Knowledge is wisdom

Knowledge is wisdom

Enige tijd geleden hadden we een serieuze verlaging van de PH, met een daarbij horende serieuze verlaging van de KH.

We moesten dit probleem vrij snel oplossen indien mogelijk, want met een aanzienlijke verlaging van de PH zou het kunnen dat er een onmiddellijke sterfte van de koi zou kunnen optreden. Je kan ook aan de koi zien dat ze lusteloos worden en niet meer willen eten. Actie is dan ook aanbevolen.

Wij zijn dan op zoek gegaan naar een oplossing die op natuurlijke wijze de KH zou kunnen verhogen, en hebben dit toegepast met uitzonderlijk resultaat. Bij meting van onze eerste waarde, hadden we een PH van 6,5 met een KH van nagenoeg 0 en dit wordt redelijk gevaarlijk. Het behandelen van het water werd gedaan met NatriumBiCarbonaat in de mate van 30 gram/kuub voor verhoging van 1 KH.

Na behandeling staat de KH nu op 3 en de PH staat nu op 7,5 en dit zijn waardes die we nastreven. De onderhoudsdosis hebben we voorlopig gezet op 250 gram/per week en de waardes blijven nu stabiel. Je kan het trouwens goed zien aan de vissen. De kleuren worden weer beter,de teri komt opzetten en het gedrag verbeterd zienderogen. Indien mensen zijn die dezelfde problemen hebben met het verhogen van de KH op een natuurlijke wijze, mogen me contacteren voor informatie. Ik heb het op dit moment ook in voorraad liggen, zodat het ten allen tijde kan aangekocht worden.

Zuurgraad

De Ph staat voor zuurgraad. Het wordt bepaald door het aantal zuurdelen (H+) en loogdelen (OH-) in het water. Vreemd genoeg noemt men de zuurgraad hoog als het aantal zuurdelen laag is. Dit kan soms nogal verwarrend overkomen. Water is zuur wanneer de zuurgraad laag is en er veel zuurdelen (H+) in voorkomen. Water is basisch wanneer de zuurgraad hoog is en er veel loogdelen in voorkomen.

In principe komt een bepaalde zuurgraad tot stand door het leven wat er in het water zit. Door omzetting van andere chemische verbindingen worden er zuurdelen of loogdelen gevormd. Door deze omzetting zal de pH dalen, dan wel stijgen. Het reguleren van de pH gebeurt via de KH. KH waarden lager dan 50 mg/l (=KH3) geven aanleiding tot een zeer instabiel pH. Bij voldoende buffer (KH 8-10) in het water hoeft men eigenlijk nooit rechtstreeks in te grijpen met zuur of loog. Bij onvoldoende verversing kan men na verloop van tijd zelfs pH waarden van 5 en lager meten. (de KH is meestal 0-1 en de GH meer dan 30). In dergelijke gevallen is het essentieel de KH en pH snel op peil te brengen middels waterverversingen.

De optimale waarde voor de zuurgraad bedraagt 7,5. Maximum en minimum aan te houden waarden zijn respectievelijk 7 en 8,5. Het meten van de pH met kleurtesten levert vanwege het slechte onderscheidingsvermogen van de kleuren vaak moeilijkheden op. De pH wordt daarom ook bij voorkeur elektronisch gemeten.

Symptomen bij acute lage/hoge pH (lager dan 4, hoger dan 11)

- directe vissterfte

- hyperactiviteit (overactief)

Bij langdurige lagere pH (lager dan 7)

- overmatige slijmvorming

- blijvende stressreacties (schrikkerig)

KH of carbonaat hardheid.

De KH waarde staat voor de caarbonaat hardheid en wordt bepaald door de hoeveelheid carbonaat in het water. Carbonaten hebben de functie van stabilisator voor de zuurgraad. Carbonaten worden verbruikt door planten en algen. Opname van CO2 leidt via onderstaand evenwicht tot afname van HCO3- (=carbonaat) en een toename van OH- (=loog). Door de toename in loog stijgt de zuurgraad. De gewenste KH waarde ligt tussen de 8-10

Met name overdag wanneer de planten/algen fotosynthetiseren (fotosynthese is het proces waarbij planten water, CO2 en lichtenergie omzetten in zuurstof en suikers) zal dan de zuurgraad stijgen. (de reacties lopen naar links). Bij lage KH waarden kan de zuurgraad dan in sommige gevallen zelfs oplopen naar 10. Vissen die optimaal functioneren in een pH traject van 7-8,5 zullen zich bij waarden van 10 zeker niet goed voelen en in sommige gevallen zelfs sterven. (met name jonge vissen kunnen niet tegen een hoge pH). Gedurende de nacht wanneer alle levende organismen CO2 produceren gaat het evenwicht naar rechts en zal de pH dalen (minder OH-)

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml