Op bezoek bij een grootmeester

Op bezoek bij een grootmeester

Jos woont waarachtig op slechts enkele kilometers van mijn deur. Toch is Jos reeds 30 jaar een fanatiek liefhebber van het kweken van koi.

Zijn voorkeur voor Sanke en Ginrin Kohaku steekt Jos niet onder stoelen of banken, en dit kan je ook terugvinden in zijn eigen gekweekte koi. Nu zul je denken, dat zijn eurokoi…inderdaad, maar dan wel eurokoi van Japanse kwaliteit.

Wij stonden vooral versteld van het zo gewaardeerde shirojo van de aanwezige Sanke. Deze moeten in niets onderdoen voor de Japanse kwaliteit. Alhoewel Jos, in tegenstelling tot ons, geen fanatiek aanhanger is van de Sanke van Momotaro, kan hij toch niet ontkennen dat de kohaku van Momotaro een zeer hoge huidkwaliteit hebben met een prachtige witte huid.

Jos is minder te spreken over het sumi van de Sanke van Momotaro. Dit is zijn insziens wat te “spikkelig” om het met een eigen gemaakt woord te zeggen. Eerlijkheidshalve moeten wij toegeven dat het sumi op de sanke van Jos die wij gezien hebben inderdaad als een echt dik tapijt op de sanke aanwezig was, en bovendien nog op de goede plaatsen, op het wit tegen de hi platen (=tsubi sumi). Tevens was het hi patroon de basis van een mooie kohaku. Wij konden niets anders zeggen dan: chapeau Jos.

Het hi op zijn aanwezige koi was het echte diepe rood, zoals veel mensen dit graag zien. Persoonlijk houden wij meer van het verfijnde oranje-rood, dit kan volgens ons nog zo levend zijn en zo sprekend zijn. Ook in Japan wordt dit meer gewaardeerd. Hierover zullen de meningen echter wel verdeeld blijven.

Vooral het technische vernuft in de hele installatie, het op peil houden van de PH via uitgebalanceerde controlekasten, die door Jos zelf op punt gesteld werden gesteld wekten onze bewondering. Hier kunnen we nog veel van leren.

Bij ons bezoek werden wij vooral verrast door de professionele benadering van het kweken, en vooral ook door de netheid en orde van het geheel. Wij mochten enkele sfeerfoto’s maken van de installatie, en beoordeel zelf…dit is topklasse van hoog niveau. Rini was natuurlijk uiterst geïnteresseerd in het hele gebeuren en was op zijn minst gecharmeerd van de aanpak van Jos.

Ik heb enkele foto’s genomen van de centrale keuken waar de koi gekweekt worden, en wij kunnen alleen maar zeggen: doe zo verder Jos.

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137