Het speculeren, het intrigeren

Het speculeren, het intrigeren

Hoe werkt het tegenwoordig in Japan ? Denk je nu echt dat je nu al vrouwelijke tosai kan kopen bij de gerenommeerde kwekers ? Mis poes…

Ik zal je precies uitleggen hoe het in zijn werk gaat en oordeel dan zelf. Op dit ogenblik kan je bij de kwekers die op de hitlijst staan absoluut geen vrouwelijke tosai kopen.

Dat doen ze gewoonweg niet. Hetgeen ze wel doen is de koi selecteren op kwaliteit en de tosai selecteren die nog geen man zijn. Raar of niet ?

Het is blijkbaar bijzonder moeilijk om het geslacht van een koi te bepalen, dus laat je nooit misleiden om kleine tosai al als vrouw aan te kopen, want dat is zo goed als onmogelijk.

Dan gaan de koi die niet goed genoeg zijn in een vijver met als label “ongesexte koi”. Met andere woorden, koi die niet goed genoeg zijn in hun ogen voor het “dure werk” maar die je wel kan kopen als ongesext.

Hier kunnen dan wel mogelijk vrouwelijke koi tussen zitten, maar dan zijn ze in principe niet goed genoeg. De meeste mensen vergissen zich ook in het selecteren van deze koi, want meestal halen ze er de grootste en de mooiste uit…foute boel dus.

Het zijn gewoonlijk de kleindere en minder opvallende tosai die vrouwelijk zijn. De reden is vrij eenvoudig. Vergelijk het met jezelf toen je jong was…je wou je toch bewijzen en knapper, sterker en beter zijn dan de rest of niet ?

Bij de volgende selecties, gaan er dan de koi uit die zeker mannelijk zijn. Op deze manier hou je na een langdurige selectie die tosai over die gegarandeerd vrouwelijk zijn, en gegarandeerd goed zijn.

Deze koi worden dan nauwkeurig geselecteerd voor de veiling, want daar brengen ze het meeste geld op, en daar is het natuurlijk waar het tegenwoordig om gaat.

Het is mij nog nooit gelukt om uit de, laat me het “tategoi bak” noemen, om hier koi uit te selecteren. Ik zeg duidelijk NOOIT !!!

Laat je ook niet misleiden door het enorm verstandige taalgebruik van de Japanners, want ze hebben zo hun eigen middelen om iets mooi uit te leggen. Als je vraagt of het een man of een vrouw zou kunnen zijn, dan is het antwoord steevast: Het is nog geen man.

Doen zij hier de waarheid mee geweld aan ? Ja en neen, het is gewoon een nietszeggend antwoord, waarbij je begint te twijfelen en te hopen, maar geloof me maar…zij weten het voor 99%

Is het dan verstandig om reeds in het begin van het jaar je slag proberen te slaan. Dat moet je zelf beoordelen. Er is niets verkeerd met de koi die overblijven, maar je zult zien dat de meeste koi die dan verkocht worden mannelijk zullen zijn.

Dit is één van de redenen waarom mijn koi ook zo “kostelijk” zijn, want “duur” vind ik niet het juiste woord.

Ik heb op dit ogenblik al vrij veel goede tosai aangeboden gekregen, maar niet aangekocht, iets wat ik normaal ieder jaar wel doe in het begin van het jaar. De ervaring speelt hier een bijzonder grote rol en de ervaring leert me bijzonder veel.

Ik wil echter evolueren naar een overwegend hoge kwaliteits nisai/sansai populatie, wat zich weliswaar in het hogere prijssegment afspeelt, een gevaarlijk en moeilijk segment, maar die wel de nodige adrenaline geeft om mooie koi te laten zien.

Eén van mijn beweegredenen is natuurlijk ook dat iedereen “het andere” segment aankoopt waar de grootste markt in ligt.

De evolutie bij mij in de vijvers is momenteel zo dat 80% van de koi vrouwelijke koi zijn. Laat je ook niet misleiden door de certificaten waarbij de koi aangeduid wordt als vrouwelijk…

Laat je enkel overtuigen door certificaten die de vermelding “garanteed female” vermelden, dan pas mag je 99% zeker zijn. Het blijft een spel van uitdrukkingen en centen.

Dit is ook één van de redenen waarbij de evolutie van het koi kweken zodanig in de greep is van het kweken van mannelijke koi met de body van een vrouw, maar niet met de problemen van een vrouwelijke koi.

Geloof het of niet, maar ze kunnen niet voldoen aan de vraag naar de koi die “gewenst worden”. Daarom is er volop een evolutie aan de gang om mannelijke koi te kweken die ook voldoen aan die eisen.

In Europa echter is men nog altijd gefixeerd op vrouwelijke hoogwaardige koi, maar dat wordt helaas nog altijd vertaald als hele prijzige hebbedingetjes.

Ik probeer te balanceren in het subgedeelte, of de nog juist betaalbare koi, iets wat niet zo evident is, geloof me maar…

Ik wil niet de grootste de beste, want daar is de markt te klein voor, ik wil ook niet het onderste van de piramide, ik probeer de top van de piramide, daar waar de basis van de driehoek een gelijkzijdige driehoek vormt te evolueren als je begrijpt wat ik bedoel, niet meer, niet minder…

.

Misschien een raar verhaal dat ik hier publiceer, maar lees het goed, het is een onderdeel dat vrij dicht aanleunt bij de werkelijkheid.

Wat denk je ? Is het leerzaam, klik dan 1, denk je dat het een verzinsel is, klik dan 2...

Oeps, vandaag nog geen filmpje laten zien, dat kan toch niet ? Dan maar even zoeken en ik vind hier nog een filmpje waar Daisuke voor mij tosai selecteert uit een selectie van de 72 reeks die ik aangekocht heb verleden jaar. Deze kwamen uit de "ongesexte vijver".

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137