Goodmorning Arendonk

Goodmorning Arendonk

Na de interessante reis naar Japan werd het tijd om alles te controleren in Arendonk. Mijn zoon had de koi iedere dag gecontroleerd en met uitzondering van één akkefietje was alles goed verlopen.

Ook het akkefietje werd via het overbrengen van de gewenste behandeling opgelost. Ik was uiteraard op mijn hoede toen ik de koi opgehaald had in Schiphol en slechts 3 dagen na het ophalen al moest vertrekken….

Het gaf me een onzeker gevoel, dus ik had alle voorbereidingen zo sereen en goed mogelijk voorbereid. Ik was dan ook heel blij dat alles perfect rondzwom en er geen bezwarende dingen waren gebeurd….integendeel, alles zwom beter rond dan ik verwachtte.

Dat kan ik niet meer zeggen van de zendingen die op dit moment aankomen via KLM in Schiphol. Ik hoorde bijzonder ergerlijke verhalen van Fredje die uren moest staan wachten op zijn levering koi die nog moest aankomen.

De bureaucratie belette het vrijgeven van de koi. Deze waren voor de verandering eens s’morgens aangekomen, maar doordat schijnbaar bepaalde papieren niet in orde waren werden de koi pas in de avond vrijgegeven, met de nodige miserie voor de betrokken handelaars.

Voor zover ik hoorde werden deze ditmaal verscheept door Omosako die een ander systeem hanteert voor de verscheping dan Koibito, die toch iets meer ervaring heeft in het verschepen en de nodige bureaucratie. Wat er precies gebeurd is, weet ik niet, maar het zorgde voor onnodige ellende.

Ik heb dit ook ooit eens meegemaakt, een 10-tal jaren geleden. Ik had mijn zwaarste zending ooit die binnen moest komen, want in de zending was ook shiba Zakura, een kohaku van 86 cm.

Hier heb ik ook heel de dag op moeten wachten, en geloof me de zenuwen waren toen tot het uiterste gespannen. Een onvoorstelbaar iets als men koi die dringend uit transport moeten om opgevangen te worden nog eens enkele uren in een box te laten zitten.

Ik krijg in februari ook nog een extra grote lading jumbo koi aan en hoop dat ik niet hetzelfde tegenkom, want het kan kantje boordje zijn. Ik hoop in ieder geval dat de koi niets te lijden hebben gehad van de onnodige dwalingen in de bureaucratie, alhoewel ik daar niets over kan zeggen. Er moeten echter toch bepaalde systemen bestaan om dit soort zaken niet te moeten meemaken. Er bestaat nog zoiets als overmacht….

Het is daarom ook nog eens heel belangrijk dat er op een shipment iemand nodig is die de vracht op de correcte wijze kan versturen. Dat is ook de reden waarom een goede agent noodzakelijk is die weliswaar moet betaald worden, maar die wel de juiste stappen onderneemt om de juiste papieren op de juiste manier te verschepen.

Ik werk altijd samen met Koibito die voor zover ik weet de nodige know how en skills heeft om de transporten op degelijke manier te regelen. Het zou geen probleem zijn mocht ik met 1 kweker samenwerken om een transport te regelen, maar het is wel een probleem als ik verschillende kwekers moet regelen in één transport….

Niets lijkt wat het is, en dealers die zeggen dat ze alles zelf regelen en rechtstreeks van Japan importeren moet je met een korreltje zout nemen.

Er komen trouwens nog meerdere faktoren kijken die belangrijk zijn, maar laat ons niet teveel verzieken in de kwestie transport, en vertrouw op de mensen die er verstand van hebben, het is in het voordeel van de koi ! Ik ben blij dat mijn transporten zelden of nooit problemen geven.

Om verder te gaan met het belangrijkste, mijn koi waren allemaal 100% in orde toen ik mijn rondje controle deed. Kijk maar even naar dit filmpje.

Zowel de koi die verwarmd op 16° zaten momenteel en de koi die op 10° zwommen deden het allemaal behoorlijk. Ze zwommen trouwens allen nog goed rond ondanks de koude en de sneeuw.

De overkappingen doen hun werk en houden de ergste koude toch buiten. De koi die op 10° zitten worden niet meer gevoerd, de koi die op 16° zitten krijgen nog minimale porties om alles zo gezond mogelijk te houden.

We hebben dit jaar bepaalde toepassingen veranderd wat betreft de opvang van de koi en dat blijkt resultaat te geven. Het systeem lijkt tot hiertoe het meest aangewezen, dus we zullen deze weg blijven inslaan. Niets is plezieriger dan de koi tijdens de winter gezond te zien rondzwemmen.

De grote meisjes kregen na één week dieet voor de eerste keer eten, en zoals het voor jumbo koi beaamd doen ze dit op een heel rustige manier. Hapje eten…wegzwemmen, hapje eten enz….

Dit zijn geen kleine koi die rondzwemmen. De meeste zijn 80+ waarbij er enkele exemplaren tussenzitten van 88 en 91 cm…dat zijn kanonnen hoor ! Vooral die man van 88 cm, de mannelijke ogon van Momotaro is een klepper van jewelste, en dan die duikboot van 91 cm is niet van de minste…

Mij rest nu de taak om alles gezond te houden tot april….en geloof me, dat is altijd een uitdaging. Mijn volgende levering is in de 2de helft van februari, en ik heb een extra vijver die ik ga gebruiken om de koi op te vangen. Ik zit momenteel volledig vol en moet oplossingen bedenken….sorry kindjes, maar je zwembad moet eventjes dienst gaan doen….

TENSLOTTE

De grote bowls zijn aangekomen. Ze werden door Marc meegebracht want ze moesten nog opgehaald worden, en dat is bij bowls van 130 cm doorsnede niet zo evident. Mag ik vragen aan de mensen die nog één van deze bowls heeft besteld om contact op te nemen, want ik zou deze graag zo snel mogelijk geleverd hebben.

EN TEN LAATSTE

Voor die mensen die eventueel nog een tosai uit het opgroeiproject willen kopen, wees er aub op tijd bij. Ik ben van plan om de prijzen te verwijderen einde van deze week. Hun overwintering in de opgroeifaciliteit op 22° is een verstandige opgroei, en ik verwacht dat de tosai zullen geëvolueerd zijn tot jumbo tosai, maar niets is 100% voorspelbaar.

In de koiwereld kan je geen zekerheid kopen…en zou je toch zekerheid kunnen kopen, dan was het te makkelijk en zou iedereen het kunnen, maar zo zit de vork niet in elkaar. Je hebt een goede kennis nodig met de nodige know how….

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240