Het bezoek van VSO Het Dok

Het bezoek van VSO Het Dok

Gisteren was het dan zover. De jongens van VSO Het Dok - Plant Dier En Buitenwerk uit Eindhoven kwamen precies om 9.30 uur aangereden op het terrein voor hun geplande bezoek aan Interkoi Arendonk.

In het begin natuurlijk wat onwennig, maar al gauw was de ban gebroken. Na eerst een rondleiding te hebben gedaan met uitleg hoe koi opgevangen en getransporteerd werden, begonnen de vragen los te schieten, want  het is voor hen natuurlijk een onbekende materie.

het dok eindhovenEr werden gevatte vragen gesteld over hoe de koi verzonden werden, hoe lang ze onderweg zijn en waar de koi vandaan kwamen. Voor ons heel normaal, voor hen een nieuwe wereld die openging. Dit alles onder het begeleidend oog van Gerry en Roy, hun leraars zal ik het maar noemen.

Een rondleiding is natuurlijk vlug gedaan, want zoveel is er dus ook niet te beleven, dus vond ik het verstandig om een aantal koi die nog binnen zaten naar buiten te brengen en deze samen met de jongens te bekijken en in de grote buitenvijver te zetten. Eindelijk naar buiten, het geeft natuurlijk een goed gevoel.

Uiteraard had ik geen tijd om de uitleg te doen, de vragen te beantwoorden en tegelijkertijd foto's en filmpjes te maken, dus Gerry nam dit werkje van mij over, en ik heb de filmpjes aan elkaar gekoppeld. Zo krijg je flarden te zien van het gebeuren.

Bekijk het filmpje hier

Dit vonden de jongens natuurlijk interessant en de vragen kwamen los. Vooral het gokken naar de lengte van de koi was een belangrijk onderdeel. Regelmatig werd ook de vraag gesteld hoeveel deze of gene koi woog, maar daar kon ik niet op antwoorden. Dat is meer voor de karperwereld, want daar speelt gewicht een grotere rol.

Hoe je een vrouwtje van een mannetje kan onderscheiden was ook aan de orde, alhoewel ik dit op een simplistische manier moest uitleggen. De Japanse namen maakte het de jongens natuurlijk wel wat moeilijker, dus ik probeerde alles zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

Er was zeker interesse, maar wat ze vooral interesseerde was om de koi eens aan te raken en te voelen. Ik weet dat ik hier misschien wat kritiek op zal krijgen, want dit wordt gewoonlijk niet toegelaten, maar ach, uitzonderingen maken de regel.

Nadat iedereen zijn handen goed ontsmet had, mochten ze van mij toch eens kennis maken met de koi en ze aanraken. Dat zorgde natuurlijk voor de nodige hilariteit en opgewondenheid. Tenslotte wilden ze de grote kolossen ook zien. Ik heb er niet zoveel meer en de meeste zijn verkocht, dus ik ben daar wat voorzichtig mee.

De grote yamabuki ogon werd gekozen en ik weet dat de eigenaar van dit monster er geen problemen mee heeft dat ik dit aan de jongens zou laten zien. Dat vonden ze natuurlijk geweldig. Na een dikke 2 uur was het bezoek voorbij en werd er afscheid genomen.

Het was voor mijn gevoel, en ik denk ook voor de begeleiders Gerry en Roy en de kinderen een fijne dag. Achteraf kreeg ik nog een korte samenvatting van hun ervaring dat ik hieronder even post. Wie meer interesse heeft in het reilen en zeilen van het dok, kan nog even deze virtuele rondleiding bekijken.

Als beloning kreeg ik van de jongens nog een cadeau aangeboden in de vorm van een nestkastje dat ze vermoedelijk zelf gemaakt hadden. Dit heb ik natuurlijk op een strategische plaats gehangen, en hopelijk krijg ik hier nog een mooie bewoner op bezoek.

nestkastje

--------------------------------------------------------------

Samenvattend verslag van de jongens van het DOK


Vandaag zijn we met onze klas naar Interkoi Arendonk geweest. Toen wij daar aankwamen om half tien, stond Luc ons al op te wachten. Voordat Luc met de rondleiding begon, kwam eerst zijn vrouw al lekkere dingen brengen voor later.

Toen begon de rondleiding langs alle vijvers. We hadden best wel veel vragen en Luc wist het voor ons duidelijk uit te leggen maar of we alles kunnen onthouden denk ik niet. Het was wel heel erg interessant en we kwamen er al snel achter dat het allemaal best veel werk is.

Ook zijn we meer te weten gekomen over de risico's die erbij komen kijken. Het is ook interessant te weten dat er zoveel verschillende soorten koi er zijn en dat ze allemaal een moeilijke naam hebben. Het is mooi om te zien dat Luc bekend is geworden door zijn jumbo koi en dat hij naar zoveel landen koi  verkoopt .

Wauw, die jumbo's zijn echt indrukwekkend om te zien. Ook was het indrukwekkend om te horen hoe het transport van de vissen gaat, van Japan naar Amsterdam Schiphol. Als we het goed hebben onthouden gaat Luc meestal naar het zuiden van Japan want daar is het iets warmer en dat vindt hij fijn.

koi voelenLuc heeft ook nog van alles uitgelegd en laten zijn over de kwaliteit van koi. Ook mochten we nadat we onze handen hadden ontsmet, een paar vissen aaien en aanraken en vasthouden en dat vonden wij erg gaaf.

Wat we ook onthouden hebben is, Tossai, Nissai en Sanke, Showa en Kohaku en go Sanke. Na de jumbo koi kregen we lekkere koeken en nog iets te drinken en daarna nog een mooi boek over koi en nog wat leuke dingen. Toen gingen we weer terug naar school. 

Wij willen Luc heel erg bedanken voor zijn gastvrijheid en om zijn kennis met ons te delen.

Dank je wel jongens, ik vond het ook heel erg plezierig en mijn dank gaat ook uit naar Gerry en Roy die uitstekend werk verrichten. 

Meer afbeeldingen

Het bezoek van VSO Het Dok: afbeelding 1
Het bezoek van VSO Het Dok: afbeelding 2
Het bezoek van VSO Het Dok: afbeelding 3
Het bezoek van VSO Het Dok: afbeelding 4
Het bezoek van VSO Het Dok: afbeelding 5
Het bezoek van VSO Het Dok: afbeelding 6
Het bezoek van VSO Het Dok: afbeelding 7
Het bezoek van VSO Het Dok: afbeelding 8
Het bezoek van VSO Het Dok: afbeelding 9
Het bezoek van VSO Het Dok: afbeelding 10

Laat Een Reactie Achter

9 reacties

Johan

Top Luc


Peter VDB

Iedereen lijkt genoten te hebben. Ook de leermeester Luc.
Mooi nieuwsitem met stralende mensen 


beereke

heel mooi initiatief ,waarvoor mijn diepste respect .👌


Sven

Heel mooi dat je je tijd ook in zo’n initiatieven wilt steken Luc !


Samih

Ik vond het leuk dat ik naar interkoi ben gegaan en ik hat er heel feel geleerd dank uw wel luk


Eric

Prachtig gedaan Luc hierbij tonen jullie maar weer wat een bijzondere en fijne personen die jij en je vrouw zijn .


Amir

Was heel leerzaam dankje wel luc


Matthijs

Fantastisch dat je dit soort dingen doet Luc!

En zelfs je haar in de plooi!
Tof om zo’n VSO eens kennis te laten maken :-)


David

Top


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml