Lierke plezierke

Lierke plezierke

Ik heb het altijd een inpirerende naam gevonden…”lierke plezierke”, en hier wordt het stadje Lier mee bedoeld. Misschien minder bekend voor de Nederlanders, maar toch een stadje dat het bezoeken waard is.

Wim komt uit Lier en is één van mijn nieuwe klanten, nieuwe klanten die ik broodnodig heb om verder te kunnen gaan met de koi. Het is een man uit één stuk, recht voor de raap, en nog wat onkennig in koi, maar de leergierigheid kan je lezen uit zijn bezoeken. Tijd om Lier ook eens op de kaart te zetten:

Lier is gelegen op amper 20 kilometer van Antwerpen en Mechelen en als stad wordt Lier nogal eens over het hoofd gezien. Deze eerder kleine stad heeft geen grote universiteit, of machtige kathedraal, of enorm grondgebied, zoals andere steden dat wel hebben. Lier is altijd klein gebleven.

De stad ontstond in de tweede helft van de 7e eeuw, in drassig moerasland daar waar de Grote en de Kleine Nete samenkomen. Er wordt wel eens gezegd dat Lier op palen, die diep in de moerasgrond werden gedreven, gebouwd werd.

In 1212 kreeg Lier stadrechten, en toen het later de keuze kreeg uit de rechten voor een universiteit of een veemarkt, koos Lier voor de veemarkt. Lierenaars worden daarom wel eens spottend Schapenkoppen genoemd.

Weet je trouwens wat de nickname of bijnaam van de Arendonkenaars is ? Niet googlen want dat is niet eerlijk !

Momenteel heeft Lier zo’n 34.000 inwoners. Lier koestert zijn erfgoed, en je kan nog steeds veel van zijn geschiedenis in het straatbeeld zien.

Het centrum van Lier, dat binnen de oude stadsvesten ligt, is een mengelmoes van kleine straatjes, pleinen en gezellige winkelstraten. Je geniet hier van een dagje shoppen in de boetieks, van heerlijk eten op de grote markt en van een bruisend uitgaansleven in de Eikelstraat en op het Zimmerplein.

Wil je eerder genieten van het erfgoed, dan bezoek je de Sint Gummaruskerk, de Zimmertoren en maak je een wandeling over de vesten en door het Spuihuis. Dat wat betreft de mooie stad Lier…

Wim heeft een vijver van 22 kuub, en voor zover ik het kan beoordelen een 14-tal koi waarvan ik de kwaliteit niet kan inschatten, maar wat ik kan opmaken uit de verhalen, kleine smalle mannen van om en bij de 40-45 cm.

Aangetrokken door de grotere beren bij Interkoi is hij bij mij terechtgekomen en het klikte goed tussen ons.

Gisteren nam hij de veelbelovende sanke van de veiling van Momotaro mee naar huis om zijn bestand te updaten.

Deze sanke moet in augustus nog 2 jaar worden, en werd aangekocht op de veiling van november 2016, wat je kan afleiden uit de code. Ze was 52 cm bij aankoop en is ondertussen bij mij verder gegroeid naar 58 cm wat niet onverdienstelijk is.

De grote summivlek op het hoofd en schoudergedeelte maakt haar speciaal…je houd er van, je houd er niet van…ik dus wel, want het is geen standaard sanke zoals deze omschreven zou worden.

Ik zie lengte en grootte in deze sanke met een hoogwaardige huidkwaliteit, een fukurin die zich zal openbaren, en ik zou er niet van verschieten als deze de kaap van de 80 zou halen.

Ze zal in haar nieuwe vijver zeker en vast verbeteren. Geen stress meer, niet meer gebowld worden, alles wat slecht is voor de koi kreeg ze in Arendonk…nu is de tijd van rust en ontwikkeling aangebroken.

Hebben ze het bij mij slecht dan ? Helemaal niet, maar de omstandigheden zijn nu eenmaal anders en dat eist zijn tol.

Binnen enkele weken gaat ook de formidabele sanke die je in de bowl ziet ook naar Lier. Zo gauw als zijn assortiment is uitgedund zal deze de vijver verrijken. Hij….inderdaad een man, was nog eerste op de BKS van 2016 maar heeft helaas een paar puntjes secundair hi ontwikkeld, waardoor de intrensieke waarde is gedaald.

Eeuwige zonde, maar dat is nu eenmaal “part of the game”, alhoewel ik het geen spel zou willen noemen…integendeel.

De showa die ik als 3de koi bij in de bowl zette, was om uit te leggen hoe sumi kan ontwikkelen…je weet het gewoon niet, want als nisai had deze gewoon geen sumi op de kop.

Geloof je het niet ? bekijk dan dit filmpje dat ik maakte bij aankoop in september 2014. Wat ben ik toch gelukkig met mijn bibliotheek !!!

Wat betreft het beni heeft deze showa een voortreffelijke kwaliteit. Het sumi ontwikkeld zich nog steeds, en niet vergeten dat deze toch nog maar 4 jaar is. De bouw is niet optimaal, maar welke koi is er wel perfect, tenzij onbetaalbaar ?

Het was dus een mooie vrijdagnamiddag, en toen ik thuiskwam kreeg ik nog een update van mijn lievelingskoi, het ballonneke, die het zo te zien goed naar zijn zin heeft tussen al mijn andere grootheden die dit jaar de vijver verrijkten.

Wat een plezier om naar al deze showwaardige koi te kijken die je zelf allemaal hebt geselecteerd en die nu in dezelfde vijver rondzwemmen…

En als de dag voorbij is, kan ik het niet laten om filmpje te maken van mijn spetters die als een speer rondzwemmen in hun verworven vijver, die ze tot eind dit jaar mogen blijven gebruiken….

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Verkocht
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240