De nisai van morgen

De nisai van morgen

Het geeft een geweldige kick om goede tosai te bowlen en deze eventjes op film te zetten.

Om je een idee te geven van hun verblijf het volgende: ze zitten opzettelijk onverwarmd in een vijver van om en bij de 35 kuub met vrij veel stroming.

Er zitten ongeveer 35 tosai in deze vijver, wat dus neerkomt op ongeveer een kuub water per tosai ter beschikking. Niet de omstandigheden van in Japan, maar toch optimaal in onze filosofie en zo wil ik het in de toekomst houden.

Ik druk bewust op onverwarmde vijvers, omdat ik er voortaan op tegen ben. Wie was trouwens één van de eerste om met groeiprojecten te beginnen ? Ja hoor, ik herinner het me nog heel goed, en soms met uitstekende resultaten, maar soms ook met grote ontgoochelingen.

Ga in het nieuws archief maar eens zoeken in de groeiprojecten van bijna 10 jaar geleden, dan zal je een rits van verslagen tegenkomen, en ik dacht toen ook dat ik het 8ste wereldwonder had uitgevonden, maar niets is minder waar.

Ik heb ondertussen mijn filosofie bijgewerkt, en wil de koi liever mijn persoonlijke handleiding geven, namelijk een ontspannen gevoel in een gezonde vijver, die zeker niet kraakhelder is, maar nog altijd de nodige ingrediënten heeft om de koi optimaal in normale omstandigheden te laten gedijen.Gezondheid van de koi primeert, en niet de commercie, maar die is natuurlijk wel verbonden aan de handel. Van peeschijven kan je tenslotte geen koi houden...

Je kan een koi heel makkelijk forceren in groei, maar of het eindresultaat beter is, is nog maar de vraag. Mijn ervaring is dat de koi zich na een degelijke geforceerde groei, het jaar daarop dikwijls aanpast en geen groei meer laat zien.

Je kan de natuur manipuleren, maar niet forceren, en je kan van een dwerg geen reus maken. Je kan hem laten denken dat het een reus wordt, maar zijn genen bepalen uiteindelijk wat het resultaat zal zijn.

Ik kies dan ook bewust voor gezondheid dat verkregen wordt door goede omstandigheden en degelijke begeleiding die ik door jaren ervaring, harde leerscholen en toegevoegde kennis van bekwame koiliefhebbers probeer te bereiken.

Als je koi zich éénmaal heeft aangepast aan de wetten van onze natuur, zal de nieuwe eigenaar er ook veel meer plezier in hebben, en op minder aanpassingsproblemen stuiten.

Nu wil iedereen grote koi en denken dat te verkrijgen door doordeweekse koi op te warmen en te forceren…zo werkt het in de werkelijkheid niet., uitzonderingen daargelaten want die zijn er altijd !

Ik blijf het herhalen en heb het ook al 1000 maal aangetoond, jumbo koi hebben de genen om jumbo te worden, en de manier waarop ze worden gehuisvest zal het uiteindelijk resultaat geven ! Waarom nu dit verhaal ? Gewoon omdat ik nu enkele jumbo tosai wil laten zien die alles in hun mars hebben om te bereiken wat velen wensen te bereiken…

Dit drietal is een voorbeeld. Dit zijn de tosai met de goede genen en de bouw om groot te worden, maar niet op 1 of 2 jaar. Neen die hebben 5-7 jaar nodig om tot volle wasdom te komen.

Dan wil ik nog niet eens praten over 85 cm, maar met de mogelijkheid om 80 cm te worden. Ondertussen worden de tosai groter en groter gekweekt, en reuzen van bijna 50 cm zijn niet meer uit den boze. Mijn grootste tosai is ondertussen 47 cm !!!

Als je dit trio bekijkt, dan krijg je een warm gevoel, tenminste ik gelukkig nog altijd. Vergelijk de groeicurve zonder te forceren en trek zelf je besluit.

De sanke SA-V16-415 van 44,50 cm werd op de veiling aangekocht op 39 cm. De showa SH-V16-485, nu 42 cm werd aangekocht op de veiling op 36 cm en de showa SH-V16-476, nu 44 cm werd aangekocht toen ze 37 cm was.

De groei vind ik bijzonder geslaagd, maar vooral de body en de toekomst die je kan lezen vind ik veel belangrijker. Dit is zowat het beste wat ik heb rondzwemmen van tosai, en ik zie de transformatie dagelijks van tosai naar nisai gebeuren.

Ze krijgen body en volwassenheid en met wat goede wil zullen ze eind dit jaar in de nabijheid van 55 cm komen, wat niet zoveel onderdoet voor de Japanse resultaten.

Hou er dan ook nog rekening mee dat deze koi iedere week opnieuw gestresseerd worden en zeker niet optimaal zullen groeien. Enkele van deze tosai reeks zitten bij klanten en ik ben bijzonder benieuwd welke resultaten zij kunnen voorleggen einde jaar.

Is er een verschil in ontwikkeling bij hen en bij mij ? Zo nee, dan heb ik het goed gedaan, zo ja, dan is dat het bewijs dat de koi, éénmaal in zijn omgeving stukken beter ontwikkeld. Ik ga dit zeker opvolgen.

Ik heb nog enkele filmpjes gemaakt van deze tosai en zal jullie er regelmatig mee bombarderen, want ik moet ze tenslotte ook kunnen verkopen !

Ook aandacht voor de lucratieve zaterdagenen bekijk zeker het filmpje dat ik vandaag heb gemaakt !!!

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240