Goed sumi

Goed sumi

Dikwijls wordt er de vraag gesteld hoe goed sumi eruit moet zien, vooraleer het van goede kwaliteit wordt in de toekomst.

Het is dan ook plezierig om af en toe info vanuit Japan toegezonden te krijgen. Ik kreeg van Paul Ashton een foto door van een mooi exemplaar. De raad die hij geeft is om nooit naar het kasane sume te kijken (sumi dat op het hi ligt) maar altijd te kijken naar het Tsubo Sumi. (het sumi dat op het Shiroji ligt). Deze foto is een mooi voorbeeld van het sumi dat netjes in het Shiroji is gelegen, mooi dik en donker, met een fluweelachtige schijn.

Zoals je kan zien is er nog altijd een groot deel van het sumi dat nog op moet komen, maar waar het reeds is opgekomen, is het van een hoge kwaliteit. Het is ook een raar fenomeen dat vooral Europeanen een zwak hebben voor koi met veel sumi, m.a.w. de showa, terwijl in Japan de Sanke meer gegeerd wordt.

Ik spreek niet in algemene termen, want als de mensen wat verder in de hobby komen, komt de sanke toch meer op de voorgrond, maar worden de eisen ook veel groter, en ook de prijzen veranderen dan drastisch.

Het is in ieder geval zo, dat een groot deel van de verkoop van koi, ingenomen wordt door de showa. Als je 100 koi neemt uit de gosanke klasse. (Kohaku - Showa - Sanke), dan zal 60% naar showa gaan, 30% naar Kohaku en 10% sanke.

Kohaku blijft altijd een gewilde koi, en zal steeds de verpersoonlijking blijven van koi in het algemeen, de sanke blijft een moeilijke koi, omdat de eisen dikwijls hoog gelegd worden, en een showa is een iets makkelijker te verkopen koi, omdat deze al eens een foutje mag hebben. Dit wordt bij een showa makkelijker vergeven.

Natuurlijk zijn alle gosanke begeerlijke koi, maar ik ben wel eens benieuwd welke voorkeur jullie geven aan een koi, als je mocht kiezen tussen één van deze 3. Welke geniet jou voorkeur ?

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240