
Quarantaine na aankomst van koi is topsport
Er zijn meerdere vragen binnengekomen over hoe de quarantaine in zijn werk gaat bij binnenkomst van nieuwe koi. Daarom dit korte overzicht. Lees het verhaal even door, hopelijk wordt het zo een stuk duidelijker.
Iedereen heeft zo zijn eigen mening over wat een correcte quarantaine inhoudt. Regelmatig krijg ik vragen als: "Hoe werkt dat nu precies?" of "Wat doe jij tijdens de quarantaine?" Daarom probeer ik het hier zo helder mogelijk uit te leggen.
Op het moment dat de koi binnenkomen, zijn mijn quarantainevijvers al volledig voorbereid. Enkele dagen vóór aankomst zorg ik ervoor dat de vijver grondig ontsmet wordt. Daar bestaan verschillende methodes voor, afhankelijk van de situatie en voorkeur.
Quarantaine: topsport die zwaar onderschat wordt
Ik gebruik Virkon voor het ontsmetten van de quarantainevijver. Een belangrijk voordeel van Virkon is dat het een werkingsduur heeft van 24 uur. Daarna is de werking volledig uitgewerkt en bereikt het middel zijn nulpunt. Dat moment grijp ik aan om een grote waterverversing te doen. Zo is de vijver klaar voor de ontvangst van de nieuwe koi.
Vlak voor vertrek naar Schiphol voeg ik zout toe aan de vijver. Ik begin met een dosering van 3 tot 5 kg per m³ en bouw dat geleidelijk op naar 7 kg per m³. Deze verhoogde zoutconcentratie hou ik minimaal een week aan. Het helpt de koi om goed te acclimatiseren én het verhoogt de kans dat eventuele eencellige parasieten geëlimineerd worden. Door het zout in stappen toe te voegen, geef ik de koi de tijd om zich rustig aan te passen en uit te zwemmen.
Na die eerste week starten we met het controleren van de koi. We kijken dan naar de kieuwen, vinnen en vooral de buikvinnen. Die laatste geven vaak als eerste een signaal wanneer er iets niet in orde is. Soms staan we urenlang te observeren, want elk detail kan iets zeggen over de gezondheidstoestand van de koi.
Tijdens die eerste week zet ik ook meteen de temperatuur op 24 à 25 graden. Waarom? Omdat eventuele problemen of ziektes die de koi met zich meebrengen zich dan sneller openbaren, bij mij, en niet bij jou. Opvang van koi is topsport, en dat wordt vaak zwaar onderschat.
Ik speel in die periode bewust met temperatuur: snel omhoog, dan weer naar beneden. Waarom? Omdat ik de koi bewust onder stress zet. Klinkt misschien vreemd, maar net onder druk komen zwakke plekken naar boven. En dát is exact wat ik wil zien, zodat ik erop kan reageren vóór de koi naar hun nieuwe eigenaar gaan.
De tweede week: van spanning naar genieten
De tweede week is meestal een periode van genieten. De koi zijn dan door de eerste, intensieve fase heen en beginnen zichtbaar op te knappen. Ze zijn actiever, tonen natuurlijk gedrag en lijken zich goed te voelen, een opluchting, elke keer weer.
Voor mij is dit ook het moment om kieuwstalen te nemen voor de controle op KHV en CEV. Dat blijft altijd spannend. Het is zo’n opluchting als beide testen negatief zijn. Want dan weet ik: alles is in orde.
In deze fase begin ik ook voorzichtig het voergedrag weer op te bouwen. De koi voelen zich duidelijk beter, zijn gewend aan hun nieuwe omgeving en reageren steeds enthousiaster op het voer. Het is een teken dat ze zich echt thuis beginnen te voelen.
Week 3 en 4: alert blijven is cruciaal
In week 3 gaan mijn voelsprieten omhoog. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is dit de fase waarin eventuele parasieten hun kans grijpen. Dat betekent: extra alert zijn, elk afwijkend gedrag waarnemen en geen enkel signaal negeren.
Week 4 voelt vaak alsof we er bijna zijn
Maar schijn bedriegt. Juist in deze fase kunnen er nog uitbraken ontstaan. Als parasieten toeslaan, dan is het meestal in week 3 of 4. Gelukkig zitten we er dagelijks kort op. Daardoor kunnen we snel ingrijpen wanneer nodig en meteen gericht behandelen.
Week 5 en 6: herstellen en voorbereiden
Na deze intensieve periode is het tijd om de koi te laten aansterken. Ze krijgen rust, optimale verzorging en geleidelijk wordt het voer verder opgevoerd. We bereiden ze stap voor stap voor op hun transport naar hun nieuwe thuis. Tegen die tijd zijn we zes weken verder, een traject waarin geen detail over het hoofd is gezien.
Het meest onderschatte onderdeel, maar van onschatbare waarde
De quarantaineperiode is zonder twijfel het meest onderschatte onderdeel van het hele traject. Maar voor mij is het juist één van de belangrijkste schakels. Ik voel het als mijn plicht om een degelijke, doordachte quarantaine te hanteren. Niet “omdat het moet”, maar omdat ik me meer dan verantwoordelijk voel voor de gezondheid van elke koi die hier binnenkomt, en vertrekt.
Jullie geven je zuurverdiende centen uit aan een levend dier, vol potentieel en belofte. Daar hoort een strak regime bij, met zorg, ervaring en continue waakzaamheid. Geen concessies. Alleen dan kunnen we samen genieten van een gezonde, sterke koi, klaar voor een mooie toekomst.
Wat wordt er zoal verbruikt tijdens een quarantaineperiode?
Om een beeld te geven van wat er komt kijken bij een serieuze quarantaine, geef ik graag een globale schatting van het verbruik per vijver gedurende een volledige cyclus:
- Gas: ± 300 m³
- Water: ± 300 m³
- Zout: ± 200 kg
- Virkon: ± 500 gram
- Voer: ± 12 kg
- Stimulerende additieven: ± 10 liter
- Arbeid: ± 36 uur
- Indien nodig: medicijnen en aanvullende behandelingen
Het zijn geen kleine getallen. Maar deze investering is nodig om de koi in topconditie te brengen én om met een gerust hart de overdracht naar hun nieuwe eigenaar te kunnen doen. Gezondheid, stabiliteit en vertrouwen staan centraal, en daar hoort deze inzet gewoon bij.
Een vuistregel voor iedereen die met koi handelt
Wat mij betreft zou dit een vuistregel moeten zijn voor elke handelaar: neem quarantaine serieus. Ja, er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, ieder heeft zijn aanpak, en dat mag ook. Maar wat nooit mag ontbreken, is tijd, zorg en verantwoordelijkheid.
Voor mij staat de quarantaineperiode centraal. Het nemen van stalen, het observeren, het behandelen waar nodig, het hoort er allemaal bij. Alleen zo kunnen we er zeker van zijn dat er alles aan is gedaan om de koi in de best mogelijke conditie bij hun nieuwe eigenaar te laten aankomen. Want jullie vertrouwen mij jullie investering toe, jullie passie. En dat vertrouwen verdient niets minder dan het allerbeste.
Nieuwe aankopen door Interkoi Germany.
Een prachtige kohaku KO-V25-0217 van 38 cm (verkocht ondertussen)
Kohaku 2504006 van Momotaro: 599 euro
Kohaku 2504007 van Momotaro: 599 euro
Kohaku 2504008 van Momotaro: 599 euro
Al deze kohaku zijn van de nieuwe bloedlijn Kamuy.
Mooi informatief nieuwsitem en pracht Kohaku,s