Het Narita Komaki project

Het Narita Komaki project

Waarom deze moeilijke naam zul je zeggen ! Dat zal ik even uitleggen. Het was de bedoeling dat deze 31 door Ryuki Narita geselecteerde tosai in Niigata in de mudpond zouden verdwijnen. Toen kreeg ik echter volgend bericht binnen. (zie bijhorende screenshot)

Samengevat vertelt Ryuki San dat er vorig jaar geen problemen waren met vogels die eventueel kleinere koi opeten, maar dat dit jaar wel het geval was, waardoor het risico om ze in zijn mudpond te zetten te groot was. Is dit een nadeel ?

In principe niet. Veel tosai worden al gedurende jaren in de serre van Japan grootgebracht, en ja, dat is met algenrijk water geloof me. Narita stelde me daarom voor om een vijver van 25 kuub ter beschikking te stellen in zijn bedrijf in Komaki, zijn stad en tevens zijn geboorteplaats. Nu begrijp je waarom ik het project zo genoemd heb.

Persoonlijk vind ik het een hele eer, en heb begrip voor deze verandering, maar ik begrijp dat veel mensen denken dat in de mudpond plaatsen veel beter en spannender is. In mijn ogen niet, en hou ik meer van de gecontroleerde opgroei dan het in de mudpond plaatsen. 

Narita san heeft me ook beloofd om enkele foto's en filmpjes te maken van de opgroeivijver waar mijn showa nu in verblijven, maar de vijver is momenteel te groen. Even afwachten is dus de boodschap. De vraag is "hoe ga ik deze nu aanbieden ?" Ik heb 2 voorstellen die ik even ga proberen op de meest verstaanbare manier  uit te leggen.

Wel moet ik iedereen eerst duidelijk maken dat je goed moet begrijpen dat je geen tosai koopt, maar een nisai met een grote kans op succes die persoonlijk inschat op een grootte tussen 48 en 55 cm. De meeste showa die aangeboden worden zijn op dit moment 27-32 cm. Ze zullen 20-25 weken in de opgroei bij Naritar verblijven. Als je rekening houd met een groei van ± 1 cm per week dan kom je al gauw tot een minimale groei van 20-25 cm afhankelijk van de tosai.

Voorspellen is altijd moeilijk maar wel spannend. Het is onmogelijk om te voorspellen dat het mannelijke  of vrouwelijke tosai zijn. Ryuki heeft wel een selectie uitgevoerd waarbij de kans op vrouwelijke koi zo hoog mogelijk is, maar om het met zijn woorden te zeggen....onmogelijk nu al te bepalen.

VOORSTEL 1

Je wil een koi aankopen uit deze selectie en beslist dadelijk welke koi het gaat worden. De prijs is dan bepaald op 2000 euro. Een groot bedrag maar vergeet niet dat de selectie gemaakt is door No 1 van de wereld, met een onvoorstelbare vracht aan kennis. Er is geen verdere uitleg nodig. Het risico is voor jou, de keuze is ook aan jou ! 

VOORSTEL 2

Je vind het risico te hoog om nu al 2000 euro te geven, maar je beslist wel om een koi aan te kopen. Dan betaal je 1000 euro op dit ogenblik en je wacht tot de koi einde jaar boven komen. Wij zullen op dat moment in samenwerking met Narita de prijzen bepalen. Deze zullen gemiddeld van 1250 tot 2000 euro geprijsd worden, misschien met enkele uitzonderingen die bijzonder exclusief zijn, in ieder geval zo menselijk mogelijk.

De prijzen zijn inclusief het transport van de nisai op het einde van het jaar, dus daar moet je je nog geen zorgen over maken. Bij het overlijden van een koi die je eventueel aangekocht hebt, krijg je een waardebon van hetzelfde bedrag om een andere koi aan te kopen. Bij een technisch  mankement of een minder goede ontwikkeling is er geen garantie, maar mijn klanten weten dat ik heel menselijk ben op dat gebied...

Zoals gisteren vermeld zullen alle koi vandaag verschijnen onder de knop "Narita Komaki project" maar.....JE KAN DE KOI MOMENTEEL NIET DEFINITIEF AANKOPEN.

Op verzoek mag je je aanmelden om kandidaat koper te zijn van een bepaalde showa. Men kan tot zondagavond een voorkeur tot aankoop indienen. Momenteel was er vooraf reeds eentje aangekocht, dus dat kan ik niet meer veranderen.

Indien er meerdere kandidaten zijn voor een koi zal er maandagavond door mijn kleinkinderen een koper aangeduid worden via het "lucky draw systeem". Ik zal geen eetstokjes gebruiken zoals Narita San maar vermoedelijk gewoon de naam opgschrijven op een papiertje. Het lot bepaald dus de koper....(op speciaal verzoek van klanten)

Ik vermoed echter dat er niet veel tosai zullen verkocht worden, dat zegt mijn gevoel. Wat ik wel weet is dat er bijzonder goede ontwikkelingen waren uit voorgaande jaren en dat Narita San deze zelfs niet wou verkopen. Dit was duidelijk aangegeven op zijn vijver, en heb ik  jullie laten zien. Met andere woorden, hij had dan ook zelf grote verwachtingen van deze tosai showa.

Samengevat: wil je een tosai aankopen, stuur me een mail met je gegevens en de codenummer van de koi die je wil aankopen. Ik zal alles noteren en volgende week de uitslag meedelen. Bij meerdere kandidaat kopers zal ik strootje trek doen. Wel vermelden of je voorstel 1 of voorstel 2 wil hanteren. 

Nadat dit nieuwsitem is verschenen, zal ik de showa activeren en kan je ze bekijken. De filmpjes zijn nog niet opgeladen, dat is nog een kwartiertje werk, maar wat ik zie vind ik bijzonder mooi. Waag je kans.

VOORKEUREN BEN EN MIJ

Voor wat het waard was het ik Ben gevraagd om zijn voorkeuren even door te geven, en dat zijn showa 2006130 - 2006131 - 2006132 -2006133. Ik heb mijn voorkeuren ook gemaakt en dit zijn mijn nummers:  2002103 - 2002111 - 2002118 - 2002126.  Ben zal vermoedelijk dieper kijken dan ik, maar  ik ga gewoon voor de koi die me het meeste aanspreken op dit ogenblik.

TENSLOTTE VERGETEN TE VERMELDEN

De bestelde transportdozen komen vrijdag of zaterdag binnen, alsook de bestelde bowls. Wie eventueel nog een DSG bowl, meetlat of transportdoos wil bestellen moet er snel bij zijn, ander lukt het niet meer. Ik zou zeggen dat je ze voor de zekerheid vanaf zondagmorgen kan komen afhalen.

 

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

Wim DW

555


Matthijs

555


Jack

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml