daar is totaal niets mis mee.

Je kan zien dat dit de huidkwaliteit zeker ten goede komt, dat de koi niet bewerkt zijn, en eigenlijk had ik veel zin om deze koi aan te kopen. We hebben de aankoop niet aangedurft omdat we toch bang waren dat de commerciële zijde niet haalbaar is voor dit soort koi, vermits ze niet aan het verwachtingspatroon qua lengte voldoen.

Wij denken dat deze koi de groeipotentie wel bezitten, en dat bij de betere hobbyist er toch een serieuze groei mogelijk is. Als ik deze koi zou moeten aanbieden, dan zouden ze een prijskaartje moeten dragen van gemiddeld 1750 euro, en ik betwijfel de verkoop in dit geval. Ik heb een bod gedaan zodat ik ze zou kunnen aanbieden voor 1250 euro, maar dat is me niet gelukt. Wat vinden jullie van deze showa in dit filmpje ?

Het zijn wat ouderwetse klassieke showa, en jullie mening is onze leerschool…

Meer afbeeldingen

Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 1
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 2
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 3
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 4
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 5
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 6
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 7
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 8
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 9
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 10
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 11
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 12
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 13
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 14
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 15
Eindelijk onze eerste koi: afbeelding 16

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240