Quarantaine

Quarantaine

Over een paar maanden - als de lente dan toch zijn houvast op ons weer heeft gekregen - vertrekken vele koi die de winter bij de dealer hebben doorgebracht - naar hun eindbestemming: de vijver van hun nieuwe baasje. De vraag is dan altijd: moet zo'n nieuwe aanwinst nu eerst in quarantaine, of kan ie rechtstreeks de vijver in?

Koi die rechtreeks uit Japan komen, moeten in quarantaine. Zoveel is wel duidelijk. Door de stress van de handling en het langdurige transport is het immuunsysteem zwaar onder druk komen te staan. Koi uit Japan worden altijd in gematigd zuur water vervoerd. Water met pH waarden van ca. 6,5. Dit om te voorkomen dat het ammonium in het transportwater wordt omgezet in giftig ammoniak. Pas vanaf 7.2 á 7.4 pH wordt het water licht alkalisch en wordt ammonium in toenemende mate giftiger naarmate de pH hoger is. Het wordt dan voor een steeds groter deel ammoniak. Bij pH 9,2 is ongeveer de helft van het ammonium omgezet naar giftig ammoniak. Gewoonlijk is het transportwater vrij koel: niet meer dan 16 graden. Qua opvang moet er dus nogal wat gebeuren. Het water in de opvangbakken van de dealer moet gematcht worden met het transportwater en daarna langzaam terug op dikte worden gebracht. Een acclimatisering nadat de koi een haast eindeloze serie stressvolle handelingen heeft ondergaan, te beginnen bij de selectie uit de bassins bij de Japanse kwekers. Stresshormonen moeten haast wel continu door de aderen van de vissen gieren. Dat maakt de vervoerde vissen uiterst kwetsbaar voor aandoeningen van allerlei aard. Grote kans dat parasieten en bacteriën op de verzwakte vissen hun lusten botvieren. Acclimatisering heeft dan ook de hoogste prioriteit. En die mag bij de dealer gerust een ruime tijd in beslag nemen.

Maar hoe staat met koi die succesvol een quarantaineperiode hebben afgesloten bij de dealer? Als u zo’n vis koopt, zou u die bij uw thuis dan ook in quarantaine moeten opvangen? “Liever niet,” zeg ik dan. Zo’n koi is niet meer verzwakt. Hij heeft de reis vanuit Japan getrotseerd, heeft zich geacclimatiseerd aan zijn nieuwe omgeving en is door de goede zorgen van de dealer aangesterkt. Zijn immuunsysteem werkt volop. Met andere woorden: hij past in uw vijver. Kijk, ik ga ervan uit dat u alleen koi koopt bij een dealer die betrouwbaar bij u overkomt. Waarvan u heeft vastgesteld dat de verzorging van zijn vissen onberispelijk is en de hygiëne van zijn bassins niets te wensen overlaat. Van de koi die u koopt, mag u verwachten dat die op en top gezond is. Zo’n koi moet niet bij u in quarantaine. Die moet uw vijver in. De reden is vrij simpel. Quarantaine is in hoge mate stressverhogend. Een q-bak bij de gemiddelde koihobbyist is normaliter erg klein, het water is doorgaans matig van kwaliteit en is door het geringe volume onderhevig aan schommelingen. Vaak staat de bak binnen en is er weinig daglicht. De waterwaarden in de q-bak zijn nooit dezelfde als van de vijver ook al ververst u regelmatig met vijverwater. Geen ideale plek om nieuwe vissen tot rust te laten komen. Indicaties zijn er volop. U komt de garage of de schuur binnen en u hoort de vissen nerveus tegen de wand van de quarantainebak schieten. Licht u het net of de deksel op, dan duiken de vissen verschrikt weg. Veel beter is het om nieuwe aanwinsten na de geijkte overhevelingprocedure meteen in uw vijver los te laten. Dat betekent dus eerst langzaam laten wennen aan de temperatuur en de watersamenstelling van het vijverwater. De nieuwe koi mengen zich onder het residentiële bestand en komen snel tot rust. Vaak eten ze al binnen de kortste keren. U moet uw vissen wel extra monitoren. Nieuwe toevoegingen leveren altijd enig risico op. De vissen krijgen meestal gedurende een paar dagen een terugslag. Dat heeft gewoonlijk te maken met het omgaan met de nieuwe bacterieculturen die via de nieuwe vissen zijn geïntroduceerd. Koi moeten daartegen weerstand opbouwen. Zowel de nieuwe koi als de bestaande populatie.

En nu maar hopen dat de lente snel zijn intrede doet, want het wordt tijd dat we weer kunnen genieten.

Rini Groothuis

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2402001

sanke 2402001
inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml