Hoe moet ik vijveren ?

Hoe moet ik vijveren ?

Dat is tegenwoordig één van de meestgestelde vragen die ik moet beantwoorden, en waar toch zo moeilijk een antwoord op te geven is.

Ik ben er vrij simpel in, maar meestal valt mijn antwoord niet in goede aarde. Ik heb het zelf ook moeten leren met schade en schande. Bovendien is het ook de kennis van anderen waar ik het van heb overgenomen, en deels zelf uitgeprobeerd met de beperkte middelen die ik heb.

Als ik praat over beperkte middelen, dan is het omdat ik als dealer niet de mogelijkheid heb om koi te laten ontwikkelen op de manier die ik zelf graag zou willen. Dan zou ik een nieuwe vijver moeten bouwen, waar absoluut NOOIT in zou mogen geschept worden om koi te presenteren, en dat kan nu eenmaal niet.

Hoe zou jij je vijver dan bouwen ?

Het antwoord van mij is altijd standaard en vrij eenvoudig: trommelfilter, grote biologische kamer met bewegend bed en Japanse matten, een BIO UV ter controle van de algen en dan zou ik geneigd zijn om te zeggen op basis van airlift, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Kortom, de vijver die men nu aan het bouwen is bij Filip, en waar ik regelmatig een update van geef. Supplementair zou ik heel graag een bakki shower ter beschikking hebben staan in de zomer met veel stroming, verwarming om de temperatuur constant te houden. Ideaal zou zijn om de vijver van maart tot december op een gezonde temperatuur van 22° te houden, maar dat is in onze contreien bijna niet mogelijk. Stroming is een optie die ik zelf voorzie met de aerator, maar die ook op andere manieren kan verzorgd worden.

De belangrijkste faktor wordt echter vergeten, namelijk dat ik persoonlijk heel graag werk met zweefalgen Het is de kunst om het water op dusdanige manier groen te krijgen, dat je de vissen nog juist kan zien, maar dat het water groenig is zoals je op de foto kan zien. Persoonlijk heb ik geen ervaring met een plantenfilter, dus kan ik er weinig over zeggen.

Er zijn mensen die zweren bij een plantenfilter, maar ik ben er voorzichtig mee. Daarom heb ik Polleke gevraagd waarom hij voorstander is van een plantenfilter, en zijn antwoord stelde mij tevreden. Ik zou er mee kunnen leven. Polleke is iemand die zich niet laat be֝ïnvloeden door anderen, en zelf zijn conclusies trekt. Hij heeft een uitgesproken mening, maar zal deze niet als de enige echte waarheid opdringen....het is ZIJN waarheid. Polleke formuleert het als volgt:

k vind een plantenfilter onrechtstreeks zeer goed voor de koi omdat het vol met slakken en andere diertjes zit die de koi op hun beurt weer opeten .Zo een vers voer kan je gewoonweg nooit kopen en terwijl hebben ze ook hun afleiding en bezigheid om de laatste voerkorrels te zoeken tussen de planten .De bezigheid houd ook in dat ze de planten kunnen verwoesten die in hun leefomgeving binnendringen ,daarom heb ik de plantenfilter tegen de vijver aanzitten met een stenen muur ertussen die diens doet als buffer zodat de koi niet ALLE planten kunnen slopen.

De koi kiezen ook altijd die kant waar de plantenfilter aan de vijver grenst dat is toch geen toeval zeker, nietwaar ? Planten zorgen er ook voor dat er meer schadelijke stoffen worden verteerd/omgezet naar biomassa en daardoor is het nitraat hier nog maar 1.5ppm en dat met zeer weinig waterverversingen ! Ik probeer overal wat positieve elementen uit te halen zoals planten dus en zweef/draad algen en natuurlijk wat ook essentieel is: zuurstof veel zuurstof .

Ook komen de kleuren van de koi mooi uit als ze tussen de planten zoeken naar wat eetbaars en dat komt toch wat natuurlijker over ,een koi ziet er toch wel wat anders uit als die naast een begroeide oever zwemt en daar zijn bezigheid heeft en daar geniet ik van en geeft toch weer een extra dimensie aan de bewegingen van het eindeloze en altijd veranderende schilderij dat nooit verveelt . Water en planten is ook een echte magneet voor vele dieren zoals rupsen/vlinders/kevers/libellen/waterjuffers en hun larven ENZ .

Een plantenfilter heeft zeker ook nadelen want het is wel wat onderhoud en je zit met de afval ook ,ook is het bewezen dat er dan MEER bacteriën op de koi te vinden zijn dus is het verstandig om de bezetting niet overdreven groot te nemen . Ook is het belangrijk dat je geen ophoping krijgt van organisch afval en daardoor meer bacteriën kweekt die WIJ niet willen in onze vijvers .Hier staan de planten gewoon op roosters (de gele lissen toch) en de andere planten staan op een planteneiland waar de wortels ALLEEN maar hun voedsel uit het WATER kunnen halen en niet van de opgehoopte afval tussen substraat !

Wat is koihouden toch fascinerend...en het is een samenspel van meerdere systemen die samen een leefbare omgeving maken voor onze zwemmende juwelen ,en dat zijn we hun verschuldigd ook vind ik.

Groeten van een koikeeper

De kennis die ik heb opgedaan is niet iets wat ik uit boekjes heb gelezen of door vijverbouwers heb laten verkondigen, maar is door kennis indertijd overgebracht door Ben. Vijveren is een leerschool, maar je wordt geconfronteerd met veel waarheden.

Waar ik mijn waarheid op baseer is mijn kennis en ervaring die ik heb opgedaan met de middelen die ik heb. Ik heb 200 kinderen waar ik voor moet zorgen, in daarbij niet altijd de beste omstandigheden, maar toch lukt het mij om een bepaalde vooruitgang te boeken met mijn bestand, en ik hoor de mensen regelmatig verkondigen dat ik altijd mooie vissen heb. Dat stemt me blij en gelukkig.

De bijhorende foto's zijn foto's van een vijver zoals ik hem graag zie. Ik weet dat het niet tot de wensen behoord van vele koikeepers, want de meesten onder jullie willen een glasheldere vijver. Ik kan hier begrip voor opbrengen want ik loop niet met oogkleppen rond, maar probeer je zelf eens voor te stellen of je het liefst in een weelderig bos rondloopt of in een steriele kamer je dagen slijt....

Nogmaals, ik heb niet de wijsheid in pacht, maar kan wel getuigen van een boel ervaring en kennis, opgedaan door de jaren. Ik was blij met de foto's van Polleke, want ik weet welke resultaten hij heeft geboekt. Als je bovendien bekijkt welke opwaardering hij de laatste 2 jaar heeft gedaan, dan weet ik hoe de vijver er uit zal zien binnen een aantal jaren.

Ik heb nog een filmpje gevonden dat ik in oktober 2012 heb gemaakt van deze vijver, en als je ziet welke metamorfose deze ondertussen heeft gekend, dan weet je wat je te wachten staat in de toekomst. Het filmpje is ondertussen 3638 keer bekeken, en dat is niet niets...

Dit verhaal is geen verkondiging van de waarheid, maar ik probeer een antwoord te geven op al de vragen die ik tegenwoordig krijg, het is mijn stille waarheid....

Er werden gisteren 665 unieke bezoekers genoteerd.

Het filmpje van Pascal werd 169 keer bekeken.

Meer afbeeldingen

Hoe moet ik vijveren ?: afbeelding 1
Hoe moet ik vijveren ?: afbeelding 2
Hoe moet ik vijveren ?: afbeelding 3
Hoe moet ik vijveren ?: afbeelding 4
Hoe moet ik vijveren ?: afbeelding 5
Hoe moet ik vijveren ?: afbeelding 6
Hoe moet ik vijveren ?: afbeelding 7
Hoe moet ik vijveren ?: afbeelding 8
Hoe moet ik vijveren ?: afbeelding 9

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240