De mango flop

De mango flop

Miezerig weer, onze verwachtingen waren niet hoog gespannen maar we hadden wel veel werk ingecalculeerd. We moesten koi verplaatsen die uiteindelijk naar buiten zouden gaan, en bovendien had ik de opdracht gekregen om bepaalde koi te presenteren op aanvraag.

Bovendien hadden we afgesproken om de mango te selecteren, waarvan ik dacht dat het een mooi initiatief zou zijn, maar daar sloeg ik de bal dus helemaal mis. In principe niet zo erg, want we hebben ons bijzonder goed geamuseerd. Het plezier scheppen in koi zit er bij ons na al die jaren nog flink ingebakken en we laten ons door corona niet van de wijs brengen.

Er waren toch een aantal nieuwsgierigen afgekomen. Al 5 jaar volgen ze mijn nieuwsitem en gezever, en uiteindelijk hebben ze de sprong gewaagd naar Arendonk. Ze lieten wel het achterste van hun tong niet zien. Het zijn van die klanten die precies doen of hun neus bloed, maar wel iets achter de hand hebben, namelijk meer kennis dan de modale klant.

Daar moet je snel op anticiperen, want anders gaan ze nog denken dat we dom zijn....maar dat zijn we niet, toch zeker niet wat betreft de verkoop en het presenteren van koi. Bovendien vonden ze het fijn om te zeggen dat ze nog nooit gereageerd hadden op de website...foei !

Maar één ding was zeker, het was bijzonder gezellig en we hebben ons dan ook flink geamuseerd. Ik ga niet de koi laten zien die we moesten presenteren, dat hou ik een beetje afzonderlijk. Ik ga wel de koi presenteren die nog binnen zaten en klaar waren voor hun overstap naar buiten.

Voor mij is dat om de één of andere manier altijd een voldoening en ben ik opgelucht dat de koi naar buiten kunnen. Ik heb er een bloedhekel aan dat koi binnen moeten zitten, het is totaal niet natuurlijk en ik hekel misschien onterecht dat koi in die kleine blauwe bakjes hun lot afwachten, maar zo denk ik er nu éénmaal over !

De koi buiten houden is bovendien een stuk moeilijker dan binnen, geloof mij maar. Het onderhoud en de verzorging is stukken moeilijker en schept veel meer problemen. Bovendien worden ze bijzonder sterk gevoerd buiten en komen ze echt niets tekort. Bij deze temperaturen in opgaande lijn voer ik toch ongeveer 20 kg per week.

Maar genoeg gezeverd, laat ons de koi zien die je gefilmd hebt gisteren ! 

Ik begin met een koi die me bijzonder aan het hart ligt, namelijk een tancho van Takigawa van 77 cm die ik aankocht op de veiling van Choguko of de veiling van de zuidelijke kwekers. Tot op heden begrijp ik niet dat ik deze heb kunnen aankopen.

De enige mogelijkheid is volgens mij dat de koi een wat mindere shiroji heeft, maar daar gaan ze zich in vergissen, geloof me ! Nu ben ik nog zo stom om dat te zeggen en iedereen gaat nu naar het shiroji kijken om de koi uit een ander oogpunt te bekijken, maar daar ga ik absoluut niet mee akkoord, en daar ga ik me ook niet druk in maken.

het is één van de geweldigste tancho kohaku die ik ooit gezien heb, zelfs Momotaro moet ervoor wijken, en dat was altijd mijn favoriet bij tancho. Je ziet wat rooddoorlopende bloedvaatjes lopen, maar geloof me, dat is niet blijvend. Ik zal ervoor zorgen dat het shiroji dikker wordt. Ja, lach er maar mee, maar ik weet hoe deze zal evolueren.

Ik hoop wel niet dat ze te lang bij ons zal blijven, want dat zou zonde zijn. De groei en de ontwikkeling komt dan op een lager pitje te staan en dat vind ik zonde. Het is een prachtbeest dat al ons respect verdient, want zuiverder vind je ze niet, en ze is bovendien afgewerkt met een perfecte bol ! Dank je wel Takigawa San.

Haar metgezel binnen was een showa van 75 cm. Ik zeg altijd...ga ze maar zoeken in Japan, zo eenvoudig zal het niet zijn. Ik noem dit een dankbare showa. Waarom ? Ze heeft alles in proportie en je kan er eigenlijk niets aan afkeuren. Alles klopt aan deze showa, en het is in mijn ogen het voorbeeld van een Momotaro showa die me doet denken aan enkele bloedlijnen van vroeger uit de Momotaro stal waar ik een groot zwak voor had. 

De laatste lotgenoot van de koi die binnen zaten is deze uitzonderlijk mooie bekko van Oyama. Ik had het filmpje binnen gemaakt en daarom is het wat donker, maar toch is dit een bijzonder mooi exemplaar dat ik ook op de veiling van Choguko aankocht. Ze is echter verkocht en Leon zou ze moeten komen ophalen, ze is er klaar voor. Dus Leon....

Tenslotte laat ik je wel 3 koi zien die aan de persoon aangeboden werden als alternatief op zijn vraag, maar waarvan wij vinden dat ze meer dan de moeite waard zijn. Het gaat over 3 tosai kohaku van de veiling van Momotaro die me wel bijzonder veel geld hebben gekost, maar hier hebben we veel vertrouwen in. 

Worden ze niet verkocht, dan gaan ze naar de grote vijver die zal zorgen voor de gepaste temperatuur en groeicurve de volgende maanden. Het zijn 2 vrouwelijke exemplaren en 1 mannelijk exemplaar. Geniet van deze kohaku, want dat hebben wij ook gedaan, Goedkoop zijn ze echter niet...

Wat moet ik hier nog aan toevoegen ? Patroontechnisch perfect, bodywise perfect, prijstechnisch menselijk, wat wil je nog meer. Je kan in principe niets fout doen met de aankoop van één van deze kohaku, en als je ze niet koopt, dan kan ik alleen maar volop genieten van prachtbeesten. Dank je wel, zeg ik dan....

Maar het was eigenlijk Mango dag en dat moest ook gedaan worden ondanks de desinteresse. Vinden wij dat erg...helemaal niet ! We  hebben gewoon gedaan wat we van plan waren en ik heb alle filmpjes aan mekaar genaaid en kom dan tot dit resultaat. Geen interesse ? Dan moet ik er ook geen woorden aan vuilmaken ! Meer zeg ik er ook niet over !

Is dat alles voor vandaag ? Neen, ik heb nog een bijzonder mooie bowl met showa die ondergewaardeerd worden. We gaan er niet teveel over uitweiden, men begrijpt het toch niet, maar deze bowl showa worden niet naar waarde geschat.

In onze ogen zijn ze bijzonder waardevol en ik moet ze voor een habbekrats gaan verkopen, maar ik zal mijn vel duur verkopen. We zetten ze nog even apart, ik ga er dus ook geen woorden aan verspillen, maar gewoon genieten van oerdegelijke showa van een yamabuki kweker. Ze zullen later apart gezet worden om ze verder te laten ontwikkelen.

Als aller, allerlaatste nog de mango afzonderlijk die nu naar binnen zijn gegaan. De jupkes van 12 tot 15 cm zijn nu om en bij de 20-25 cm...wacht tot oktober ! Wat betreft de overblijvende exemplaren, deze worden nu aangeboden voor een weggeefprijs. Wie interesse heeft stuurt me maar een mailtje. 

Ik ben vandaag aanwezig van 10 tot 12 uur

 

Laat Een Reactie Achter

5 reacties

Johan

Mooi nieuwsitem met filmpjes van hoge jumbo kwaliteit koi en tosai die zich nog komende jaren moeten ontwikkelen. Ook leuk om de Tancho weer is terug te zien.
Kom snel weer is langs om de sfeer live te proeven.


rik

nulletje te veel 


Ivo

Bompa, het is maar goed dat we niet eerder langs zijn geweest. 😉 Wij hebben ons ook prima vermaakt. Vooral de tosai kohaku's zijn adembenemend en de klassieke showa😍. Ben bang dat we wel vaker de reis naar arendonk gaan maken. 
Ps dat foei kan vanaf nu wel achterwege blijven.


rik

fraaie showa,s wat voor prijsklasse moeten we dan denken ?

interkoi

De showa zijn om en bij de 5000 euro Rik. Sorry...nulleke te veel. De prijzen zijn afhankelijk van je keuze: 395 -495 - 595 - 695 - 795 


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74