Joop heeft zijn thuis gevonden

Joop heeft zijn thuis gevonden

Het was koud gisteren, zelfs ik had het gevoel dat het koud was, en voor de eerste keer dit jaar had ik een vestje aan van Interkoi.

Ik had de buitenkachel aangestoken, zodat men zich hier kon verwarmen als het buiten wat te koud werd, en zeg nu zelf...is dat nu niet oergezellig ?

Arjan was ook gekomen, en nadat hij me bedankte voor het prachtige filmpje van zijn "infrastructuur" kreeg ik nog de mooie opmerking dat de jasjes van Interkoi van bijzonder goede kwaliteit waren. Ik heb er nog een 50-tal liggen, die zou ik dan bij gelegenheid nog eens willen verkopen, of weggeven, want dat hoort men tegenwoordig liever...

Ondanks het feit dat ik vandaag geen volk verwachtte, was het gezellig druk met wat ik omschrijf als het clienteel dat ik graag heb, gewoon, voetjes op de grond, geen hoogdravers, maar gezellige mensen, met liefde voor de koi, en niet gebiologeerd door de kleine mankementjes aan de koi die de vergelijking met showwinnaars telkens moeten doorstaan.

Het was ook met veel plezier dat ik enkele koi prestenteerde die aan de verwachtingen van mijn bezoekers voldeden. Het voordeel als je je klanten kent, is dat je weet welke koi je kan laten zien. Vandaag ging de keuze vooral tussen een bijzonder mooie kohaku van Yamamatsu en ons prestigebeest, de sanke van Yamatoya, genaamd Joop.

Natuurlijk heb ik er een filmpje van gemaakt. In het eerste gedeelte van dit filmpje zie je de kohaku waar Ronald in eerste instantie zijn zinnen op had gezet, (de grootste) en de kleinere kohaku die Henny kwam ophalen. Als laatste komt Joop aan de beurt.

De kleinere kohaku heeft een kleine geschiedenis. Zij werd verleden jaar aangekocht als tosai. Na enkele weken moest er zich een zwaar accident hebben afgespeeld, want haar neus was volledig ingedeukt en beschadigd. Zelf denk ik aan een lichte hartaanval, wat wel eens meer voorkomt, waardoor ze versneld gaan zwemmen en tegen de muur aanbonken, maar dat zal ik nooit met zekerheid weten. Ik heb ze nadien verwarmd gezet en stilaan werd de genezing ingezet.

Ik ben blijven geloven in het beestje, en het vertrouwen werd beloond. Als je ze nu in de bowl ziet, merk je niets meer van de beschadiging en is ze langzaam haar achterstand aan het ophalen. Ik ben zeker dat Henny hier een gouden deal mee heeft afgesloten.

De keuze die Ronald moest maken tussen de kohaku en de sanke was iets moeilijker. Persoonlijk heb ik een groot zwak voor de kohaku, maar op een bepaald moment mag je de dingen niet meer forceren en moet je de klant zelf zijn keuze laten maken. Het verhaal van Joop is bekend. Deze werd speciaal door Ben mee naar zijn privévijver genomen om deze zo goed mogelijk te latenn ontwikkelen. Met name het brede sashi was hier één van de struikelblokken. In een gemoedelijk onderonsje verleden jaar, werd er een andere stelling door partijen aangenomen, waarbij de ene partij zei dat het sashi nooit zou verdwijnen, terwijl wij de mening toegedaan waren dat het sashi zo goed als volledig zou verdwijnen.

Eerlijk is eerlijk, het sashi is nog niet volledig verdwenen, maar de verbetering is zeker zichtbaar. Laat ons zeggen dat de ontwikkeling zeer positief is van deze sanke, en dat het sashi op dit moment nog niet volledig is verdwenen, maar zeker verbeterd is. Wij geloven er nog steeds in dat het binnen enkele jaren bijna verdwenen is. In ieder geval als we de historie van deze sanke bekijken via de oude filmpjes hebben we van een lelijk eendje een mooie zwaan gemaakt, laat dit duidelijk zijn.

Joop mei 2010

Joop juli 2010

Joop oktober 2010

Joop juli 2011

Joop juli 2011

Joop augustus 2012

Joop september 2012

Is het niet mooi als je een volledige voorgeschiedenis kan laten zien van je koi ?

Nog even vertellen dat je het sumi als jong visje heel goed kunt zien, en je mag er zeker van zijn dat het kata sumi gegarandeerd terugkomt, alsook de andere sumi zones die sterker zullen worden, en zones die klaar zitten om erbij te komen. De koi herken je binnen 2 jaar niet meer.

Zoals je kan lezen is er veel liefde in deze koi gestoken. Ik heb ze eigenlijk niet meer gemeten, maar ik hoor op het filmpje dat ze zowat 55 cm is. Nu zul je zeggen, veel te klein voor een yonsai, en gelijk heb je, ze is veel te klein voor een tegenwoordige yonsai, maar hier willen wij nogmaals even uitstippelen dat wij terugkomen van de harde groeiers, die geforceerd worden. We hebben te veel miskleumen gezien met het harde groeien. Zelfs als je nu naar de veilingen kijkt, zie je dat de koi ook normaler in afmeting worden tegenover verleden jaar. Is dat een voorteken ?

Om een lang verhaal kort te maken: Ronald koos voor de geliefde sanke Joop, en wij zijn heel blij dat ze in de vijver van Ronald terechtkomt. Het is de juiste persoon met het juiste gevoel om deze sanke verder te begeleiden.

Wat ik ontzettend fijn vind, en zeker kan appreciëren is het feit dat de mensen ook eventjes een filmpje nasturen als de sanke "te water wordt gelaten". Dit filmpje werd door Ronald nagestuurt, en hier kan je zien, dat hij zijn tijd neemt om de sanke optimaal in de vijver te plaatsen, en geloof me Ronald....dromen zijn GEEN bedrog in dit geval...

We mogen ook Arjan niet vergeten, want hij was gekomen voor de shiro. Na nauwgezet overleg met Ben besloot Arjan om deze ook mee naar huis te nemen, want ik kan zeggen wat ik wil, het is Ben die moet bevestigen wat ze van de shiro mogen verwachten.

Op dit filmpje heb ik geen muziek gezet. Hier zie je de shiro die wel eens voor verrassingen zou kunnen zorgen. zo was ie en zo is ie nu.

Ondertussen werden er gisteren in totaal nog 6 koi naar hun eindbestemming gebracht, en ben ik blij dat mijn bestand weer op peil is. Ik heb bepaalde plannen in mijn hoofd voor volgend jaar, en ben benieuwd of ik die ook kan verwezenlijken. Hoe je het ook draait of keert, het is op dit moment een plezier om in mijn vijvers te kijken.

Morgen geef ik een superlaatste promotie. De vissen die vandaag nog onder "nieuwe aanwinsten" staan zullen verdwijnen nadat ik ze vandaag op een bodemprijs heb gezet. Maar morgen wordt er nog een koningskoppel getoond, misschien de laatste promotie van het seizoen.

Meer afbeeldingen

Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 1
Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 2
Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 3
Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 4
Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 5
Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 6
Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 7
Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 8
Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 9
Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 10
Joop heeft zijn thuis gevonden: afbeelding 11

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137