Evalutatie van onze Japanreis

Evalutatie van onze Japanreis

De verwachtingen waren hoog gespannen zoals op iedere Japanreis, en ditmaal was mijn éénmans zoektocht versterkt door een koikichi eerste klas.

Vermits ik een ingewikkeld voorjaar heb, moest ik mijn reis anders inplannen en besloot een aangepaste route te volgen.

Na aankomst stonden er nog 3 lange treinreizen te wachten, maar dat kon ons enthousiasme niet temperen. Ogata stond als eerste op het menu, en die begon op maandag met de opensales van een aantal vijvers.

De prijzen waren ontzettend gunstig, en wie dit soort visjes zoekt kan zeker en vast zijn ding doen. Ik heb de fout gemaakt om geen selectie te maken, vermits we niet zagen wat we zochten in deze vijvers. Goed of fout kan ik niet beoordelen, maar we zoeken iets meer in een koi dan het aanbod dat we zagen.

Ik kan me 100% voorstellen dat velen zich laten verleiden door de lage prijzen, maar dat heeft ook zijn reden. Ik wil hier niet verder op ingaan.

De dag erop was het de veiling van Ogata. Uit het aanbod van 135 koi, hebben we iedere koi goed bekeken, en ondanks het feit dat er veel variëteiten en maten werden aangeboden, vonden we eigenlijk maar een 5-10 tal koi die in onze ogen geschikt waren voor de verkoop.

Ik ga niet zeggen dat de koi niet goed waren, maar onze eisen liggen beduidend anders, en we waren eigenlijk bijzonder teleurgesteld met het aanbod. De koi die we graag wilden hebben gingen allen een bijzonder hoge prijs, zodat aankopen ook niet meer zinnig was.

De enige waar ik een bijzonder gevoel bij had waren de showa van Dainichi ouders die door een vroeger staflid van de Momotaro koifarm werd gepresenteerd,, de 1603012. Hier is nog wat werk aan, maar ik zie er iets in, en dat was voldoende. De ki kikokuryu 1603013 vind ikzelf betoverend, is sterk in kwaliteit, maar dat vind je ook weer terug in de prijs.

De 3 kohaku 1603009-1603010 en 1603011 daar staan we volledig achter en daar hadden we onze zinnen op gezet tot een bepaald budget, zodat ik ze ook niet te duur moet aanbieden. Goede koi die een toekomst kunnen hebben als je verlangens niet te hoog zijn.

Ik heb ook nog wat gewoon spul aangekocht maar die heb ik niet op de website gezet omdat ik ze niet representatief genoeg vind voor Interkoi, maar die misschien enkele anderen kan verleiden als ze hier rondzwemmen. Het zijn goedkopere visjes, zoals Hariwake, ginrin chagoi en soragoi. Niet veel en laat mij het klasseren onder het gewone gangbare spul dat met tonnen wordt aangeboden.

Een bezoek aan Okawa was een verademing. Hier hebben we ons ding kunnen doen omdat we een selectie hebben kunnen maken uit hun tategoi. De koi die we wilden hebben we echter niet kunnen aankopen, gewoon omdat ze te duur zijn.

Ik kan moeilijk koi aankopen die in de verkoop als tosai tussen de 4-6000 euro moeten kosten, want dat gaat gewoon niet. Misschien een enkeling, maar daar kan ik geen boterham van eten… Dit zijn de koi die we willen….helaas….het doet nog pijn om hier geen selectie te kunnen maken, zodat ik ze rond de 1500 - 2000 euro zou kunnen verkopen, want dit zijn echt tategoi…

Ik heb me tenslotte laten verleiden om de doitsu sanke, de bekko en de oshiba aan te kopen, omdat ze nog menselijk waren qua prijs. Om je een voorbeeldje te geven qua prijs, moet je even de de bowl bekijken en de sanke die er tussenzwemt.

Hier werd 400 000 yen voor gevraagd, en dat komt overeen met een inkoop van ± 3500 euro. Ga dan maar tellen, maar vergeet niet het transport, de commissielonen, de winst voor interkoi en de BTW, dan weet je waar je uitkomt voor een visje van 38 cm…Vergis je wel niet in de bekko, want dat wordt een serieuze koi met mogelijkheden.

De dag erop was het tijd om Ueno te bezoeken, een kweker die me nog altijd bevalt wat betreft zijn eigen bloedlijnen en koi die me op een bepaalde manier aanspreken. Het heeft lang geduurd vooraleer ik een keuze heb kunnen maken, en Ben heeft lange tijd alle bakken bekeken met tategoi om tenslotte een selectie te kunnen samenstellen.

Zelfde verhaal, zelfde probleem, maar uiteindelijk heb ik mijn charme offensief ingezet, en door draaien en keren heb ik toch 11 showa voor een aantrekkelijke prijs kunnen handpicken. Nog niet helemaal wat we zochten, en waar we enkele concessies aan hebben moeten toegeven, maar die misschien later zullen beloond worden.

De concessies hebben niets met de kwaliteit te maken, maar met het geloof dat we erin hebben. Ze behoorden tot de laatste kweek, van juli, dus ze zijn nog maar 6 maanden; zodat ze allen een cm of 3-4 kleiner waren dan de rest, maar dat gaan we in Arendonk proberen op niveau te brengen.

Mensen die vertrouwen hebben in Interkoi moeten zeker deze tosai komen bekijken. Wij zijn ervan overtuigd dat dit goede showa worden waarvan je zult versteld staan. Bekijk de selectie nog eens goed en geloof me, Ben heeft alles goed bekeken. Wie Ben kent, weet ook hoe sinecuur hij is bij een selectie. Geen enkel onderdeel wordt overgeslagen...

Op de weg terug naar mijn thuisbasis kon ik het bezoek aan Kyushu evalueren, en dat was eigenlijk niet positief. Het heeft me veel energie en centen gekost, en het heeft in principe ook niet veel zoden aan de dijk gezet. Weeral wat geleerd.

Donderdag Momotaro dag ! Ik ben thuis. Hoe erg het ook mag klinken, ik voel me hier thuis. Ze hadden echter niets meer zitten, en ik moest de volgende dag terugkomen zodat ze iets voor mij zouden kunnen voorbereiden. Dan maar naar Taniguchi San, mijn 2de thuisbasis.

Ik hou van de Taniguchi koi. Eerlijke koi....Ik moest alle kleine koi van vorig jaar selecteren en op film vastleggen. Het is niet makkelijk om uit de opgroeibakken de kohaku te selecteren, maar het is uiteindelijk toch gelukt. Eentje was er overleden, maar dat was "gelukkig" een koi die nog niet verkocht was, zodat ik niemand moest teleurstellen.

Ik denk dat 80% van deze selectie goed gelukt is, en dan moet je er nog bijdenken dat deze nog een 6-tal weken moeten blijven zitten. Ze waren nu al 28-38 cm dooreen genomen, dus je mag je aan echte jumbo tosai verwachten. Goed gedaan Luc zou ik dan zeggen.

Ik heb voor dit jaar al bepaalde maatregelen met Taniguchi San afgesproken, maar daarover informeer ik je later. Het is een mooi alternatief voor de spijtige ontwikkelingen die zich op dit moment in de koiwereld voltrekken, maar dat kan ik helaas niet voldoende aan jullie uitleggen.

Mensen die kwekers kopen, weten niet hoe fout ze zijn. Kwekers geven inderdaad een indicatie en je kan er een speciaal gevoel bij ontwikkelen, maar ik zal ervoor zorgen dat je Taniguchi leert respecteren, en je zult me nog dankbaar zijn !!!

De 5 kohaku die we nog geselecteerd hebben kan ik iedereen aanbevelen. Met name 1603036 is de moeite om verder te bekijken. Ik ben wel vergeten naar zijn nieuwe oyagoi te kijken. Dit zijn showa van Dainichi, maar daar is nog niet mee gekweekt.

Dan maar terug naar Momotaro waar ze een vijver voor mij hebben voorbereid. Dit zijn koi die voor de veiling werden geselecteerd, en uit wat niet naar de veiling mocht, konden wij dus kiezen. Slechts 3 showa en een ginrin benigoi bleven er van over, en de rest wou ik voor geen geld van de wereld in mijn vijvers. Laat anderen maar dit soort koi verkopen, maar ik niet.

Als "gunst" mocht ik nog een selectie doen uit de veilingvissen en daar konden we er enkelen uitpikken, maar toen we de prijs hoorden hebben we wijselijk besloten om ze niet te pakken. Ik ga ze wel goedkoper op de veiling proberen aan te kopen. Ik ben wel goed maar niet zot, en Daisuke moet altijd lachen als ik op de veiling de krenten uit de soep probeer te halen. "you bought them to cheap" is altijd zijn commentaar...

Ik had verleden jaar al gevraagd om enkele ginrin benigoi aan te kopen, maar het werd geweigerd. Ik vroeg het nog eens toen ik daar vrijdag was, en het werd weer geweigerd. Ze waren nog niet gesext, dat was het probleem….

Tenslotte bedacht ik een manier om er toch een 2-tal op de kop te kunnen tikken en het werd plotseling toegestaan, vermoedelijk uit tijdsgebrek. Pas toen hoorde ik dat de moeder TM kohaku was, niet gesext, heb ik de koi bij de horens genomen en mijn ding gedaan. In plaats van 2 selecteerde ik 12 ginrin benigoi, en graag of niet graag, moest Daisuke wel toegeven. Hij was wel niet volledig akkoord, maar dat zal me worst wezen. Hebben is hebben en krijgen is de kunst. De foto's van de vinnetjes zullen straks de juistheid van de koi bewijzen. Een droom, tosai uit TM kohaku, dat zal later knallen...

Nog even melden dat deze ginrin benigoi niet speciaal opgefokt werden tot jumbo, maar in gewone omstandigheden opgegroeid zijn. Daarom dat ze nog maar 28-34 cm als tosai. Ik heb hier een hoog verwachtingspatroon van, en vergeet niet…10 jaar geleden waren tosai van 28 cm de standaard voor jumbo tosai. Die tijd is echter voorbij, je bent nu jumbo van 35-45 cm, waar gaat het naartoe ? Geen voorliefde voor ginrin goudvisjes ? Ik wel, ik heb er absoluut geen probleem mee...zie je die al voorbij zwemmen als ze 70 cm zijn...

De crème van de crème werd hierna geselecteerd. Degelijke sansai en yonsai, maar zoals je zelf kan zien van een hogere prijsklasse. De serie van 1603100 tot en met 1603105 zijn bijzonder goede koi voor een haalbare prijs, maar niet goedkoop. Wij staan echter achter iedere koi die hier gepresenteerd wordt. Twijfel niet als je dit soort koi wilt, want veel meer k ansen krijg je niet. En denk vooral niet dat als je naar Japan gaat dat je dit goedkoper kan inkopen...niet dus...

De Lion Queen koromo showa is een bijzondere showa, laat deze niet aan je neus voorbij gaan. Groot speciaal en indrukwekkend, meer wil ik er niet over zeggen.

Alles bij elkaar genomen hebben we 55 koi aangekocht, en ook niet alles staat op de website, maar ik moet ook niet altijd het laatste van mijn tong laten zien.

Ik moet echter ook enkele mensen teleurstellen. Het is onmogelijk geweest om Sakai te bezoeken, we konden het niet meer inpassen in ons schema, en ik heb een keuze moeten maken.

Er is me echter beloofd om een update te maken rond 15 maart van alle koi die daar momenteel verblijven, en me verder te informeren over de toestand van deze koi.

Door omstandigheden ga ik in April nog even terug naar Japan, maar dat zal maar voor een 3-tal dagen zijn om de veiling van Momotaro bij te wonen. Er is me dan ook beloofd om de Taniguchi te filmen en te sexen, zodat de mensen die het geluk hebben om een vrouwelijke kohaku of sanke te hebben geselecteerd, de mogelijkheid te bieden om te beslissen om deze nog een seizoen te laten zitten of niet.

Op deze manier zijn mijn plichten ook voldaan, en kan ik met een gerust gemoed de zomer in. De eerste koi zullen 23 maart aankomen, de rest volgt in April.

Tenslotte nog dit. Ik heb een 15-tal kalenders van Momotaro 2016 meegebracht, en nog een aantal DVD's van de winnaars van de AJKS 2016. Je kan deze niet reserveren, je kan ze enkel vragen als je ter plaatse bent bij mij.

Diegene die eerst komt, eerst maalt, en kan ze gratis meenemen. Er worden geen voorrechten verstrekt, dus ophalen is je enige mogelijkheid. Even melden dat ik vandaag aanwezig ben van 10.00 tot 12.00 uur.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240