Positieve ontwikkelingen

Positieve ontwikkelingen

Het is altijd mooi om positieve ontwikkelingen te tonen. Vandaag is het de beurt aan een Sanke van Sakai FF met een uitzonderlijk mooie ontwikkeling dat door veel mensen op prijs zal gesteld worden.

Wat moet je doen om een koi goed te laten ontwikkelen. Een moeilijke vraag waar moeilijk op te antwoorden is. Belangrijk uiteraard is dat je je vijver kent en kunt lezen, met andere woorden wat je kan verwachten van de evolutie van je koi in jou vijver.

Er is een bijzonder groot verschil in vijveren, en het is moeilijk om uit te leggen waar de verschillen zitten. Ik herinner me ooit dat ik een kohaku kocht bij de kweker Yamatoya en na een jaar azukari stond de koi vol met spots.

Ik was bijzonder ontgoocheld, maar tegelijkertijd ook verbaasd, want Yamatoya San vertelde me het volgende: Kom volgend jaar terug en de spots zullen verdwenen zijn. Ik kon mijn oren niet geloven, maar toen ik het jaar erop terugkwam was de kohaku loepzuiver, ik stond met verbazing te kijken.

Yamatoya San kende dus zijn mudponds en wist waar hij de kohaku moest zetten om het beste resultaat te verkrijgen. Wij hebben natuurlijk niet een aantal verschillende vijvers, maar ook hier in Arendonk zit er verschil in bepaalde vijvers dat je moet leren analyseren om bepaalde resultaten te bereiken.

Een goed voorbeeld hiervan is de bekende vijver 5 door alle trouwe klanten goed bekend. Deze wordt makkelijk begenadigd met zweefalgen, iets wat wij graag hebben om koi een glanzende huid te geven. 

Het voorbeeld is vooral deze winter duidelijk verschillende malen gefilmd, tot vervelens toe misschien, maar telkens als de koi bovengehaald werden waren de aanwezigen laaiend enthousiast en stonden ze met bewondering te kijken.

Ondertussen heb ik de vijver helder gemaakt. Er zitten nog een 12-tal koi in momenteel, waarvan er nog enkele moeten opgehaald worden. Daarna zien we nog wel wat we gaan doen in de zomer, helder of groen....

Maar waar het vandaag over gaat is de sanke van Frank waar ik de mooie evolutie van wil laten zien. Ik kreeg begeleidend schrijven van Frank.

Ik heb de ontwikkeling van mijn SFF sanke van nisai tot nu bijgehouden. Misschien is het interessant genoeg om te tonen. 

  • De koi is geboren in 2013 en is nu 76 cm
  • Van 2019 tot 2020 heeft de koi geen groei doorgemaakt en bleef 71cm.
  • Van 2020 to 2021 toch weer 5cm erbij.

Best bijzonder eigenlijk na een jaar van stilstand. Ook de ontwikkeling van het sumi is voor mij erg leerzaam en spannend geweest. Dit is mede wat het koihouden voor mij en denk vele andere zo leuk maakt. Fantaseren over hoe de koi gaat ontwikkelen en dat dan kunnen volgen.

Hier wordt nog eens bewezen hoe moeilijk het is om koi boven de 80 cm te krijgen in onze vijvers. Zonder te forceren of te verwarmen heeft deze sanke het geschept tot 76 cm en vermits ze nog maar 8 jaar is, heeft ze nog een aantal jaren de mogelijkheid om de magische grens te behalen.

In ieder geval proficiat aan de koi om zo goed te ontwikkelen, en natuurlijk aan de eigenaar om dit zo goed te begeleiden. Het is altijd een eer om dergelijke ontwikkelingen te tonen.

Ik probeer ook altijd zoveel mogelijk voorbeelden te laten zien van goede ontwikkelingen, maar niet alles gaat altijd over rozen. Bovendien moet de koi ook meewerken, want niet alle koi doen wat ze in zich hebben.

Wel hebben we dit jaar een hele reeks fantastische evoluties van koi laten zien denk ik, en wat er nog op het programma staat voor het volgend jaar is niet van de poes. Op 25 mei komt de volgende levering binnen en ook daar zitten een aantal geweldige koi tussen. Hou de website in de gaten, want het zit eraan te komen !

Nu nog even spannend voor de veiling van Momotaro

 

Meer afbeeldingen

Positieve ontwikkelingen: afbeelding 1
Positieve ontwikkelingen: afbeelding 2
Positieve ontwikkelingen: afbeelding 3
Positieve ontwikkelingen: afbeelding 4

Laat Een Reactie Achter

6 reacties

Ben Brons

Een schitterende sanke is dat geworden. In het voorjaar word mijn vijver ook een klein beetje groen en dat laat ik lekker gebeuren en doe de UV lamp niet aan want na een aantal weken is die weer helder en ook geleerd van Bompa


Roy

Ik zie de resultaten van groen vijveren. Ik geloof hier zeer zeker in. Helaas krijg ik mijn vijver niet groen.


Frank

Bedankt voor de reacties!
Als er iets is wat ik  bij Interkoi geleerd heb is dat het groen vijveren wel. Mijn koi zwemmen dan ook een groot aantal maanden per jaar in licht groen water. In het begin was ik er een beetje sceptisch over, maar nu flink wat jaren verder weet ik wel beter. Wat dat doet met het beni en teri is fantastisch. 


Jack

Veiling Momotaro spannend ?  Vrees dat bij dit aanbod er toch niets betaalbaar word voor de liefhebbers aan deze kant van de wereld. Beperkt aanbod en zeer hoogwaardige Koi , idd ze weten precies wat ze doen !  Showa 109......benieuwd waar dat eindigt in het aantal yen.

Mooie ontwikkeling Frank van de Sanke !


Dick

Pracht koi, chapeau aan alle betrokkenen.


Mark

Echt een schitterende “heldere” vis om in werkelijkheid te zien. Chapeau!


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur 
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74