Raar maar waar

Raar maar waar

Ik kom tot de vaststelling dat mensen meer geïnteresseerd zijn over het bouwen van vijvers, het toedienen van medicijnen, dan wel het zien van prachtige koi.

Ik heb de laatste maanden verschrikkelijk mooie en goede koi laten zien…bijna zonder commentaar. Telkens ik een nieuwsitem schrijf over vijverbouw of medicijnen, iets waar ik totaal geen feeling mee heb…prijs, een hele rits van reacties.

Voor mij onbegrijpelijk want er is niets dat in mijn ogen saaier is dan dit. Het laatste nieuwsitem over behandelingen scoort enorm, al begrijp ik het niet goed.

Het is een heel normale zaak dat er op tijd moet behandeld worden, hetzijn bij een dealer, hetzij bij een particulier. Uiteraard is een behandeling bij een dealer meer noodzakelijk en kan ik begrijpen dat er bij een particulier slechts af en toe behandeld moet worden, en dan vooral in het voorjaar.

Ik zie ook het slecht er niet van in als men moet behandelen. Men is niet slecht tegenover koi als je constateert dat er iets loos is in je vijver, je een afstrijkje moet maken en behandelen. Het is iets wat je niet in de hand hebt.

Het kan het vervolg zijn van verzwakte koi uit een vervelende winter, het overbrengen van een nieuwe koi die eventueel voor de nodige bacterie-oorlog zorgt, of misschien wel een uitbraak van parasieten teweegbrengt door de stress, een vogel die zijn behoefte doet als hij van het water drinkt, bepaalde pollen of stuifmeel dat in de vijver terechtkomt, het zijn misschien allemaal oorzaken waar je je niet tegen kan verzekeren.

Feit is dat als ik koi verplaats, ik de nodige maatregelen neem. Noem het voorzorgsmaatregelen, en ik zou wel zot zijn als ik het niet deed.

Van het moment als je koi verplaatst, ik heb het nu niet over 1 koi, maar over meerdere verplaatsingen, dan zie je ook dat het gedrag de volgende dagen totaal anders is, en dat het een dag of 2-3 duurt vooraleer ze zich weer aangepast hebben.

Wij dealers kunnen niet anders, en telkens als ik koi verplaats geef ik een lichte ontsmetting om probleempjes te voorkomen. Hetzij met Halamid, een dosis van 5 gram per kuub, hetzij met KP, één gram per kuub, of een partij zout van 2 kg per kuub. Dit zijn toch geen geheimen en hier doe je toch geen verkeerde dingen mee, integendeel.

Als koi van Japan komen in een zak, in een andere watersamenstelling komen na een reis vol stress, dan is het toch ook logisch dat er zich problemen kunnen voordoen.

Dat is niet altijd het geval, maar gewoonlijk, en dat is mijn ervaring, treed het op na een tiental dagen. Over het algemeen komen de koi redelijk zuiver binnen, maar in sommige gevallen zijn er kleine wondjes die veroorzaakt zijn door het transport. Gewoonlijk zijn ze ook helemaal ontslakt zoals ik dat noem, of is de slijmhuid bijna volledig verdwenen door de behandelingen vooraleer ze opgestuurd worden.

Een quarantaine periode is geen overdadige luxe, maar zelfs na 6 weken quarantaine is er nog altijd geen zekerheid over het aanpassingsvermogen.

Wat ik altijd al gezegd heb ik is een waarheid zoals een koi. Een koi kan beter al een jaar in Europa vertoeven, en dan pas kan je met zekerheid stellen dat hij aangepast is. Let wel, dit is geen algemene regel, maar een zichtbaar waar te nemen fenomeen.

Het is echter commercieel niet te doen om koi zolang in je vijvers te laten rondzwemmen zonder te verkopen, want dat is financieel niet haalbaar. Een goede begeleiding bij het verplaatsen van koi is dus altijd heel belangrijk.

Het testen met lernex pro voer is eigenlijk meer een bevestiging vragen of het product ook werkt in deze vorm, en dit is altijd een meerwaarde in mijn ogen.

Ik heb er ook geen probleem mee als er wormpjes gevonden worden om met lernex pro poeder te behandelen, maar ik vond dit een goede gelegenheid om het uit te proberen. Het is één van de weinige manieren om te bewijzen dat het product werkt.

Ondertussen eten ze het voer wel op, zij het niet met volle overtuiging. Ik zal het voer nog tot volgende week blijven geven en dan een afstrijkje maken, zodat ik kan vaststellen of het produkt werkt of niet. Kennis maakt macht, en dat is in het doolhof van koiproducten zeker een meerwaarde.

En behandelen, als het nodig is doe ik het, en het is ieder jaar verschillend. Het is mijn plicht om het te doen….er is niets moeilijker dan koi in goede conditie te houden. En dan nog iets…het gezever over filtratietechnieken enzoverder ben ik ook meer dan moe !

Wat mij interesseert zijn de koi !

Laat Een Reactie Achter

Meld je aan of maak een account aan om een reactie achter te laten.

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 16.00 uur
Zondag: 10.00 tot 12.00 uur

Overige dagen
: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

Koi v/d week

2002018

sanke 2002018
Koi Evolutie

SA-V18-10240

Azukari koi in serre LAAKDAL SA-V18-10240