Het vervelende nieuws houdt niet op

Het vervelende nieuws houdt niet op

Lichtpuntjes zoeken tussen al de miserie....je moet het maar kunnen. Laten we dan maar met de lichtpuntjes beginnen, al is het een lichtpuntje met een vraagteken.

In het voorjaar kocht ik bijzonder mooie, lees dure golden corns van Taniguchi san via een event van Narita. Ik heb er een zwak voor, maar wou buiten het dure aanbod ook wat goedkopere exemplaren vinden. De goedkopere exemplaren vonden snel hun weg naar de klanten en van de 10 aangekochte exemplaren blijft er nog eentje over. Ik vond de updates buiten verwachting positief en hadden zelfs behoorlijk veel succes.

De andere waren gegarandeerde vrouwtjes uit de eerste keuze van Narita, en dan weet je normaal waar de klok hangt. Ik  heb er nog geen updates van ontvangen buiten het feit dat er eentje overleden was, maar van de week kreeg ik nog een berichtje dat eentje niet vrouwelijk, maar een mannelijk exemplaar was.

De opmerking van Narita san was eigenlijk een verstandige opmerking: een mannelijke koi met de body van een vrouw, als je deze niet wil, dan laat ik hem graag hier in de opgroei verder ontwikkelen. En gelijk heeft hij. Een filmpje zegt meer dan woorden. Zeg nu zelf ! Wat een pracht van een golden corn, ik ga hem toch maar laten kopen.

Ja, voor het eerst in mijn leven val ik voor 110% voor deze soort koi, waar ik bijzonder veel aandacht aan schenk. Ik vind ze gewoon geweldig, en de kritiek mag losbarsten, geen probleem. Ik zal me er in de toekomst zeker op inzetten, maar wel de betere exemplaren,  net zoals ik met de gosanke selectief probeer te zijn ! Nu nog even ongeduldig afwachten op de overgebleven golden corn. Ik hoop dat de verwachting de schoonheid oversteigt. 

Naast de golden corn was er nog een vraag van Matthijs over de speciale kohaku Ying Yang genaamd wegens zijn uitzonderlijk speciaal uiterlijk. Ook hier geld de regel, ik hou ervan ik hou er niet van. Speciaal was ze in ieder geval bij aankoop. Ik kocht ze in december 2018 bij Narita, en zeg nu zelf...ze was speciaal. Matthijs had al enkele malen gepolst hoe het met deze kohaku was vergaan, en uiteindelijk kon Wim niet onder de druk uit om de koi nog eens te bowlen en te filmen. 

Dit was zijn commentaar:
Hoi luc, in bijlage vind je YING YANG - 73,5 cm en toch 6.5 cm gegroeid sinds zij in de vijver zit - ze is nu 63 maanden volgens uw fiche- buiten een rood hoofd vind ik haar geweldig - omdat Matthijs er zo achter vroeg - toch enige tijd geleden gebowld....

Zo zie je maar dat niet alles ontwikkeld zoals je het je voorgesteld hebt. Hier kan de eigenaar weinig aan doen. Het opgekomen secundair hi op het hoofd kan je niet als positief beoordelen. Is het een resultaat uit de genen, of is het ooit verwijderd hi door de kweker, wie zal het zeggen. Ook de verschillende rode spots op het lichaam zijn niet wenselijk. Ik kan prachtige resultaten laten zien die jaar, maar zo zie je dat ik niet altijd de mooiste resultaten laat zien, maar ook de minder goede, ondanks het feit dat Wim de koi gelukkig nog een warm hart toedraagt. 

Tenslotte nog wat geleuter over de huidige problemen !

Buiten het feit dat het al moeilijk is om updates te krijgen, zijn er zoals de laatste jaren weer veel problemen met het transport. Ze maken het momenteel de mens niet makkelijk. De grootste achterstand in updates komen uit de kant van Sakai FF en in mindere mate van Narita.

Volgens Sakai FF worden er volop vijvers leeggemaakt er worden er volop filmpjes gemaakt van de koi met de maten. Blijkbaar is het een enorm werk. De maten heb ik al doorgekregen, zoals je op de bijgevoegde foto kan zien, zodat de eigenaars al een idee hebben van hetgeen ze aangekocht hebben. De omkaderde koi (3 stuks) zijn nog niet boven water ! Er zitten enkele serieuze uitschieters bij. Filmpjes heb ik helaas  nog niet ontvangen.

Buiten dat zijn er ook nog bijzonder veel problemen met het transport, waarbij KLM geen meewerkende faktor is. Voor zover ik op dit ogenblik weet, moeten er wel 4 transporten gebeuren om al de koi naar hier te halen. Er zouden in totaal 120 boxen moeten vervoerd worden, maar er mogen maar 30 boxen per vlucht meegaan. Het probleem is dat er 60 van de 120 boxen voor Interkoi zijn !

Nu zul je zeggen dat is in principe niet erg, maar de logistiek is niet zo eenvoudig. Je moet keuzes gaan maken en bij verschillende kwekers verschillende prioriteiten stellen. Ook geen probleem, maar de kosten per vracht moeten dan ook telkens aangerekend worden voor de verschillende kleinere transporten. Een gepuzzel tot en met en vermoedelijk zullen de transportprijzen ook niet van de poes zijn.

Tel daar nog bij dat je in problemen komt met de quarantaine faciliteiten, totaal ongeordend en verstoord, en het feit dat je niet 1, maar misschien 4 keer je tijd verspeeld door naar Schiphol te rijden. Als je dan nog eens de nieuwe regels moet volgen en niet meer op Schiphol binnenmag om de koi op te halen, maar dat alle koi eerst moeten opgeladen zijn, dan buiten Schiphol gebracht en pas daar kan verdeeld worden, maakt het werk niet makkelijker.

En als je dan alle miserie hebt doorlopen, moet je nog eens afrekenen met prijzen die de pan uitrijzen in Japan voor de koi. Het enige wat ik hoor en zelf meemaak is gejammer over de prijzen die kant nog wal raken. Jeroen wist me het volgende te vertellen: "als zelfs een kweker als marusei probeert om z’n prijzen dubbel zo hoog te maken als vorig jaar dan geeft dat wel aan wat er in de markt gebeurd. iedereen is bang geen vissen te krijgen en kopen alles wat een kop en een staart heeft. "

Het zijn niet de plezierigste tijden, en beterschap zit er voorlopig niet in. Ik zit op dit ogenblik al enkele weken met leegstaande vijvers die wachten op vernieuwing. Ik heb slechts 3 van de 9 vijvers waar nog koi in verblijven. Het wachten is op de leveringen die moeten gebeuren ! Ondergaan is de boodschap...

 

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

interkoi

Ik krijg juist bericht dat ik een eerste transport binnenkrijg op 29 november....2 dozen ocharme ! De volgende data zouden ofwel 5 december of 17 december zijn...nu nog 25 december of 31 december en het gezever is compleet.

Matthijs

Zot werk zo, welke dozen komen er als eerste is dat wel bekend? Man man... t wordt je niet gemakkelijk gemaakt zo


Matthijs

Ying Yang... das wel een andere evolutie dan gehoopt/verwacht... al maakt ze haar bouw nog altijd voor de volle 100% waar... blijf toch een zwak houden voor die koi! Thx voor de update Wim!

Betreffende de prijzen van de koi en alles daar omheen... gekkenwerk!


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74