Op bezoek bij Martin

Op bezoek bij Martin

Als je een nieuwe vijver gaat inwijden naast een bestaande vijver, dan is het evident dat je de kans te baat neemt om oude glories te bekijken.

Van de uitspraak "een stuk of 3" bowlen, heb ik me rustig niets van aangetrokken, en ik heb er in totaal 13 van gebowld, tot ontzetting van ….

Nu ga ik ze niet allemaal in 1 nieuwsitem tonen, maar het wat spreiden over verschillende nieuwsitems, dat maakt wat overzichtelijker en kunnen we er misschien wat meer over zeggen.

Een sanke van Sakai FF komt als eerste aan de beurt. Deze kocht ik in november 2013 en werd persoonlijk aangeboden door Kentaro San.

Ondanks het feit dat het op dit ogenblik vrij warm is, en het sumi niet op de eerste plaats komt, heb ik het gevoel dat het sumi toch sterker geworden is. Qua body heeft ze zeker een inhaalbeweging gemaakt, misschien zelfs iets te veel, ten nadele van de groei.

Nu is het zo dat ik over groei liever niet teveel zeg tijdens het eerste jaar dat ze in Europa verblijven, want sommige koi hebben er geen probleem mee, maar sommige koi hebben een jaar nodig om te acclimatiseren, om er nadien ten volle voor te gaan. Ik heb het gevoel dat deze sanke er zo ééntje is.

De huidkwaliteit is er in ieder geval goed op vooruit gegaan, de uitstraling is er nog altijd, en het sumi manifesteert zich. Toch zou deze boven de 80 moeten komen om werkelijk voldoening te geven. Het frame van de koi zou de body zeker moeten kunnen ondersteunen.

Eentje dat nog maar korte tijd in de vijver verblijft en al de ruttemetut aan zijn laars lapt is deze Momotaro sanke. Ze werd op 15 mei pas in de vijver bijgezet, en zo zag ze eruit toen ze aankwam in Arendonk.

Misschien wat moeilijker te zien op het filmpje, maar de sanke zeg er wonderbaarlijk goed uit met een glans en een uitstraling om van te watertanden. Het maruzome kiwa op het eerste patroon was om te watertanden en gaf de sanke een speciale uitstraling. Ik heb een tweede foto van Maruzome kiwa erbij gedaan om de mensen uit te leggen wat dit is.

Maruzome kiwa kan soms mooi zijn, maar soms ook gevaarlijk, omdat ik vind dat het bij sommige koi door het ouder worden soms de indruk geeft dat het loskomt van het patroon, en te "uitstekelig" wordt.De fukurin spatte er vanaf, en het shiroji verblindde je ogen. Heb ik mij vergist in deze sanke, want eerlijk gezegd was dit één van de nisai die me niet bijzonder bekoorde. Nu echter wel….zou Martin dan meer verstand krijgen van koi dan ik ? Het zal toch niet waar zijn zeker….

Patroontechnisch is het een koi die misschien niet de meeste mensen zal aanspreken, maar dit gaat zeker ten onder aan de kwalitatieve uitstraling van de sanke in zijn geheel. Dikke proficiat en het was mij een plezier om te zien hoe deze op enkele maanden tijd zoveel verbeterd was. Ik weet niet of je het op het filmpje goed kan zien, maar geloof me, in het echt is ze formidabel.

Als derde en misschien wel de meest oogverblindende verschijning vandaag is toch wel deze chagoi van Takigawa. Mr. M. moest een groen-, olijfkleurige chagoi hebben met de allure om naar de meter toe te groeien en die geen buikje zou krijgen zoals de meesten wel eens doen. Bovendien mocht hij geen geld kosten. Begin dan al maar te zoeken.

Bovendien heeft Martin, hoe oneerlijk het ook is, een degout aan Takigawa omdat hij niet beantwoord aan de strenge opgelegde regels van de moderne wetgeving van de koi, namelijk niet de brede koppen die nu gewenst zijn.

Takigawa San is de eerlijkheid in persoon, soms makkelijk, soms moeilijk, maar iemand waar ik altijd echt met bewondering naar opkijk, en mensen die ooit een bezoek brachten aan Takigawa San zullen dit beamen.

Hij weet ook dat hij met de oudere bloedlijnen kweekt, maar vergis je niet, hij wordt alom gerespecteerd in Japan, en ik ga er bijzonder graag op bezoek, ondanks het feit dat ik niet altijd mijn gading vind.

Ik krijg dan wel het verwijt van Martin dat mijn virginneke van 90 cm (kweker Takigawa) niet goed genoeg is, en dat ze nooit een dikke prijs zal behalen op een show, maar wat een zalige koi om naar te kijken. En op het verwijt dat ik ze nooit kan verkopen, kan ik hem helaas alleen maar gelijk geven. Het genot dat ze me echter iedere dag geeft, is een mooie compensatie.

Koi houden is iets meer dan boekjes en show voorschriften.

Deze chagoi zou je echter in het echt moeten zien. Het is een genot om naar te kijken en ze heeft het echte Takigawa karakter. Zich verzetten in een bowl,maar de goedheid in een vijver, een zalig karakter, maar eentje waarvan Martin de zenuwen krijgt als ik ze in de bowl zit…hahaha….

Geen enkel shimi spotje, blinken als een spiegel, een lijf om van te dromen, en een kleurstelling die in mijn ogen volledig beantwoord aan de vraag van Martin. Het schubbenpatroon, de teri, de totaaluitstraling, het was genieten in alle superlatieven die ik maar kan bedenken. Ze was 88 cm momenteel en zal vermoedelijk een eind over de 90 gaan in de toekomst. Waar het eindpunt ligt weet ik niet, maar het is ook totaal niet belangrijk. Oh ja, het gevreesde kleine koppeke waar Martin van wakker ligt heeft in mijn ogen geen enkele impact.

Oh ja, hier nog een filmpje van toen ik ze aankocht. Bedankt voor deze plezierige momenten, en in de loop van de volgende dagen zal ik zeker nog enkele andere koi laten zien.

Meer afbeeldingen

Op bezoek bij Martin: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137