Filteren volgens Japanse normen

Filteren volgens Japanse normen

Misschien een klein bericht over het ingenieuze filtersysteem in Japan, iets wat in onze landen zoveel aandacht geniet.

Ik was bij Sakai op bezoek in april en toevallig waren ze de filters aan het poetsen. Interessant vond ik en ik had juist een kort filmpje gemaakt van het oudere gedeelte van de Sakai Fish Farm.

Niet het alleroudste gedeelte, maar het gedeelte waar het nieuwe gedeelte is op aangesloten. Tot ik de werkman bemerkte die de filters aan het poetsen was. Daar ook even een filmpje van gemaakt en enkele vragen gesteld.

Bekijk het korte filmpje

Dit is het filtersysteem dat in principe bijna overal in Japan wordt toegepast. Japanse matten die geflankeerd worden door plastic golfplaten met een kleine golf.

Op onze vraag hoe dikwijls dit gedaan werd, antwoordde hij dat dit om de 2 maanden overal werd gedaan. Het spoelen gebeurd met vijverwater en het wordt grondig gedaan.

Naast de filterkamer met matten staat er over het algemeen nog een soort beadfilter te draaien, maar daar heb ik weinig informatie over.

De hype van trommelfilters is in Japan nog niet toegeslagen, en ik kan me moeilijk voorstellen dat dit zal gebeuren, maar dat is een ander gegeven waar ik niet op kan antwoorden.

Het is in ieder geval zo, dat enkel Momotaro met zijn bacteria house filtert en de anderen meestal met Japanse matten. De bakki showers en de lange filterlijnen met bacteria house zijn het kenmerk van Momotaro die in principe de waterval uit de bergen wil nabootsen in zijn koihuizen, wat trouwens een oorverdovend lawaai teweegbrengt.

Wat betreft de golfplaten tussen de Japanse matten is het gissen, maar ik vermoed dat dit de doorstroming van het water bevordert, de matten op de goede plaats houd en op deze manier ook het vuil na 2 maanden makkelijker verwijderd kan worden.

Ik heb gisteren ook één van de vijvers zuivergemaakt, want er zijn nu minder koi zodat ik wat plaats kan ruimen, en ben van plan om hier hetzelfde systeem in onder te brengen.

Ook zou ik hetzelfde systeem willen toepassen in de 2 grote vijvers, en ik ben van plan om een bedrijf aan te spreken dat gespecialiseerd is in de productie van PP of PE.

Ik heb enkele ideeën in mijn hoofd hoe ik het hele systeem zou willen aanpassen, maar dat moet in goed overleg gebeuren. Ik heb trouwens en systeem in mijn hoofd zitten waar ik verder op door zal borduren.

Misschien dat ik dat in de toekomst ga uitwerken. Zelf heb ik 2 linkse handen, maar mijn koppeke is nog goed in orde. Wie weet vind ik iemand die interesse heeft om een project samen met Interkoi uit te werken dat misschien niet revolutionair is, maar dat wel nieuwe technieken heeft. Het zit in mijn hoofd…

Meer afbeeldingen

Filteren volgens Japanse normen: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240