Kunnen koi ruiken

Kunnen koi ruiken

Deze vraag werd me onlangs onverwacht gesteld, en in principe kunnen koi wel ruiken, zij het misschien op een lichtjes andere manier.

Iedereen is zich bewust dat als men voer in het water smijt, dat dit vrij snel door de koi opgemerkt wordt, en dat het niet lang duurt vooraleer ze erop af komen.

Zoals je waarschijnlijk weet heeft een koi 2 baarddraden aan beide zijden van de bek. Deze zijn bedekt met smaakpapillen waardoor de koi alles kan proeven wat ermee in contact komt.

Iedereen weet dat koi of karpers eigenlijk bodemvissen zijn en kunnen met hun baarddraden voedsel op de bodem lokaliseren.

Koibezitters geven de vissen meestal voer dat op het water blijft drijven, enkel om de vissen naar de oppervlakte te lokken zodat men kan genieten van de prachtige kleurpatronen.

Als je tegelijkertijd drijvend en zinkend voer geeft, zul je ook altijd zien dat de koi over het algemeen altijd eerst het zinkend voer opeten. Drijvend voer is dus een onnatuurlijke manier om de koiliefhebbers nog meer plezier te geven om de koi te zien, maar uiteraard ook om de koi te observeren !

Dan de neusgaten !

Als je koi goed hebt bekeken dan zul je ook zien dat er aan beide zijden van de snuit zich twee neusgaten bevinden, dus vier in totaal.

De neusgaten langs dezelfde zijde zijn verbonden door een U-vormig buisje. Het water stroomt door het ene neusgat naar binnen en door het andere weer naar buiten.

Vraag me nu niet of het eerst door het onderste of door het bovenste neusgaatje stroomt, want dat weet ik niet en zou ik op moeten zoeken.

Aan de onderkant van dit buisje liggen olfactorische cellen. (Olfactarisch is de reukzin die het vermogen heeft van een organisme om stoffen in de lucht waar te nemen, eventueel ook in het water.)

Door deze cellen kan de koi voedsel zoeken doordat zeer kleine hoeveelheden voedsel door het water zweven en de koi als het ware naar de voedselbron leiden. In feite heeft de koi in zijn zoektocht naar voedsel meer aan zijn reukzin dan aan het gezichtsvermogen.

Ik heb er een foto bijgedaan van koi die zich tegoeddoen aan een pakje met muggelarven. Langs één kant opgesneden zoeken ze automatisch de weg naar deze opening en zullen ze er zonder pardon de muggelarven uitzuigen.

Nog altijd mooi trouwens om dit nog even te laten zien. Het is één van de jaarlijkse dingen die ik doe, namelijk krill of muggelarven bijvoeren. Altijd mooi om te zien...

lekker snoepen

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Koi in Japan VERKOCHT SA-V18-10240