Raar maar waar gebeurd

Raar maar waar gebeurd

2 Weken geleden werden er 2 koi mee naar huis genomen om zich te vervoegen in hun nieuwe omgeving, een chagoi en een showa.

Een week later werd er in paniek opnieuw contact opgenomen omdat er koi waren die een enorme zichtbare slijmlaag hadden ontwikkeld.

Onmiddellijk wordt de link gelegd met de 2 koi die bijgezet waren, want wat zou het anders kunnen zijn...alle mogelijke pistes werden onder de loep genomen, maar het was onduidelijk wat er aan de hand was.

Na controle bleek alles in orde te zijn, geen parasietjes, geen bacterieel probleem, het was een groot mysterie. Tenslotte werd er geopperd of er processierupsen in de buurt waren, en inderdaad…deze vervelende diertjes waren in grote getale aanwezig.

Zouden dit de daders dan zijn ? Een moeilijke vraag die je enkel kan beantwoorden door een verregaande actie te ondernemen en de mogelijke daders te elimineren.

De week erop was de slijmlaag van de koi verdwenen en zwommen ze in alle rust weer in hun vijver. Zo zie je maar dat sommige problemen in een klein hoekje zitten, en je moet er maar aan denken wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Ondertussen is alles weer rustig en zwemt alles weer gezond rond. De slijmlaag is verdwenen.... Als je iets onregelmatig ziet, zet dan alles goed op een rijtje om de juiste beslissing te nemen, want wat is er vervelender dan iets waar je niet weet waar het vandaan komt.

Het was een toestand van logisch nadenken om het probleem op te lossen, maar toch…je moet er maar aan denken !

Processierupsen

Iedereen heeft er al van gehoord, maar wat zijn het voor diertjes ? De eikenprocessierups (Thaumetopoea processionea) is een vlinder uit de familie tandvlinders (Notodontidae) en de onderfamilie processievlinders (Thaumetopoeinae).

De rups is behaard en een deel van de beharing bestaat uit zogenaamde brandharen. Deze worden gebruikt ter verdediging tegen vijanden zoals insectenetende zoogdieren. Als de rupsen of het nest waarin deze zich bevinden wordt verstoord, worden de microscopisch kleine brandharen afgegeven aan de lucht.

De brandharen kunnen ook bij de mens hevig jeukende huidontstekingen veroorzaken. Als ze worden ingeademd kan dit in extreme gevallen levensbedreigend zijn voor mensen.

Ook huisdieren zoals honden en vee kunnen nadelige gevolgen ondervinden als ze in contact komen met de rupsen. De eikenprocessierups wordt daarom als een plaaginsect beschouwd. De overlast die de brandharen van de rups kan veroorzaken was reeds bij de Romeinen bekend.

DIT WEEKEND

Zoals gisteren vermeld, zal ik zaterdag niet aanwezig zijn, maar wordt je zeker en vast verder geholpen door Ben.

ZONDAG BEN IK NIET OPEN

Meer afbeeldingen

 Raar maar waar gebeurd: afbeelding 1

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

SA-V19-1230

Nidan Sanke SA-V19-1230
Koi Evolutie

SH-V11-1137

Koi in Japan VERKOCHT SH-V11-1137