Het kohaku festival

Het kohaku festival

Eerste en vooral meedelen dat ik vandaag aanwezig ben van 10.00 tot 12.00 uur. Zoals altijd iedereen welkom, de koffie staat klaar en de koi zullen je verblijen. Ze doen het meer dan fantastisch !

Ik kreeg bezoek uit het Saarland. Twee jonge gasten, toffe gasten, Tobias en Bjorn, reden 3,5 uur om mij te zien. Of zou het voor de koi zijn ? Die vraag blijft nog open. In ieder geval waren ze stipt om 9.30 uur op de afspraak om hun koi op te komen halen die ze gekocht hadden.

Beiden zijn fan voor kohaku en om een reis niet nutteloos te laten verlopen vonden ze het natuurlijk fijn om enkele kohaku die in december geleverd waren te komen bekijken. Niet nadat ze vijver 5 met de verkochte koi hadden bewonderd. Een 20-tal koi met afmetingen tot 90 cm, een waar festijn waar iedereen wel van kan genieten.

Het begon met een kohaku van vorig jaar. De yondan kohaku heeft al veel kandidaat kopers gefascineerd, maar tot een verkoop is het nog niet gekomen. Blijkbaar is er iets aan de kohaku dat de mensen niet over de streep trekt, al snap ik niet altijd waarom. Ze is zoals ze is, en zou veel mensen blij kunnen maken, maar tot hiertoe heeft ze haar favorietenrol niet waargemaakt. En ik die dacht dat deze yondan kohaku als eerste zou verkocht worden van de serie die ik toen aankocht ! Mis poes dus....

Een sneeuwwitte huid, super beni, mooi patroon, en als je toch wil zaniken, want daar zijn wij specialist in, dan zou je haar kunnen verwijten dat haar odome wat aan de grote kant is...ocharme toch, ik krijg er nu al compassie (medelijden) mee. Tja, dan moet het de prijs zijn vermoedelijk ! Wie zal het zeggen ? Ik zal ze in de loop van dit jaar dan maar eens promoten, want ze behoord tot de survivors, en promoten...man...man....

Dan maar naar de pas aangekomenen. Ze worden veroordeeld om opgehaald te worden. Temperatuur van de vijvers werd afgestemd op elkaar, de nodige testen op KHV en CEV zijn uitgevoerd, dus mijn verantwoordelijkheid neemt een einde. Het is nog vrij donker in deze dagen en normaal zou ik ze moeten filmen in het buitenlicht, want dan worden ze nog zoveel mooier. 

Ik heb me dit jaar laten begeesteren door de stappen patronen. Ik heb er nu eenmaal een zwak voor, ze geven de koi een speciaal uiterlijk waar ik persoonlijk van hou. Het beni ligt er als bloembollen op verspreid, dit in tegenstelling tot de sandan of yondan patronen. Niet iedereen is het met me eens natuurlijk, maar dat moet ook niet. Volgens Bjorn dragen alle koi hier aanwezig de stempel van mijn inzicht in koi en dat merk je volgens hem. Of dit nu een compliment is of niet, is me niet duidelijk, maar ik denk dat het wel de waarheid is. Ik koop geen koi die ik niet graag zie. De reden is eenvoudig...ik moet er zelf altijd naar kijken en wat heb je er nu aan om naar lelijke koi te kijken !

Het volgende kohaku koppel is idem dito geschilderd. Wit met rode patronen, stevige nisai body's met een behoorlijke lengte die toelaat om te dromen van 80 plus. Nee, ik ga niet experimenteren met uitlatingen dat ze 85-90 cm kunnen worden, dat zijn commerciële praatjes. Laat het me eerst maar zien, want zoveel koi zwemmen er niet rond boven de gezegende 80 cm, zelf opgegroeid in de vijver van de klant. En ik heb het niet over de makkelijke groeiers zoals chagoi of karashigoi, want dat is een ander en makkelijker verhaal.

Oh ja, ik heb niet alleen Momotaro kohaku, ik heb ook nog Sakai Kohaku in mijn bezit, en die mogen er ook nog best zijn. Men is toch altijd Sakai Fan nietwaar ? Maar de betere Sakai Kohaku zijn nog een trapje duurder, en dat is een obstakel voor velen. Ik zet mijn Sakai FF op een rijtje en je ziet dadelijk het verschil in patroon vorming.

Deze zijn niet zo modern, als je tenminste van modern mag spreken. Deze nidan kohaku mag je zeker niet onderschatten. Zoals altijd is het beni van uitstekende kwaliteit. De inmenging trouwens van Sakai bloedlijnen bij Momotaro heeft trouwens ook bij de Momotaro kohaku een verbetering laten optekenen de laatste jaren. Er is nog een subtiel verschil, maar het beni is hoogst vergelijkbaar tegenwoordig.

De bouw van de Sakai koi zijn nog altijd typerend. Deze sandan met een body om van te genieten is in opbloei naar haar volwassenheid. Terwijl de Sakai kohaku nog altijd die typerende Sakai bouw laten zien, wat je vooral terugvind in de schouderpartij blijft kenmerkend. Momotaro zal eerder kiezen voor een geleidelijke overgang van het hoofd naar de schouder, terwijl Sakai meer de meer bruuske schouder partij laat zien. Ik weet uit ervaring dat Momotaro makkelijk de backbone die bruusk overgaat naar de schouder minder van waarde acht. Ik heb echter totaal geen probleem met de backbones van de Sakai monsters. 

Ik zie trouwens dat ik één kohaku van Momotaro vergeten ben te filmen, niet de minste, die moet ik vandaag toch nog eens even in het daglichtt zetten, want die is fenomenaal. Ik ken nog niet alle koi 100%. Dat komt omdat ik ze zelf niet heb kunnen kiezen, maar afhankelijk ben van de online kennismaking, en dat verloopt anders. Ik moet ze nog leren kennen, maar vandaag ga ik hem bowlen. Ik zeg bewust hem, want het is een man met de bouw van een betere vrouw..een mannelijk monster in spé, dat alleen bij Momotaro mogelijk is. 

Ik heb nu een nidan kohaku, een sandan kohaku van Sakai FF laten zien, dan ontbreekt nog alleen een yondan kohaku. En die heb ik ook hoor i Hier in het gezelschap van een sanke van Sakai FF. Bijzonder mooi als je het mij vraagt, maar ik hoop dat je het verschil tussen de meerstapspatronen van Momotaro en de klassieke patronen van Sakai kunt waarderen. Welke koi geven trouwens jou voorkeur ? Over de bouw van de koi zou ik me niet uitlaten, ook niet over het shiroji, maar vertel me waar jullie het meest van genieten. Van de meerstapspatronen van Momotaro of de meer klassieke patronen van Sakai FF.

Kom uit je luie zetel en doe de moeite om het me te vertellen in de reacties, ik kan er alleen maar van leren. Laat je vingertjes werken en stuur me wat feedback. Ik doe de hele morgen nooit anders dan leesvoer verstrekken !!!

De jongens uit het Saarland kwamen trouwens niet alleen. Roger kwam na 2 jaar opgesloten tijdens de corona bubbel nog eens naar buiten, en kwam voor de eerste keer in 2 jaar nog eens op bezoek ! Eindelijk zou ik zeggen....Als ik je nu nog vertel dat de veiling van Momotaro woensdag begint, dan weet je dat je me moet contacteren als je bepaalde aankopen wil doen. 

 

2
3
4
4
2
2
4
4

Laat Een Reactie Achter

7 reacties

Wim DW

zoals door enkele opgemerkt maakt patroon deel uit van het totale plaatje - speels is leuk als patroon  - als alles klopt en het is een speels patroon  dan ga ik voor het speelse patroon - 


Addy

Ik vind die sanke wel mooi. Die zal ik eens gaan volgen……wie weet als weer eens afreizen naar het zuiden….wordt wel weer eens tijd


mitch

dat zie ik nu veel lieverdan die mango,s 


Ivo

Vroeger keek ik vooral naar kohaku met veel beni. Waarschijnlijk omdat je die toen ook het meeste zag. Nu betrap ik mezelf er op dat ik aandachtiger kijk naar kohaku's met veel meer shiroii. Wellicht omdat ik al voorzien ben van de klassieke kohaku. Al met al prachtige kohaku in dit nieuwsitem.


Jack

Modern of klassiek , beide geen voorkeur. Totale plaatje maakt het , of niet !
Zag wel dat een slimmerd de Sanke 2104006 gekocht heeft. Complimenten.
Vreesde er al voor dat men het niet zo zien , niet alledaags patroon.
Graag over een aantal jaren eens een up date van deze vermoedelijk fantastisch wordende Sanke ?!


Wim v Kesteren

Van de meerstappen patronen van Momotaro vind ik zeker mooier en vooral als ze van die bloembollen verspreid over de body hebben.  Idd, ONBEGRIJPELIJK dat de Yondan Kohaku nog niet verkocht is. 😳


Matthijs

Daar zijn weer een pak mooie kohaku gebowld! KO-V21-1076 als m’n favoriet, dat wordt een monster!

De sanke is ook om te likkebaarden, daar moet je naar de toekomst kijken..


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml