Nooit verwacht, toch gebeurd

Nooit verwacht, toch gebeurd

In 2013 kocht ik op de veiling van Momotaro 2 shiro utsuri aan. Er werden er 4 aangeboden.

Maeda San probeert graag iets uit, dan is het kumonryu, dan is het kujaku, dan is het ginrin benigoi, en nu waren het shiro utsuri. Ik wou ze alle 4 graag aankopen, maar er waren een paar Japanse kwekers die ze zelf ook probeerden te kopen, en ik viel uit de boot.

Eenmaal aangekomen in België, werd er eentje verkocht, maar de andere werd nooit verkocht. Het was ook een vrij dure vrouwelijke koi die in normale omstandigheden toch een flinke duit moest opbrengen, en vermoedelijk daarom kreeg ik deze niet verkocht.

Enkele maanden later begon er zich een buikje te ontwikkelen, storend en ik vond het bijzonder spijtig dat dit gebeurde. Ik veronderstelde dat het eieren waren, en de verdikking bleef aanhouden, zodat ik de hoop al had opgegeven om ze te verkopen.

Ik veronderstel dat het eieren waren, want ik heb geen idee of een intern probleem de vorming van een buikje kan veroorzaken.

Dit is een filmpje van 2013 bij aankoop.

Dit is een filmpje van 2014 en kan je ook het buikje goed zien dat de koi onverkoopbaar maakt.

Je moet dan je tijd afwachten en hopen dat ze vandaag of morgen gaan paaien, want een koi met zo een buikje is moeilijk te verkopen, ondanks het feit dat je dan wel zekerheid hebt dat het een vrouwelijke koi is…

De laatste 14 dagen echter merkte ik een bijzonder positieve ontwikkeling, namelijk dat het buikje zo goed als 100% verdwenen is. Bekijk het filmpje van vandaag zelf, en zie het verschil. Ze oogt nu met een perfect lopende body met een machtige kop op haar lijf.

Ze heeft nog wel een bijzonder gele kleur van het kleien, maar dat zal door de tijd wel verminderen. Ik veronderstel dat ze gepaaid heeft, maar heb het niet gezien of ik heb het niet opgemerkt. In ieder geval ben ik blij dat ze zo verbetert is.

Ik heb ze nadien wel gemeten en ze is nu 67 cm, klaar voor een goede vijver. Ik hoop dat ze nu meer energie in haar groei gaat steken in plaats van in haar eieren…Laat deze nog 10 cm groeien, want ze is tenslotte toch nog maar 4 jaar oud.

Naast de shiro is er nog een andere koi die haar opwachting maakt om meer respect af te dwingen. Ook deze komt plotseling uit onverwachte hoek. Zo zie je maar dat je nooit moet wanhopen en dat een tijdje langer hier in de vijver niet altijd persé een nadeel moet zijn.

Ik zou mijn geld durven zetten op deze kohaku momenteel. Ik zie iets wat ik bijzonder graag zie, en dat is het vormen of ontwikkelen van een massale body.

Als ik het filmpje van 2013 er terug bij zoek, hoor ik dat het de keuze was van Polleke. Ik had toen een samenkomst van mensen om deze kohaku te beoordelen. Enfin, tenslotte een goede keuze geweest Polleke…

Nu ga ik niet beweren dat dit een kohaku zal worden van 80 cm, maar ik zie deze toch nog de gezegende lengte van 70 cm halen als ze naar een interessante vijver zouden gaan. Ik denk hierbij aan Rob die met een goede vijver bezig schijnt te zijn….

Ook deze Dainichi kohaku heb ik terug onder controle. Lang mee gesukkeld, want je hebt altijd koi die overkomen van Japan waar je toch moeilijkheden mee hebt, en die moeilijk acclimatiseren.

Maar tijd brengt raad, en ik kan deze kohaku eindelijk terug in de verkoop brengen. ook eentje van 2013 zie ik, en eigenlijk koi die niet geforceerd zijn gegroeid. Soms win je het gevecht tegen aftakeling, soms verlies je het, maar bij deze gevallen ben ik trots dat ik voldoende tijd heb genomen om ze er weer bovenop te brengen.

Tenslotte nog 2 filmpjes van koi die we gisteren gebowld hebben, en die het predikaat "vooruitgang" mogen opgespeld krijgen.

Een showa en 2 kohaku. De showa is van Momotaro en door niemand gewenst. Daarom zal ik ze ook voor een appel en een ei aanbieden, ondanks het feit dat het een veilingkoi is. Ze zwemt op dit ogenblik 2 jaar rond bij mij, en ik had gehoopt dat er zich een ontwikkeling in het sumi zou voordoen, maar omdat ik vrij zacht water heb, en misschien omdat de koi niet mee wou werken, is het niet gelukt. Wie een mooie grote koi wil van om en bij de 65 cm, contacteer me.

Tenslotte gisteren nog een sanke gebowld. Deze sanke voldoet niet aan de wensen van de huidige vereisten van een sanke, maar wat een kanon. Hier moet je de keuze maken tussen "big is beautiful" en "te veel spikkels". Wat het ook is… het is een bijzonder imponerende sanke van Momotaro, en in mijn ogen een koi die dadelijk je aandacht trekt in je vijver.

Laat ik nog even het filmpje zien van deze beloftevolle kohaku van Taniguchi, en mijn verhaal vandaag is weer ten einde…

Meer afbeeldingen

Nooit verwacht, toch gebeurd: afbeelding 1
Nooit verwacht, toch gebeurd: afbeelding 2
Nooit verwacht, toch gebeurd: afbeelding 3
Nooit verwacht, toch gebeurd: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240