Informatie opvang koi

Informatie opvang koi

Veel mensen stellen mij de vraag hoe ik de koi opvang van het ogenblik als ze uit Japan aankomen. Laat me daar nu even op antwoorden.

Ik denk dat iedereen hier wel zijn eigen systeem in heeft, maar vermits er zoveel interesse is, zal ik mijn systeem van opvang even uitleggen.

Eerst en vooral probeer ik zoveel mogelijk de koi van dezelfde kweker bij elkaar te plaatsen. Vermits ik wel grote quarantainebakken heb, maar niet zoveel, is dit ook de reden waarom ik mij altijd beperk tot een aantal kwekers.

Ervaring leert mij ook welke kwekers eventueel bij elkaar mogen, of waar je het minste problemen mee hebt. Afzonderlijk houden is toch de boodschap. Over het algemeen zet ik de Momotaro koi en de Sakai koi apart, en gebruik ik één vijver waar ik de andere koi in meng indien nodig.

Op dit ogenblik heb ik bijvoorbeeld de koi die bij Narita hebben gezeten gemengde met de yamabuki van Momotaro.

Als de koi binnenkomen voeg ik onmiddellijk 25 kg zout per vijver van 15 kuub toe. Eventuele kleine beschadigingen tijdens de reis worden hierdoor verzacht en verzorgd. De dag erop wordt een 2de zak van 25 kg toegevoegd en laat ik de koi gerust.

De temperatuur van de vijvers zet ik altijd op 18° als de koi binnenkomen, wat bijna altijd overeenstemt met de temperatuur in de zakken. Een klein verschil wordt opgevangen door de zakken een tijd op het water te laten indien nodig.

Ik heb het geluk dat ik de installatie voor het verwarmen van de vijvers al 10 jaar geleden heb bestudeerd en geïnstalleerd. Ik maak gebruik van een warmtepomp op basis van het water dat uit de grond wordt aangevoerd op 218 meter diepte en dat al 14,5° warm is.

Door de warmtepomp wordt (eenvoudig uitgelegd), de warmte van het water opgeslagen in de ketel links op de foto, en het koude water teruggestuurd naar de put. Je kan spreken van een omgekeerd koelkast systeem. Vanuit de ketel die dan 40° warm water bevat, wordt dit rondgestuurd via warmtewisselaars naar de verschillende vijvers, zodat ik de temperatuur vrij eenvoudig kan regelen en onder controle houden. Bovendien heb ik ook nog een vloerverwarming onder de binnenvijvers aangelegd.

Het was een bijzonder zware investering, en ik begreep toen geen jota van het systeem, maar ik denk dat het mijn verstandigste investering geweest is ooit ! Na bestudering van het ganse systeem heb ik het aangekocht en ben er nu nog blij mee want het werkt fantastisch.

Belangrijk is om iedere dag de koi goed in de gaten te houden en te onthouden welke koi waar gekneusd waren of lichte beschadigingen van de reis hadden opgelopen. Verbeterd dit, dan is dit prima, verbeterd dit niet, dan moet je het blijven in het oog houden.

De eerste 3 dagen krijgen ze geen eten en laat ik ze wennen aan hun nieuwe omgeving. De koi zwemmen dan over het algemeen laag tegen de grond, zijn verward en blijven timide. Ik heb over het algemeen altijd grote koi die binnenkomen, dus ik weet niet of dit hetzelfde is met kleine koi.

Na enkele dagen zul je zien dat de koi de omgeving beter gaan verkennen en aan de kantjes beginnen te zoeken en iets vinniger gaan rondzwemmen. Ze zijn over het algemeen nog vrij schichtig.

Ik begin dan ook met heel weinig voer te geven en ik geef de voorkeur aan probites recovery dat goede eigenschappen heeft. Recovery is verrijkt met Glucosamine, zeer zuivere Propolis en bevat extra vitamine A en C. Het ondersteunt het herstel van binnenuit, bevat ontstekingsremmende ingrediënten, bevordert het herstel van de huid en een snelle opbouw van de natuurlijke weerstand.

Hier spreekt ervaring weer een grote rol, en alhoewel je het niet kan vergelijken met iets anders heb ik hier gewoon de beste ervaring mee. Let wel…weinig voer….

De vijvers moeten zich aanpassen aan de zware bezetting van koi, waardoor de filters weer zwaar moeten gaan werken en zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Het voeren kan op gevoel nadien opgevoerd worden.

Na enkele dagen als de koi wat uitgerust zijn en bekomen van de reis wordt de temperatuur van de vijvers verhoogt naar 24°. Door het verhogen van de temperatuur kunnen eventuele problemen zichtbaar worden, en hiermee wordt vooral bedoeld op eventuele problemen met KHV en andere, die dan makkelijker tot uiting komen.

Vroeger deed ik ook stalen van kieuwen opsturen voor onderzoek, maar de laatste jaren is er in mijn optiek geen behoefte meer aan. De meeste koi zijn vooraf reeds getest in Japan en is de controle verscherpt, en zijn er geen berichten meer over KHV.

Na enkele dagen wordt de temperatuur weer langzaam naar 18° gebracht en die temperatuur zal constant blijven gedurende de ganse winter. Op dit ogenblik heb ik de grote buitenvijver moeten betrekken bij de opvang van de koi omdat ik een groot aantal koi en vooral grote koi heb aangekocht.

Deze staat vanaf gisteren op 24°, een temperatuur dat over 3 dagen is opgevoerd. Vermits een vijver buiten van 40 kuub vrij veel vermogen vraagt om op te warmen, heb ik dit nu opgesplitst in 2 delen. Eerst de buitenvijver op 24° gedurende enkele dagen, en daarna de binnenvijvers opvoeren naar 24°. Hier zal ik vermoedelijk morgen of overmorgen aan beginnen.

Als er zich geen zichtbare problemen voordoen, en als de koi zich qua voergedrag goed en gulzig aan passen, ga ik de 10de dag een afstrijkje nemen. Waarom de 10de dag ? Gewoonlijk is dat de periode dat er zich eventueel parasieten kunnen openbaren. Gewoonlijk niet, maar het is weer een kwestie van ervaring en gevoel.

Een onderdeel dat je niet aan belang mag onderschatten zijn de kieuwen. Door het transport kan er een vergiftiging hebben plaatsgevonden, en daarom is het belangrijk dat je na een aantal dagen de kieuwen van enkele koi eens grondig inspecteert.

Gewoonlijk doe ik dit samen met Ben, omdat het iets makkelijker is om dit met 2 te doen. Daarna is de belangrijkste periode van de aanpassing voorbij en is het nog een kwestie van de koi goed in het oog houden.

Ik kan je wel op een briefje garanderen dat het ieder jaar toch weer stressen is om het kapitaal dat er rondzwemt in de winter tot in april in goede conditie te houden. Dikwijls wordt er bijna niets of helemaal niets gevoerd, maar die waarheid is niet aan mij besteed. Ik wil dat mijn koi er goed uitzien !

Voila, dit is een klein overzicht van hoe ik de quarantaine ervaar, en geloof me...ervaring is niet alleen belangrijk, maar uiterst belangrijk... !

Meer afbeeldingen

Informatie opvang koi: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Koi in Japan VERKOCHT SA-V18-10240