Even deze kohaku onder de loupe

Even deze kohaku onder de loupe

Het gaat hier over een kohaku die aangekocht werd op de veiling van 2010 bij Momotaro.

Hoe weet je dat ? Eerst en vooral omdat er een certificaat bij is. Even een woordje over een certificaat. Een certificaat is een bewijs van oorsprong en geen bewijs van kwaliteit. Bij sommige kwekers wordt er kwistig met certificaten omgegaan, bij andere kwekers dan weer iets genuanceerder en slechts vanaf een bepaalde kwaliteit.

Bekijk het filmpje

Als er een certificaat bij de koi is, wil dit dus niet zeggen dat het ook een uitzonderlijk goede vis is, maar wel vind je informatie over de geboorte, ouderlijn, levering etc...Bij de duurdere koi zoals bij deze kohaku, staat er iets meer info op. Zo staat er duidelijk op vermeld dat het een guarantee female is, of dat het dus een gegarandeerd vrouwtje is.

Aan de linkerkant zie je de moeder afgebeeld van betreffende koi, met aanduiding van de lengte op dat ogenblik. Je ziet de lengte van de kohaku die gekocht is, in dit geval 56 cm op het ogenblik van veiling. Vermelding van de geboortedatum (precieze geboortedag). Onderaan links zie je de datum wanneer de koi is verkocht, in dit geval geveild, en de stempel van de Momotaro koifarm.

Het plakkertje met 41, wil zeggen dat het de 41ste kohaku is die geveild werd op die dag. Als je de code dan ontleed kom je tot volgend resultaat:

KO= kohaku

V10= veiling 2010

11= maand van de veiling

41= nummer van de koi.

Samengevat heb je dus alle informatie ineens, en kan je het vertalen als de 41ste kohaku die op de veiling van Momotaro in de 11de maand van 2010 is aangekocht als jonge nisai op 56 cm. uit een ouderdier van de Mako bloedlijn, die een lengte heeft van 92 cm op haar 5de levensjaar, en dat ze 100% vrouwelijk is.

Nu is het zo, dat dit tevens een koi is, die door ons werd gespot juist voor de veiling. Wat bedoel ik daarmee ? Op het ogenblik dat Maeda San de koi aan het selecteren was voor de veiling, viel deze kohaku ons op, en was het de bedoeling dat we deze in het oog zouden houden tijdens de veiling om haar proberen aan te kopen. Dit is ons uiteindelijk gelukt.

Ondertussen zwemt ze bij ons sinds verleden jaar november en is ze 70 cm geworden. Persoonlijk vind ik het nog altijd een verbluffend mooie kohaku met een zeer stevige body opbouw die zeker en vast een zwaar lichaam kan torsen. De staartpartij is sterk en stevig, en past juist in het verlengde van de body. Het nadeel van deze koi is dat ze nog steeds geen thuis gevonden heeft, en dat is zonde, want een kohaku zoals deze verdient een plaats waar ze verder kan ontwikkelen.

Bij deze kohaku moet je meer kijken naar bodyopbouw en huidkwaliteit, en hopen dat er niet teveel tegenstanders zijn van het patroon, iets waar de meeste mensen toch veel aandacht aan besteden. Zelf beschouw ik dit patroon als tussen het hangen en het vallen, en zullen er mensen zijn die dit patroon niet naar waarde schatten. Het is geen yondan, en het patroon gaat aan de rechterzijde half over het hoofd van de koi. Er is een lichte verbinding tussen het eerste en het tweede patroon, alsook tussen het derde en vierde patroon. De rode vlek op de linkervin mag als een minpuntje beschouwd worden, maar met een minpuntje zoals dit zijn er al velen GC geworden.

Wat ik toch als groot pluspunt wil vermelden bij deze kohaku is, dat deze in de juiste vijver, en met de juiste begeleiding zeker 85 cm kan worden, zoniet groter, met een zeldzaam sterke en mooie body zonder verval, en een huidkwaliteit om van te snoepen.

Dit soort koi zijn vrij prijzig en het kost moeite om dit soort kohaku aangekocht te krijgen tegen een acceptabele prijs. Het is echter tijd dat hij een plaatsje vind waar ze verder kan evolueren, en daarom zoek ik er ook een gepast thuis voor. Mijn wens is om iemand te vinden met een gepaste vijver, de juiste kennis en de goede ingesteldheid om deze koi verder te laten doorgroeien.

Ik ben bereid om een bepaalde souplesse in prijs te garanderen, maar weggeven is natuurlijk geen kunst en uit den boze. Geïnteresseerden mogen mij altijd contacteren. Mijn voorkeur gaat naar een vijver tussen de 35 en 50 kuub met voldoende zweefalgen en plankton, en niet te zot veel koi, succes gegarandeerd.

Meer afbeeldingen

Even deze kohaku onder de loupe: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137