Nee dus, geen kata sumi

Nee dus, geen kata sumi

Soms krijg je uit onverwachte hoek toch nog een update aan, en deze week kreeg ik zelfs 2 updates aan van koi van vroeger.

De eerste update was toch wel van één van mijn lievelingskoi die ik onbegrijpelijkerwijze moeilijk verkocht kreeg. Het handelt over sanke 1503503 die ik te pakken kreeg na een desastreus verhaal in Japan.

In korte woorden was het zo dat een politicus in Indonesië een massa koi kocht voor een massa geld. Ik was persoonlijk bij de onderhandelingen aanwezig en herinner me dit nog bijzonder goed omdat de deal over een onwezenlijk bedrag op 5 seconden geklonken was.

Nadien kwam er een kink in de kabel, want de brave man werd blijkbaar niet verkozen en betaalde ook een groot deel van zijn aankopen niet. Het resultaat….veel van zijn aankopen werden nog zo snel mogelijk verkocht.

Ik kocht door dit gebeuren een aantal koi voor menselijke bedragen. Koi die ik anders nooit had kunnen aankopen, en ik was bijzonder blij met dit momentum. De sanke hier getoond was één van de genomineerden, waar ik onmiddellijk een zwak voor had.

Toch kreeg ik deze koi niet verkocht, ondanks het feit dat deze niet onmenselijk duur was voor de kwaliteit dat hier aangeboden werd. Een verkoop is natuurlijk altijd niet te voorzien. Ze kwam in maart 2015 naar Arendonk, en ik verkocht ze pas in september 2015. In mijn ogen een gemiste kans voor velen.

Nu is het zo dat er geen kata sumi zichtbaar was op de sanke, er was slechts een hele kleine aanduiding van bijna onmerkbaar sumi op de schouder, en de hoop ontstond dat hier het gewenste kata sumi zou ontwikkelen. Voor diegenen die kata sumi niet kennen, dat is een sumi vlek op de schouder die op een sanke gewenst wordt.

Voor mij onbegrijpelijk, want of een sanke nu kata sumi heeft of niet, is voor mij totaal niet aan de orde. Als je de kwaliteit van dit soort sanke niet kan lezen…tja....Ik zal het nogmaals zeggen: ik bekijk koi niet op de “voorgeschreven boekjesmanier”, ik bekijk de koi zoals ze zijn, met hun positieve en negatieve kanten, maar wel als een totaalplaatje, de rest interesseert me totaal niet...

Nu bijna een dik jaar later krijg ik plotseling een korte update van deze sanke. Ik weet niet waar ze naartoe is gegaan, want ze werd aangekocht door een concullega zoals dat mooi gezegd wordt. De update ging gepaard met de volgende woorden:

Goede morgen Luc, Net een update gekregen van de Mako sanke die ik van jou gekocht heb in 2015 en dit jaar doorverkocht heb aan een klant in Groningen. Op 4 maanden tijd bij deze klant : 5 cm groei en enorme toename in body. Video 1 is bij aankoop bij mij in augustus, video 2 is deze week genomen in Groningen. Hierbij de foto en filmpjes.

De toen verwachte kata sumi vlek is er dus toch niet gekomen, en dit bevestigd nogmaals de onvoorspelbaarheid van sumi. De sanke op zich is in principe niet veel verandert qua patroon, buiten het feit dat het sumi wat sterker is geworden. De body is inderdaad toegenomen en met een groei van 5 cm zou ze nu 72 cm moeten zijn.

Ondanks het feit dat ze toch een bult heeft op de schouder, is de groei geen obstakel, en mag je blij zijn met koi die op deze manier ontwikkelen. De totaaluitstraling blijft prachtig, het beni lijkt erop geschilderd, compliment voor de eigenaar en wie weet zien we ze ooit nog wel eenst terug op een show. De Euregio show zou een mooie locatie zijn om deze te tonen. Ik zal daar in 2017 trouwens aanwezig zijn inclusief een stand

Vermits ze nu nog maar 4 jaar en een kwats is, zijn er nog doorgroeimogelijkheden. Laat ze de volgende jaren nog 2 cm per jaar groeien, dan is de grens van de magische 80 cm haalbaar.

Een mooi resultaat voor een sanke die ik bijzonder waardeer, maar die voor mij niet de gewenste verkoop heeft opgebracht. Wie ook de eigenaar in Groningen is, complimenten met deze gewaardeerde sanke, ze is nog altijd bloedmooi ! Het zou een plezier zijn om deze eigenaar te mogen kennen.

Naast deze sanke kreeg ik nog een update uit de oude doos van Lucien, voor mij een onbekende. Hij contacteerde mij met de volgende woorden: Luc ik heb er 2 van jou zwemmen, Aan gekocht via interkoi brakel. Showa momentaro en showa ginrin. Dit is mijn mooiste dame ze blijf nu wel achter maar ze blijf mooi. .

Tja dat moest inderdaad heel lang geleden zijn, en ik denk dat ik dan praat over 2007 of 2008. Toen had Interkoi overal wat kleinere nederzettingen dat volgens mij in 2008 is stopgezet. Een radicale beslissing toen, maar in het kader van de Interkoi politiek een verstandige beslissing.

Ik ken Lucien persoonlijk niet, maar dat hij me nog foto’s stuurde van koi die ondertussen toch al een jaar of 8-9 zijn, en die ooit via mijn bemiddeling zijn aangekocht is altijd fijn om te zien.

Ik ga eens proberen of ik geen koi kan terugvinden van heel lang geleden. Ik zal een 5-tal koi plaatsen die ik willekeurig heb gekozen uit het archief, en hopen dat ik daar nog iets over te weten kan komen. Dit zou pas geweldig zijn. Dit zijn mijn geselecteerde koi.

showa 1202012, archief pagina 120

Kohaku 1204033, archief pagina 121

Showa 1011018 archief pagina 92

Showa 904240 archief pagina 66

Showa SH-V9-1008 archief pagina 131.

Misschien zijn de koi al overleden, maar misschien lezen de respectievelijke eigenaars nog de nieuwsitems op deze website. Alle info is in ieder geval welkom en ik ben benieuwd of er wat uit de bus komt. Ken je deze koi of heb je deze koi gekend ? Contacteer en informeer mij aub.

Indien er mensen zijn die nog eens iets willen weten over een bepaalde koi uit de Interkoi geschiedenis, geef het door, het zou misschien een interessant nieuwsitem kunnen worden. De meeste koi vanaf 2008-2009 staan op de website.

Ik ben morgen geopende van 11.00 tot ± 16.00 uur

Meer afbeeldingen

Nee dus, geen kata sumi: afbeelding 1
Nee dus, geen kata sumi: afbeelding 2
Nee dus, geen kata sumi: afbeelding 3
Nee dus, geen kata sumi: afbeelding 4
Nee dus, geen kata sumi: afbeelding 5

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240