Onze zoektochten beloond

Onze zoektochten beloond

Reeds geruime tijd zoeken wij naar tosai sanke die ten eerste vrouwelijk zijn, gezegend met een zeer goede huidkwaliteit, behoorlijk kiwa en sashi en met het sumi op de goede plaatsen.

Bovendien hebben wij een zwak voor de Matsunosuke bloedlijn, vanwege onze goede ervaringen ermee. Deze koi waren natuurlijk wel te vinden, maar gekoppeld aan een hoog prijskaartje, dat voor de gewone hobbyist dikwijls te hoog gegrepen was.

Voor de mensen die niet bekend zijn met de Matsunosuke bloedlijn, hier nog even een kleine samenvatting: De Matsunosuke bloedlijn werd ontwikkeld door de Sakai Familie in Niigata, en meer bepaald door Toshio Sakai verder ontwikkelt. Interkoi heeft goede tot zeer goede banden met de broer van Toshia Sakai, namelijk Toshiyuki Sakai, de oudere broer van Toshio die in Mishigame, Niigata werd geboren.

De oorspronkelijke koifarm ging over, zoals de traditie het in Japan wil, naar de oudste zoon Toshiyuki, en staat daar hoog aangeschreven als de Yamamatsu koi farm. Ondertussen heeft Toshiyuki de vlag doorgegeven aan Toshiaki, zijn oudste zoon, die dezelde begeestering en liefde heeft voor het kweken van koi. Onze mooiste selecties hebben wij hier gemaakt, en één van onze toekomstig beloftevolle sanke zwemt daar nog in de mudpond.

Toshio Sakai vertrok op 18-jarige leeftijd naar Isawa, waar hij het Isawa Nishikigoi Center vestigde. Sindsdien is de Matsunosuke bloedlijn niet meer weg te denken uit de koi-industrie en deze afstammelingen hebben vele grote prijzen gewonnen op bekende shows.

De basis van de Matsunosuke Sanke vind haar oorsprong in een kruising tussen een Sensuke Kohaku en een Kichinai Sanke. Toshio Sakai had echter het lumineus idee om er het bloed van een magoi door te kweken. Deze koi bereikten een grote lengte, zodat het probleem van de, van oorsprong kleinere Matsunosuke sanke in de beginfase, ook opgelost werd. Door dit idee, werd de bloelijn tevens verfrist en verbeterd.

De sanke en kohaku uit de Matsunosuke bloedlijn kenmerken zich door het zachte hi op jonge leeftijd, dat later dieprood wordt. Het sumi is van een voortreffelijke kwaliteit, dat zeer diep in de huid ligt, en zich na 5 jaar pas stabiliseert. (hier is het woord "geduld" weer op zijn plaats).

Door het inbrengen van het "Magoi bloed" is de grootte van de koi voortaan naar hedendaagse wensen, en is de body enorm goed te noemen. Deze maand krijgen wij een aantal kohaku binnen uit deze bloedlijn, allemaal koi die door ons geselecteerd werden als tosai, en nu als yonsai de gezegende lengte hebben tussen de 70 en 75 cm. Niet enorm groot, maar voldoende groot voor ons, want het zijn heerlijke vissen. Op de bijgevoegde foto kan je ons zien met de familie Sakai, op één van onze mooiste dagen tijdens onze Japanreis, die altijd in het geheugen zal gegrift blijven.

De bloedlijnen zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse kweekmethode, en vooral Momotaro en Sakai SFF hebben gebruikt gemaakt van deze bloedlijnen. De sanke die ik nu op filmpje laat zijn zijn ook allemaal uit de Matsunosuke bloedlijn, en meer bepaald met Momotaro ouderdieren.

Tosai sanke

Tosai sanke

Tosai sanke

Tosai sanke

Wij geloven dat wij hier op passende wijze onze kennis hebben benut om sanke te selecteren die qua body, huidkwaliteit en uitstraling, voldoende in huis hebben om alle criteria te doorstaan. De eer is vooral aan Ben te danken, die zich toespitst op deze tosai. Hij zal je graag uitleggen waarom deze tosai zo goed zijn.

Onze zoektocht leverde nog een paar interessante koi op, maar daarover morgen meer.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240