Onverwachte zondagen

Onverwachte zondagen

Op zondag is het normaal geen drukte van jewelste, maar af en toe komt er toch meer volk dan op een zaterdag. Voor mij niet gelaten, ik vind het prettig als ik me bezig kan houden.

Ze waren er trouwens vroeg bij, de garde uit de regio Hengelo of Enschede, ik kan het niet precies localiseren, maar ik ben er niet ver naast. Eindelijk kwamen ze de yondan kohaku van Momotaro ophalen. Iets te laat volgens afspraak, maar als alles goed gaat is dat geen probleem.

Normaal moeten de verkochte koi tussen 1 en 15 april opgehaald zijn, maar ieder jaar moet ik worstelen met dezelfde problemen. Het schept soms vervelende precedenten, want je moet nieuwe koi opvangen en plaats is nu éénmaal een belangrijke faktor.

Gelukkig is dit jaar alles goed verlopen en de laatste verkochte koi van vorig jaar zijn bijna allemaal opgehaald. Nog een 8-tal tel ik in de vlugte is het aantal dat nog zou moeten opgehaald worden. Deze kohaku is een bijzonder mooi exemplaar en verdient alle lof.

Ze behoorde tot de befaamde 2006....reeks die zoveel furore maakte. Nog krijg ik complimenten over deze prachtserie, voornamelijk mannelijke kohaku en showa. Dit exemplaar was een yondan kohaku met een patroon waarvan je kan dromen. Ze kwamen precies een jaar geleden binnen, dit is de kohaku bij aankomst.  Hij was 40 cm, en het is dag op dag een jaar later nu.

Hij werd 56-57 cm gemeten en ziet er nu zo uit ! Naast sandan een dankbaar yondan of vierstapspatroon uit het boekje met een perfecte odome. Kevin was er mee in zijn nopjes en vorig jaar nam hij een koi uit dezelfde reeks mee, en die moet het schijnbaar ook  perfect hebben gedaan ! Benieuwd of ik een update krijg zoals beloofd.

Speciaal voor Alexander werd even een sanke gebowld. Een wonderbaarlijk mooie sanke van 72 cm. Wat moet je hier op afkeuren ? Zet ze maar in op eender welke show, en een prijs pakt ze volgens mij sowieso ! Het is puur genieten van dit soort koi waar trouwens nog een serieuze toekomst aan vasthangt, want ik begrijp dit soort mannelijke koi...

Vandaag ga ik kieuwstalen nemen van de nieuw aangekomenen en binnen enkele dagen weet ik het verdikt. Dan zit mijn plicht er dit voorjaar op. Als de keuring tegen KHV en CEV gebeurd is, mogen ze vrijgegeven worden voor ophaling. Het beste is dan binnen een 2-tal weken. 

Ze zijn vorige week opgewarmd naar 23°-24°, hebben de nodige behandeling ondergaan en beginnen zich nu thuis te voelen in onze wateren. Je merkt het hoor, het duurt een tijdje vooraleer ze onze omstandigheden aanvaard hebben. Als alles goed is mogen ze van mij vanaf 20 juni opgehaald worden.

Wim bracht de familie mee om een koi uit te kiezen. Wim zoekt altijd naar koi die ik niet meer heb. In dit geval wou hij een ginrin benigoi, maar die heb ik al lang niet meer ! Enkele weken geleden wou hij een tancho, maar ook die zijn er niet meer in zijn prijsklasse. Tja, je moet ze kopen als ze beschikbaar zijn, dus op zoek naar een alternatief.

Gelukkig was dit keer zijn vrouw erbij en die twijfelde niet zo hard. Haar keuze was snel gemaakt en ze koos resoluut voor één van de overblijvende mango...nog 2 te gaan. Voor de Wim zette ik de beschikbare ginrin koi nog samen in een bowl. Dat waren achtereenvolgens 2 ginrin showa van Taniguchi en een ginrin kohaku van Momotaro samen met een ginrin karashigoi van Marudo.

Ginrin...het blijft een moeilijk gegeven. Onbegrijpelijk vind ik persoonlijk, maar wie ben ik ! Na enige tijd was de beslissing echter gevallen en werd er resoluut gekozen voor de ginrin karashigoi. Ze werden respectievelijk 32 en 42 cm gemeten. Bekijk hier het filmpje !

Ueno showaHet zijn koi die tot vijver 1 en 2 behoren, dus mochten er 2 nummers gekozen worden die kans maken op de koi die via de loterij wordt aangeboden. De meesterlijk azukari showa van Ueno, een prijs om van te dromen. Wie weet ?

Wie wil deze showa niet winnen ? Het is nochtans heel eenvoudig. Je kan een keuze maken  uit het bestaande assortiment koi die zich nog in vijver 1 en 2 bevinden.

Je kan het overblijvers noemen, maar die naam is onwaardig voor hen. De meesten zijn trouwens nog nisai en van een meer dan behoorlijke kwaliteit, en de verkoop wordt gestimuleerd door bijzonder sterke prijzen en dat is de koi wel onwaardig. 

Te beginnen van 295 euro voor de mindere goden, en oplopend tot een kleine 1000 euro is het de moeite om langs te komen.

Nog 58 nummertjes zijn er beschikbaar !  

 

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Wiechert

Het was weer een aangename zondag Luc met veel mooie vissen


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74