Het Taniguchi offensief

Het Taniguchi offensief

Het is een hele tijd geleden dat er nieuws kwam van Taniguchi en meer bepaald over de Azukari die aangekocht werden, niet dit jaar, maar in november 2016.

Ondertussen zijn het nisai geworden, want ze hebben een jaar in de mudpond verbleven zoals ieder jaar wordt afgesproken. Om het verhaal nog even vlug te schetsen.

De tosai worden gekocht als ze nog maar een paar maanden oud zijn, en hiermee bedoel ik dan 5-6 maanden. Ze verblijven bij Taniguchi San totdat ze jumbo tosai zijn, en dan kan de beslissing genomen worden om ze nog een jaar in de mudpond te laten of niet. Ik doe dit al 8 jaar op rij, soms met enorm veel succes...

Dit is de selectie die dus een jaar extra in de mudpond zijn geweest. Ik concentreer me in dit geval nooit op de hele dure koi, maar meer op de betaalbare tosai om zodoende iedereen de mogelijkheid te geven een koi aan te kopen.

Eentje was niet uit de mudpond gekomen, maar gelukkig was deze nog niet verkocht, zodat ik niemand moest teleurstellen. Eentje was bijzonder slecht uit de mudpond gekomen.

Daar ben ik in principe niet verantwoordelijk voor, maar daar heb ik toch een oplossing voor gegeven naar de klant toe die hier heel dankbaar voor was. Dit zijn dingen die gebeuren en waar je de natuur zijn gang voor moet laten gaan en waartegen je je niet kan wapenen.

Nu zul je denken dat je altijd alleen maar publiciteit wil maken met de koi die heel goed tevoorschijn komen, maar ik heb er geen enkel probleem mee om ook een koi te tonen die niet zo goed uit de mudpond kwam.

Het filmpje is niet zo duidelijk en geeft geen getrouw beeld, maar dit kan ook gebeuren. Deze sansai was het jaar voordien aangekocht en heeft 2 jaar in de mudpond verbleven met dit resultaat. Hier is dus in principe geen enkele garantie op. Nu is de vraag aan jullie ! Waar begint en waar eindigt de verantwoordelijkheid ?

De meesten zijn goed uit de mudpond gekomen, de ene al beter dan de andere. De grootste was 57 cm, de kleinste iets tegen de 50 cm. Voor mezelf had ik er een paar proefkonijnen in gestoken om te zien wat de evolutie was, en die is leerrijk geweest. Dit moet je af en toe doen om zelf te leren. Dat is het enige wat belangrijk is in de koiwereld…leren en nog eens leren.

Het proefkonijn van dienst was dit keer deze showa, met een uitzonderlijk warrig patroon op het voorhoofd met sashi of verspreid hi, waar je het raden naar hebt. Deze kwam zo te voorschijn.. Kijk en leer...

Je hebt nooit de wijsheid in pacht, en soms ligt de wijsheid als geluk in een klein hoekje. Door af en toe wat experimenten te kopen leer je een hele boel. Het is allemaal onderdeel van de koikennis.

Trouwens ondertussen zwemmen er nog een 30-tal van deze azukari in Japan die tot in April 2018 in Japan zullen blijven. Dit zijn de koi met codenummer 1710020 tot en met 1710054. Ditkeer echter een selectie van de modale koi tot enkele bijzonder waardevolle tosai.

De reden van dit experiment is om te zien of onze keuze ook de waarheid zal benaderen in verband met de kwaliteit zoals wij de kleine tosai zien.

Donderdag worden deze koi opgehaald in Schiphol. Zoals iedere keer, tot 5 keer toe per jaar, is het een moment van hoop, soms van verbazing, soms van intens genot, zelden van ongenoegen. Donderdagavond weten we het.

Naast de Taniguchi azukari komen er ook nog een aantal koi van Matsue binnen. Een van deze kohaku is mijn persoonlijke lieveling die ik kocht via een tussenstop, namelijk Narita. Deze kohaku kan eigenlijk alleen maar tegenvallen zo mooi vind ik haar nu, en dat is verraderlijk….mijn oogappel.

Sakai vervolledigt dit transport met ook 2 koi die ik gekocht had via Narita, maar ook 1 daarvan had de mudpond niet overleeft. Dingen die kunnen gebeuren, maar die je niet in de hand hebt. Ook hier kon ik geen garantie over geven, vermits ik deze ook niet gekregen had van Narita, maar toch heb ik de klant een oplossing aangeboden.

Het blijft een verraderlijk ding die garanties bij levende dieren. Daarom voel ik me iets veiliger bij Momotaro die duidelijk aangeeft dat hij 100% garantie geeft het eerste jaar van de mudpond en 30% het 2de jaar.

Ik begrijp het standpunt van de mensen die zoveel geld investeren in een koi die ze in Japan willen laten, maar ik moet ook begrip opbrengen voor de kwekers. Het is een moeilijk thema, maar van het moment dat je eigenaar wordt van een koi, ben je eigenlijk ook verantwoordelijk voor de koi, wat je er ook mee doet….

Ik wil hier geen allesomvattende discussie over loskweken, want ieder zal toch praten over zijn eigen voordeel, maar toch vind ik het altijd een hachelijke situatie die niemand plezier doet.

Ik weet in ieder geval, en mijn klanten die dit al ooit meegemaakt hebben, weten hoe ik in elkaar zit wat betreft verantwoordelijkheid, en meer moet ik er niet over zeggen !

Vrijdagmorgen heb je in ieder geval weer een heleboel filmpjes en informatie te bekijken !!!

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240