Eureka, ik heb haar gevonden

Eureka, ik heb haar gevonden

Neen, het is niet de liefde van mijn leven, want die heb ik al 40 jaar, maar de eerste koi die van tosai naar jumbo boven de 80 cm is uitgegroeid.

Onlangs heb ik de vraag gesteld via een nieuwsitem, wie een koi van tosai naar jumbo boven de 80 cm had grootgebracht, maar zonder antwoord. Het is ook niet evident om koi naar die grootte te laten doorgroeien, ondanks het feit dat er nogal eens makkelijk over gesproken wordt, maar nu heb ik ze gevonden, en wat nog fijner is, uit mijn eigen selecties.

Ik moest gisteren de bowls naar de mensen brengen die er eentje gekocht hadden. Dat is het nadeel van grote bowls verkopen, ze passen in geen enkele auto, dus moet je ze zelf weg gaan brengen. Je maakt er dan maar een mooie uitstap van, zodat je er ook nog eens een mooi nieuwsitem over kan schrijven.

Het meest intrigerende was dan ook het meten en bowlen van enkele koi, waaronder 2 sanke van Momotaro bij Polleke. Ik kon mijn geluk niet op toen de Mako Sanke 82 cm, (en niet showa zoals ik in het filmpje door de emotie foutief zei) aanklikte. Ik herinner me de aankoop nog zo goed als gisteren.

Mako sanke van Momotaro 82 cm

Izymoryu sanke van Momotaro 78 cm

Ik kocht destijds enkele sanke aan van de nieuwe bloedlijnen, namelijk de Mako yondan sanke, waarvan je de foto op het certificaat ziet staan, en de Izymoryu sanke, die vlot over de meter was gegroeid. Ik was zelf niet op de veiling aanwezig toen, want ik was op vakantie in de Dominikaanse republiek. Ik meen dat ik deze aankopen regelde door een bepaald limietbedrag in te zetten, dus meer op de aankoopprijs gegokt, dan op de koi.

Ik kreeg nogal wat kritiek te verwerken op deze tosai, ondanks het feit dat Rini ontzettend gecharmeerd was van de imposante Izumoryu. Velen lieten de koop van deze koi passeren, omdat de kwaliteit niet goed was. Dit bewijst in mijn ogen min of meer, dat het hier ging over het patroon, en niet zozeer over kwaliteit, want daar hadden ze in mijn ogen voldoende van in huis.

Het waren destijds al grote tosai van 31 en 36 cm, een maatvoering die nu al bijna aan de kleine kant is voor tosai. Polleke zocht in die tijd tosai, waarvan de groeipotentie het belangrijkste was, en niet zozeer het patroon. Om die reden werd de koop gesloten.

Dat ze groot zouden worden stond als een paal boven water, maar dat ze deze lengte zouden bereiken op hun vijfde levensjaar, daar had ik nog niet bij stilgestaan. Jawel, ze zijn nog maar 5 jaar, en hebben dus nog volop de mogelijkheid om er een 10 cm bij te breien, of niet soms ? Ieder jaar nog een 2-3 cm, en dan ga je naar, of over de 90 cm. Ik kan maar één ding zeggen: dikke proficiat met dit resultaat Polleke. 90 cm is sowieso een magisch getal, want die zijn in Japan zelfs zeldzaam.

Het zijn machtige beesten, en het was een genot om alle koi even in de meetbak en daarna in de grote bowls te kunnen zetten. Ik zal in de loop van de volgende dagen nog een volledig verslag van het bezoek aan Polleke maken, want er zijn nog prachtresultaten geboekt, maar ik heb beloofd dat ik het verhaal eerst zou schrijven, en daarna toestemming zou vragen om het te mogen plaatsen.

Meer afbeeldingen

Eureka, ik heb haar gevonden: afbeelding 1
Eureka, ik heb haar gevonden: afbeelding 2
Eureka, ik heb haar gevonden: afbeelding 3
Eureka, ik heb haar gevonden: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240