Havermout...

Havermout...

Wie is er vroeger niet met grootgebracht, met havermout ? Nu misschien niet meer, maar vroeger was het babyvoeding bij uitstek, of het nu in zijn zuiverste vorm was, of onder de vorm van bambix of brinta.

Blijkbaar heeft dit Nico aangezet tot experimenten betreffende voeding aan koi. Hij vraagt me of ik dit item wil verwerken, maar informatie die ik binnenkrijg van klanten, verander ik niet, tenzij er wat fouten in staan. Ik werk dan liever met de originele teksten. Dus hier het verhaal van Nico en zijn bevindingen...

Hallo Luc.

Hier even zomaar een berichtje, Ik weet niet of dit iets is voor een nieuwsitem, Misschien is het je ook al bekend. Het is mij opgevallen dat als ik de beluchting in de vijver aanheb de bellen niet altijd direct kapot springen ,maar tijdens het wegdrijven. Dit verschilt wel eens een beetje per dag.(misschien heeft het ook iets te maken met luchtdruk).

Als ik nu één eetlepel havermout in het water oplos ,geeft dit voor behoorlijk langere tijd een GROOT verschil.De bellen hoor je sissen, zoals Rini het graag ziet, en knappen meteen kapot. Het eventuele eiwit zie ik ook verdwijnen (onder de waterval).

Het filmpje van Nico

Zelf denk ik dat havermout iets doet met de oppervlakte spanning van het water. En de vissen vinden het nog erg lekker ook. Volgens mij zit havermout soms ook voor een gedeelte in melkzuurbacterien van sommige merken,of heb ik dat mis ? Ik heb hier zelf nog niet eerder van gehoord,maar zag het bij toeval.

Ik voer meer dan de korrel alleen,zoals rijst, soms wat aardappel en sommige groenten zoals broccoli, dit echter niet dagelijks maar zeg maar een /twee keer per week. Hier is ook havermout bijgekomen, dit heb ik gewoon uitgeprobeerd of ze het lekker vinden, en dat doen ze.

Uitleg over havermout is niet echt nodig,het is supergezond, bevat vitamines en mineralen. Het is ook glutenvrij,ik weet trouwens niet hoe goed de vissen gluten kunnen verteren, zoals deze in de meeste pasta s voorkomen, (Mike zal het weten).

Bij toeval kwam ik er achter dat het nogal een invloed heeft op de beluchting. (bellen). Weet niet of dit komt door verlaging van de oppervlaktespanning van het water komt, of door iets anders. Het geeft wel een melkachtige wolk, maar hier geldt ook niet te veel van voeren. Zelf voer ik maar een half kopje per keer, oplossen met water.

Ik voer de laatste tijd met saki hikari, ook bij het gewone voeren zie ik verandering in de beluchting, Dus zo apart is het ook weer niet. Ik moet mijn beluchting regelmatig stoppen, blijkbaar blaas ik te veel CO2 uit mijn water, met als gevolg oplopen ph waarde. (richting 8.4). Bij nacontrole geeft de seneye dit toch wel goed aan.

Met dit apparaatje zit ik nog in de testfase maar tot nu toe valt het me nog niet tegen. Ik zal van de week nog een stukje film toezenden van de vissen die zich te goed doen aan de havermout. Het is misschien een onoverzichtelijk stukje zo,maar dat weet jij als geen ander goed op rij te zetten. Mocht je nog wat willen weten hoor ik het wel.

Ik weet niet of je hier nog een onderwerp van gaat maken, maar hier even in het kort. Havermout,in mijn geval van quaker, is rijk aan vit b1 fosfor en magnesium, bij de mens zorgt het voor een regelmatige bloedsuiker spiegel,en verlaagd het slechte cholesterol.

Ik voer zelf een paar kopjes per week. Het beste is dan wel de havermout te weken in kokend water,en dit af te laten koelen. Karpers zijn van oorsprong gek op zinkend klein voer,en zo te zien vinden ze de havermout zelfs erg lekker. Met de hoeveelheid moet je denk ik niet overdrijven. Ook zet het de vis aan om meer te gaan scharrelen,als je het op verschillende plekjes aanbied. Er zijn ook havervlokken te koop deze zijn groter.(havermout is verknipt). Deze hebben een langere tijd nodig om te koken /weken.

Groet Nico.

Wat is havermout exact ?

Havermout wordt bereid uit de graansoort haver door de hele haverkorrels te wassen, te pellen en ze te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens met stoom verhit om ze daarna plat te walsen. Havermout kent vele culinaire toepassingen in zowel zoete als hartige gerechten. Een bekend gerecht is de havermoutpap.Snelkokende havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 5 minuten. Instant havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, voorgekookt en bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout.

Volgens deskundigen is havermout een gezonde toevoeging aan het dagelijks dieet, omdat het tijdens de spijsvertering bindt met galzout, waardoor deze niet geresorbeerd wordt maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, biedt het regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen.

De vijver van Nico is trouwens vroeger al eens in het nieuwsitem geweest, en is ondertussen 1031 keer bekeken. In dit filmpje kan je de vijver nog eens bekijken.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137