Koudbloedig of hebben wij het koud ?

Koudbloedig of hebben wij het koud ?

Nog een simpele uitvoering op een lastige vijver, de vissen vinden het in ieder geval prima!

Dat zijn de woorden van SS. Zijn naam hoefde er niet bij, dus doen we dit ook niet. Zo heeft ieder toch zijn manier om een overkapping te bouwen voor zijn vissen. Dit brengt me toch even op de gedachte om verder te babbelen over de uitspraak van Martin gisteren in één van zijn reacties, waarbij er de volgende bedenking wordt gemaakt: In een recent artikel van Maarten Lammens lees ik trouwens net het tegenovergestelde, en dat dit zelfs (koude) heilzaam kan zijn voor vrouwelijke koi die tijdens de voorbije zomer hun kuit niet hebben kunnen afzetten.

De gedachte dat wij een overkapping bouwen voor onze koi, als uiting van onze bezorgdheid dat wij het koud vinden, is in principe ook een stelling waarop goed over nagedacht moet worden, want de vraag is: is het niet zo ? Ik denk toch dat er een kern van waarheid in zit. Telkens als wij in de vijvers kijken en de koi wat lusteloos zien rondzwemmen, dan krijgen wij het koud en krijgen medelijden met de koi, maar is dit wel nodig ?

Ik weet nog goed, toen ik een privévijver had met een 20-tal grote koi, gingen de vissen, afhankelijk van de koude, begin december op de grond liggen, met zijn allen rond de bodemdrain. Mijn circulatie van het water werd toen in het midden van de zijkant van de vijver afgestemd, zodat het onderaan iets warmer was dan boven, en de vissen niet gestoord werden door wisselende temperatuursverschillen in het water. Zij lagen daar de ganse winter, zelfs in de ergste kou, zonder eten. Rond maart begonnen ze rustig weer tot leven te komen, en ik herinner me dat ik me telkens verbaasde dat ze zo wel en gezond opnieuw begonnen rond te zwemmen. Ik vond zelfs dat ze soms gegroeid en verbeterd waren. Dit zijn puur mijn ervaringen, en misschien is het zelfs wel een goed standpunt om de vijver niet te verwarmen. Een kap daarentegen behoed je natuurljik wel voor de winderige toestanden, de bladeren die in je vijver terechtkomen enzoverder.

Ik heb het geluk dat ik het water uit een put haal van 218 m. diepte, en dat dit op 14,5° naar boven komt. Door de kraan uitwat meer open te zetten, zal de temperatuur wel dalen, maar toch rond de 7-8° blijven hangen. Voorstander van verwarming of niet, persoonlijk geloof ik niet dat de koude de koi kunnen deren. Wel moet je oppassen met koi die nooit een winter hebben meegemaakt. En voorzichtigheid is natuurlijk altijd geboden.

Zijn jullie dus voor of tegen een bepaalde verwarming in de winter, en zo ja waarom ?

Meer afbeeldingen

Koudbloedig of hebben wij het koud ?: afbeelding 1
Koudbloedig of hebben wij het koud ?: afbeelding 2
Koudbloedig of hebben wij het koud ?: afbeelding 3

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml