Even over de menware

Even over de menware

Er zijn 2 belangrijke elementen die een koi, vooral de showa een uitzonderlijke uitstraling geven, dat is de hashiware en de menware.

De hashiware kan je omschrijven als de V-vorm die zich van links naar rechts over de schouder spreidt. De menware kan je omschrijven als de bliksemschicht die van de neus naar de hashiware wordt getrokken.

Hoe meer bliksemschicht, hoe mooier de uitstraling van een showa kan zijn. Het grote probleem is dat niet altijd een menware te voorschijn komt, zoals gewenst. Soms duurt het jaren vooraleer dit zichtbaar wordt, soms hebben ze het al op jongere leeftijd.

Het is belangrijk de kwaliteit van het sumi te onderzoeken op het hoofd. Belangrijke punten van aandacht is de aanwezigheid van een sumi plekje op de neus en/of op de schouderzijde, waarbij de mogelijkheid bestaat dat dit door gaat trekken in de toekomst.

Als je de mond van een koi opendoet, ziet men soms ook al sumi verschijnselen, en het is best interessant als er aan de zijkant van het hoofd ook al een sumi vlek waarneembaar is.

Men zegt, maar dit is slechts een theorie, dat als er zich motoguro in de buikvin aanwezig is, dat er een grotere kans is op sumi ontwikkeling die sterker is dan normaal. Motoguro op de vinnen is altijd belangrijk voor de uitstraling van een showa, Het liefst moet je dan over motoguro spreken dat stabiel in beide vinnen aanwezig is.

Bij jongere koi zal het motoguru uitdijen naar buiten toe als een soort grijzige waas met zwarte ondersteuning, maar naargelang de koi finished zal het motoguro zich terugtrekken en stabieler worden, totdat het zijn juiste positie op de vin heeft bereikt.

Wie wil er nu geen koi met een pracht van een menware/hashiware ? Een mooi voorbeeld is de showa die ik afgebeeld heb op de foto. Dit zou in de toekomst wel eens een voorbeeld kunnen worden van een showa met een prachtige menware.

Alle ingrediënten zijn aanwezig om de juiste look te geven aan deze nisai showa, die in principe nog een heel leven voor zich heeft, het is nog een tiener met zijn 14 maanden.

Een showa die totaal geen sumi op het hoofd had, is deze showa. Ze mist duidelijk alles wat erop wijst dat er ooit sumi op het hoofd zou komen. Ondertussen is ze sterk verandert en de vraag is of dit zich in de toekomst nog positiever zal ontwikkelen.

De menware van de adult champion op het watergala, de show van koi2000 is een mooi voorbeeld van een perfecte menware. Niet alleen de aanwezigheid van de menware is belangrijk, ook de sterkte van de aflijning en de intensiteit van het sumi spelen hier een belangrijke rol. Deze prijs werd gewonnen door Bas en Lindsay Erkens van Himitsu, een verdiende prijs.

Ik heb er in de bijgevoegde foto’s ook enkele voorbeelden bijgevoegd van showa die voor een menware in aanmerking komen en die zich in Arendonk bevinden. Zelf ben ik ook geobsedeerd door een mooie menware/hashiware en zal nooit twijfelen om een potentiële kandidaat aan te kopen.

De showa is bovendien één van de meest succesvolle koi in de koiwereld. De meeste mensen zullen altijd beginnen met showa als meest populaire soort. Naarmate ze zich langer in de koiwereld begeven en hoe meer ze het virus te pakken hebben gekregen zullen ze soms overschakelen naar de sanke. Kohaku is altijd een must, maar de shimi cultuur smijt dikwijls roet in het eten.

Interkoi blijft meestal bij de gosanke groep met een klein aanbod van andere soorten...

Meer afbeeldingen

Even over de menware: afbeelding 1
Even over de menware: afbeelding 2
Even over de menware: afbeelding 3
Even over de menware: afbeelding 4
Even over de menware: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Koi in Japan VERKOCHT SA-V18-10240