Mag ik je voorstellen....

Mag ik je voorstellen....

Yamatoya is de naam. Een kweker naar mijn hart, vanaf het moment dat ik de eerste koi van hem heb ontvangen verleden jaar.

Yamatoya is buiten een fantastisch goede kweker, ook nog eens de vriendelijkheid in persoon. Op de ganse reis hebben we niemand tegengekomen die zijn gasten zo beleefd en hartelijk ontvangt. Het is geen onderdeel van zijn verkoopstechniek, maar het is gewoon zoals het eigenlijk behoort te zijn. Deze persoonlijkheid en uitstraling vind je terug in de uitstraling van zijn vissen. Voor mij top of the bill en numero uno op mijn lijst.

Laat me echter beginnen bij het begin.

Vandaag zijn we om 8 uur afgereden richting Hiroshima. Ik geloof dat het in totaal een 250 km was, maar heb dit niet opgevolgd omdat de omgeving supermooi was, en het gezelschap aangenaam. De eerste stopplaats was Takeda San. Deze kweker is onlangs overleden, en de zaak is overgenomen door een schoonzoon en neef als ik het goed heb begrepen. Zijn zaak ligt midden in een stad en veel plaats is er niet. De vijvers zijn verbonden door loopbruggen, maar veel ruimte heb je niet met een 8-tal mensen samen.

De koi waren juist uit de mudpond gehaald en we hadden dus de eerste keuze. Ik heb prachtige koi gezien, maar helaas niets gekocht. Ik heb wel enkele Jumbo's voor Rini gebowled en op foto gezet. Deze waren bijna 90 cm, waaronder een prachtige yondan kohaku. Mijn gezellen hebben toch hun gading gevonden en als ik me niet vergis hebben ze hier 4 nisai gekocht van zeer goede kwaliteit. Na afhandeling van de zaken, heeft de schoonzoon ons nog een kopje koffie aangeboden, en hij was nog zo vriendelijk om cona koffie voor ons te maken. Heerlijk....

Dan was het tijd om door te rijden naar de kweker waar ik het beste gevoel bij heb...Yamatoya.

Yamatoya is een kleine kweker gespecialiseerd in heel goede kohaku. Deze kohaku echter zijn van kleur niet geschikt voor de verkoop en naar Europese begrippen op het ogenblik dat ze nisai zijn. Zij zijn zacht oranje met een uitstraling waar je enkel maar een goed gevoel van krijgt. De reden: zij hebben nog altijd hun natuurlijke kleur, en zullen pas op latere leeftijd op kleur komen. Ze zijn totaal niet te vergelijken met de Sakai vissen, die op kleur gebracht zijn, maar nooit meer verbeteren in kleur. Yamatoya koi zullen door de jaren heen hun natuurlijke kleur verbeteren en behouden.

De bloedlijn die Yamatoya gebruikt is de Matsue bloedlijn van Sensuke (Miko) met de bloedlijn van Takeda. Voor de Sanke is dit de oude bloedlin van kichinai die vrij onbekend is met de bloedlijn van Sakai, namelijk Wakashoju. (weet niet dat dit goed is geschreven..). Voor de showa bloedlijn hanteert Yamatoya de bloedlijn van Sakai x Takeda. Ik hou ontzettend veel van zijn kohaku.

Toen we daar aankwamen werden we onmiddellijk gevraagd om te gaan eten, en de steak die we aangeboden kregen had maar 1 nadeel...hij was voor iedereen te klein. Heerlijk. Nadien vertelde Yamatoya San ons dat hij een mudpond met zijn Sansai moest leeghalen en vroeg of wij interesse hadden om mee te gaan. Natuurlijk hadden we interesse.... De mudpond lag tussen de bergen en de natuur is daar geweldig. Heel het verslag heb ik geprobeerd in foto's weer te geven, dus geniet er maar van.

Ik had mijn eerste keuze vrij vlug gemaakt, maar bleek die koi toch juist verkocht te zijn aan Tjaad van Koikichiworld, die eigenlijk in onze groep behoorde te zitten, maar een ander reisprogramma had. Complimentjes Tjaad, want je bent me voorgeweest. De beste kohaku heb ik moeten laten schieten aan jou....veel geluk ermee. Ik wil je toch graag vertellen dat Tjaad van Koikichiworld de enige is die ik ken, die prachtige, maar helaas niet altijd goedkope koi aankoopt, en echt met kennis van zaken spreekt. Ik kan er nog veel van leren...

Daarna was het tijd om andere koi te bewonderen. Machtig mooi was het, alleen.....ik kon geen deal maken met Yamatoya San, wegens te duur. De grond zakte onder mijn voeten weg, want als ik met 1 kweker zeker verder wil gaan dan is het wel Yamatoya, en laat ik nu net geen deal met hem kunnen maken....verschrikkelijk. Dan maar even rusten en koffie drinken. Mijn hersenen hebben alle hoeken van de hersenpan gezien om toch maar op een goed voorstel en vooral een deal te kunnen komen. Ik had 5 prachtige kokaku gesorteerd, bleken daar 2 van zijn beste koi in te zitten. Uiteindelijk heb ik een tegenvoorstel gedaan en heb ik een magnifiek mooie sandan moeten laten schieten. Na lang over en weer gepalaberd zijn we dan uiteindelijk toch overeen gekomen. Ik heb bij Yamatoya San nu 4 kohaku aangekocht van zeer hoge kwaliteit, waarvan 2 vrouwtjes die nog een jaar mogen blijven doorgroeien in de mudpond, en 2 mannetjes die binnenkort bij mij zullen zijn.

Ik was blij dat de deal gesloten was. Nadien zijn we nog "ramen" gaan eten. Dit is een soort soep met noedels en vlees en verse groenten, en onze dag zat er toen op.

Ik hoop dat jullie kunnen genieten van mijn foto's, want het is ondertussen bijna 2 uur en ik moet er om 6.30 uur uit om naar de show van Momotaro te gaan. Ik hoop dat ik iets kan inkopen voor de mensen die een opdracht hebben gegeven, maar ik ben bang voor de evolutie van de prijzen.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240