Momotaro versus Sakai Fish Farm

Momotaro versus Sakai Fish Farm

Een veelgestelde vraag is: Welke kweker is beter, Momotaro of Sakai Fish Farm? Bij deze vraag stel ik altijd eerst een tegenvraag: binnen hetzelfde budget en voor dezelfde variëteit?  Dit is een belangrijk punt in de discussie.

Het vergelijken van een Sakai Fish Farm koi van €15.000 of meer met een Momotaro koi van €3.000 is namelijk niet eerlijk. Bij Sakai zwemmen ook minder goede koi, maar het wordt steeds moeilijker om bij Sakai goede koi te kopen voor een bedrag dat past binnen het budget van hobbyisten die hele goede koi zoeken.

Bij Momotaro ligt de drempel nog iets lager en kweekt men steeds betere Kohaku. Met een bepaald budget kun je daar nog wel slagen, waar dat bij Sakai niet meer lukt. In de Kohaku-bloedlijn van Momotaro is steeds meer Sakai-bloedlijn aanwezig, wat je terugziet in het betere beni en de bouw van de Kohaku.

Voor de Sanke, waar sumi (zwart) een belangrijke rol speelt, is de keuze bij Sakai absoluut groter dan bij Momotaro. Dit betekent echter niet dat de kwaliteit van Momotaro Sanke niet kan concurreren, want het tegendeel is al meerdere keren bewezen. Alleen is de keuze in Sanke bij Momotaro minder groot dan bij Sakai Fish Farm.

Hieronder de verschillende inzichten en visies van beide kwekers in een film:

Bezoek en interview met kweker Momotaro

Bezoek en interview Sakai Fish Farm

Waarom deze vergelijking? Ten eerste omdat deze vraag leeft en ten tweede omdat Raymond deze week zijn twee aankopen kwam ophalen. De eerste is een Sanke van Sakai Fish Farm en de tweede, in de bowl, een Kohaku van kweker Momotaro.

Sakai en Momotaro samen in de bowl.

Prachtige bowl, toch? Beide koi zijn 22 maanden oud en dus nog heel jong. De Kohaku was tijdens de aankoop begin dit jaar 54 cm, en nu zijn beide deze week vertrokken op 58 cm.

Het antwoord op de vraag is dus niet eenvoudig: wat kan ik met mijn budget het beste kopen, een Sakai of een Momotaro? Ik adviseer altijd om naar de koi en de ouderdieren te kijken en daarop de keuze te baseren, en niet te veel op de kweker te focussen. Vergeet niet dat de winnaars op de koishow meestal van andere budgetten, leeftijden en groottes zijn.

Hopelijk geven de films van de betreffende kwekers jou een bepaalde voorkeur en maken ze de keuze in de toekomst wat makkelijker. Ik vind koi van deze twee kwekers geweldig en koop er graag in. Ik heb enkele koi in de mudpond zowel bij Sakai, maar (zie link hieronder) ook zwemmen er nog fantastische Sanke en Kohaku bij Momotaro in de mudpond:

Sanke van Momotaro

Openiingsuren Interkoi Ameide:
Vrijdag: 15.00-21.00 uur
Zaterdag: 9.00-14.00 uur
Zondag: 10.00-12.00 uur

Openiingsuren Interkoi Arendonk:
Zaterdag: 11.00-14.00 uur
Zondag: 10.00-12.00 uur5
3
21
11
5
9
9
6

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

Matthijs

Buiten budget gerekend is het voor mij nog altijd simpel.

De Sanke van SFF zijn mijns inziens gewoon van een ander kaliber. Stiekem vind ik dat ook wel van de Kohaku …


Frits

Boos menneke geef eens uitleg waarom je boos ben misschien kunnen we er wat aan doen !!!


Eric

Mooie info en inderdaad pracht bowl .


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml