Kan het nog beter ?

Kan het nog beter ?

Er werden enkele rake klappen uitgedeeld op de veiling. Het was pompen of verzuipen, maar uiteindelijk zijn alle doelstellingen gehaald. Ik ben bijzonder blij met de resultaten als ik het slagveld overschouw. De vraag is of het nog beter kan !

Het kan altijd beter, maar dan zit je in de hoogste graad van het risicogehalte, en dat is een bedenkelijke situatie waar ik me nog niet aan durf wagen. Ik vrees er ook voor dat ik dat nooit zal doen, enkel met de medewerking van klanten, anders is het te gevaarlijk.

Systematisch heb ik de latten hoger en hoger gelegd de laatste jaren, en ik zou nog één laddertje omhoog willen, maar dat is een stap die ik niet snel kan of  wil maken. Gisteren had ik enkele koi in het oog die ik absoluut wou te pakken krijgen, en daar kan je vooraf nooit iets over zeggen.

Ik ken ondertussen het klappen van de zweep, en weet tegen wie ik het moet opnemen, tenminste ik veronderstel dat ik weet tegen wie ik het moet opnemen, vermoedelijk aziatische concullega's. Het gaat er soms vervelend enerverend aan toe, helemaal anders dan de live veilingen. Die mis ik ondertussen wel, want daar kan je de concurrentie inschatten. Hier blijf je in het ongewisse wie je tegen hebt, en dat maakt het moeilijk.

In totaal heb ik dus 7 koi kunnen scoren, waarvan 3 gisteren. Dit kwam wel in samenwerking met klanten, want de prijs hiervoor ging voor mijn systeem net iets te hoog, Ik zit nu al tegen het plafond van het risico, en ik wil dit jaar afwachten of het wel nodig is om dit risico te nemen. Met andere woorden, als de verkoop niet gunstig verloopt dit jaar, weet ik dat ik fout zit, en zal ik op mijn stappen moeten terugkomen.

Ik verander wel mijn systeem van verkopen wat betreft de veilingkoi. Als klanten een koi willen scoren, dan help ik ze met alle ervaring die ik heb opgebouwd, en is de broodnodige winst zo laag mogelijk. Alle koi worden dan ook verkocht exclusief de transportkosten en quarantainekosten om de koop zo voordelig mogelijk te houden.

De klanten kunnen dan kiezen om hun koi zelf in quarantaine te zetten of dit aan mij over te laten. Deze kosten worden dan ook later aangerekend. Het heeft ook te maken met de moeiilijke wereld van het transport momenteel. Deze heb je niet volledig in handen, en is onvoorspelbaar. Op deze manier zijn er dan ook geen moeilijkheden te verwachten met de veranderende prijzen op de markt.

Het voordeel is dat iedere koi aan de minst mogelijke prijs nu wordt aangeboden op deze manier. Vanaf het moment dat de koi aankomen in Arendonk, zullen ze opnieuw geëvalueerd worden en zal de prijs veranderen. Ik stel voor dat mensen die graag een koi aankopen uit de veiling vooraf contact opnemen om te overleggen, het is altijd in je voordeel.

De eerste aankoop van gisteren was de kohaku waar ik al geruime tijd een oogje op had. Toeval of niet, een klant dacht er hetzelfde over. Het patroon van deze koi is zo exclusief dat het moeilijk te evenaren is. Iedereen weet ondertussen dat ik een zwak heb voor de moderne vormgeving van de stappenpatronen, maar deze slaat alle records.

Ik tel maar liefst een tiental patronen op dit kunstwerk, en als je de koi ziet zwemmen zijn het geen losse flodders, maar geven ze nog een bijzonder evenwichtig patroon prijs, zodat de koi geen warboel van patronen is, maar de perfectie in vorm en evenwicht. Ik vergelijk het met appelbloesem. De juiste benaming is eigenlijk Goten Sakura, wat kersenbloesem tekening betekent. Ik hou het echter bij mijn appels of appelbloesem. Ik ben dankbaar voor de klant, want voor mij was het risico om aan te kopen te hoog, de verkoop zou te moeilijk zijn. Bovendien gaat hij de kohaku ook noemen naar zijn dochter die gisteren zou geboren worden. Ik hoop dat dit ondertussen ook goed verlopen is.

De tweede aankoop had ook even zijn tijd nodig, want de gewenste prijs werd telkenmale overboden. Ik moest de klant extra pushen om toch niet op te geven, en bij de laatste prijsaanpassing was het raak. Het gaat tenslotte maar om 10 000 yen of ongeveer 80 euro per bod, maar 10 000 lijkt zoveel  nietwaar. 

Nisai en 67 cm voor een ginrin orange ogon, als dit geen jumbo koi worden dan geef ik het op. Hier zit rek op, en die rek zou wel eens over de 90 cm kunnen gaan, maar dat moeten we afwachten. Trouwens ik vond deze ook de betere uit de ganse selectie, en dan heb ik het vooral over de gin die deze koi siert. Ik heb de kleine varianten, maar of ik ze zo groot zal krijgen is nog maar de vraag.

De laatste ginrin orange ogon lag iets makkelijker. Ik steek het niet  onder stoelen of banken dat ik een zwak heb voor deze soort, maar ik dacht laat me deze nu prijstechnisch wat goedkoper kunnen inkopen, dan valt ze onder de verkoopbare koi. Geloof het of niet, ik heb deze eigenlijk in gedachten voor een bepaalde klant. Ik ga niet zeggen wie, maar het is iemand die van grote koi houdt. Ik weet dat deze prijstechnisch aan zijn verwachtigingen en mogelijkheden zou kunnen voldoen, nu is het een kwestie of mijn neus me niet bedrogen heeft. Wordt vervolgd....

Ik heb nadien nog zwaar doorgeboden op een showa voor een klant, maar ik moest helaas de strijdbijl begraven. De tegenstander hield niet op met bieden en moest de koi zeker hebben. Dus moesten we het opgeven helaas, en dat komt soms hard aan. Het is echter winnen en verliezen, het eeuwige dillemma.

Ik weet ondertussen wat ik in de kuip heb, en ik geniet elke morgen van datgene wat er bij mij momenteel rondzwemt. Nog even melden dat jullie ook kunnen genieten van de koi die hier rondzwemmen tussen 11.00 en 14.00 uur morgen, en dat zelfs onder het genot van een kopje koffie.

 

3
1
0
0
0
0
0
1

Laat Een Reactie Achter

6 reacties

Peter De Clercq

Stuk voor stuk koi  waar de meeste mensen enkel maar kunnen van dromen. Het kunstwerkje met 10 patronen is zeker uniek!!!  
👍


Johan D

Prachtige aankopen , die glitter Koi zijn wel de max en groot worden die zeker.
Ben gezond jaloers


Jack

Ik hoor Polleke nog niet......

Johan

Zijn vijver zit vol 😄


Polleke

Je kan niet alles kopen wat blinkt Jack 😊 . Grtjs 


Jack

Momentum !


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml