Klein maar fijn

Klein maar fijn

Verleden jaar februari kocht ik deze mini kohaku aan op de veiling van Momotaro.

Als ik op het certificaat kijk, zie ik dat het ding 19 cm was. Het was de 11de kohaku van betreffende veiling en ik herinner me deze goed, omdat ik gelukwensen kreeg van Toshioki Sakai, broer van Toshio Sakai en toen eigenaar van de Yamamatsu koifarm.

Ondertussen heeft Toshiaki, zijn zoon de boel overgenomen, en voor zover ik weet is papa begonnen met een nieuwe koifarm. Op de foto's van toen zie je me nog eens met Toshioki Sakai. We zijn er nog op bezoek geweest tijdens onze laatste japanreis in maart met Matthijs en Polleke. Een zeer aangename man van de oude stempel.

Gisteren kreeg ik een update aan van de eigenaars:

Luc, bijgevoegd een recent filmpje van de kleine kohaku die ik vorig jaar bij u heb gekocht. (veiling koi Momotaro). Ondertussen meet hij/zij ruim 35 cm. Toch een goede ontwikkeling in een NIET verwarmde vijver.

Groetjes

Benny en Lydia

Als je bedenkt dat de groei op één jaar van 19 naar +35 is gegaan, dan praat je toch bijna over een verdubbeling van de grootte. Natuurlijk heb ik ook nog een filmpje van de kohaku toen ik deze aankocht.

Proficiat met het resultaat en bedankt voor deze update. Einde dit jaar zal ze vermoedelijk 45 cm zijn en een volwassen vorm beginnen aan te nemen. Dan nog rustig ieder jaar enkele centimeter eraan breien, en binnen de kortste keren heb je een machtige kohaku van 55-65 cm die in iedere vijver een bijzonder aangename aanwinst is.

Eén van de grootste gebreken in de koihobby tegenwoordig is "geduld". We hebben niet meer het geduld om een koi te laten opgroeien en te laten ontwikkelen. We willen grote monsters en hoe ze eruitzien komt op de tweede plaats. Als ze me een vraag stellen over een koi, dan is het eerste wat ze me vragen: Hoe groot kan deze worden ?...ofwel....wordt deze 80 of 85 cm.

Ik blijf altijd realistisch. Ik weet dat iedere koi die ik aankoop de genen hebben van ouders die 90 cm+ zijn, maar ik blijf steeds op de oppervlakte en hou het bij 75 cm. Het is geen kunst om te zeggen, ze worden makkelijk 85-90 cm, maar dat is de grootste leugen die er bestaat. Iemand die dit zegt, weet niet waarover hij het heeft, laat het door mij gezegd zijn.

Er zijn zoveel faktoren waar je aan moet voldoen om jumbo koi te fabriceren. Eerst en vooral is er kennis nodig van de koi, dan praten we nog niet over de faciliteiten die je moet hebben, en dan nog eens de omstandigheden. Ik hoor iedereen hier graag zeggen dat ze een tosai het eerste jaar naar 35-40 hebben laten groeien....en dan....laat me eens foto's en updates zien van tosai die ze naar de 80 gebracht hebben ? Ik kan dit laten zien, maar het zijn er slechts weinigen die dit kunnen zeggen.

Hoe groot deze mini kohaku uiteindelijk zal worden is moeilijk in te schatten, tenminste voor mij toch, maar ik hoop dat we dit nog ooit te weten zullen komen. Ik vind het een fantastisch ding, en als deze uiteindelijk 60-65 cm zal bereiken, heb je een geweldige kwaliteitskohaku....

SPECIALE MEDEDELING[/B" target="_blank" rel="noopener">

Wat betreft de Azukari problemen in Japan bij de kwekers, heb ik op speciaal verzoek van mij, de volgende bevestiging gekregen van Daisuke (Momotaro):

Alle tosai die op de veiling aangeboden krijgen GRATIS een seizoen mudpond aangeboden als ze via Interkoi worden aangekocht. De voorwaarden zijn dat ze moeten voldoen aan een aankoopprijs die omgerekend overeenkomt met 3250 euro minimum. Om dit even in de juiste context te plaatsen wil ik dit even anders formuleren:

Je koopt in principe een nisai van 55-60 cm die uit de hoogste kwaliteitsnormen afstammen van de Japanse koi, bij één van de beste kwekers van Japan, die bovendien nog aan de weg timmert om de allerbeste te worden. Zo wordt mijn trouw beloond, met een fantastische toezegging die ik eigenlijk niet meer verwacht had.

Nog even de puntjes op de i zetten:

Koi die als tosai worden aangekocht en een seizoen in de mudpond blijven kunnen ontzettend positief ontwikkelen. Doch niet allemaal. Je moet er rekening mee houden dat 70-80% goed tot zeer goed uit de mudpond komen. Er kunnen technische mankementen zijn, en ze kunnen overlijden in de mudpond, laat dit duidelijk zijn. Wel is er een garantie, met andere woorden, als er een koi komt te overlijden, dan wordt deze vervangen door een gelijkwaardige tosai.

Ik weet dat dit bericht misschien koud op de maag valt, maar het is beter om dit vooraf even te melden, dan achteraf het deksel op de neus te krijgen. Ik zal altijd alles in het werk stellen om het best mogelijke voor mijn klanten uit de bus te halen. En door mijn jarenlange trouw aan Momotaro heb ik een bevoorrechte positie verworven. Ik geef dan ook de raad aan iedereen die zich geroepen voelt om een toptosai aan te kopen, gebruik te maken van deze gunstmaatregel.

Momotaro veiling april 2014

Meer afbeeldingen

Klein maar fijn: afbeelding 1
Klein maar fijn: afbeelding 2
Klein maar fijn: afbeelding 3
Klein maar fijn: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240