Regelmatig onderzoek is essentieel

Regelmatig onderzoek is essentieel

Een microscoop is een essentieel hulpmiddel bij het identificeren en bestuderen van parasieten die de gezondheid van koi kunnen beïnvloeden. Gewoonlijk doe ik dat iedere 2 weken  op dit ogenblik. In het voorjaar als het water opwarmt, is het aangeraden om dit iedere week te doen.  Hier zijn enkele belangrijke punten:

Met behulp van een microscoop kunnen parasieten die zich op of in de koi bevinden worden geïdentificeerd. Parasieten zoals Ichthyophthirius multifiliis (witte stip), Costia, Trichodina en Chilodonella zijn enkele veelvoorkomende parasieten bij koi. Door een monster van huid, kieuwen of slijm af te nemen en onder een microscoop te bekijken, kunnen de parasieten worden gedetecteerd en geïdentificeerd.

Microscopische technieken: Verschillende microscopische technieken worden gebruikt bij het onderzoek naar parasieten bij koi. Dit omvat het gebruik van zowel lichtmicroscopen als elektronenmicroscopen, afhankelijk van de vereisten van het onderzoek. Met lichtmicroscopen kunnen levende parasieten in een waterig medium worden waargenomen, terwijl elektronenmicroscopen meer gedetailleerde beelden kunnen produceren met een hogere vergroting.

Voor microscopisch onderzoek worden vaak preparaten gemaakt van monstermateriaal. Bijvoorbeeld, een afstrijkje van de slijmlaag kan op een objectglaasje worden geplaatst, afgedekt met een dekglaasje en onder de microscoop worden bekeken. Soms worden ook kleuringstechnieken toegepast om de parasieten beter zichtbaar te maken.

Diagnose en behandeling: Het gebruik van een microscoop helpt bij het stellen van een nauwkeurige diagnose van parasitaire infecties bij koi. Zodra de parasieten zijn geïdentificeerd, kan de juiste behandeling worden bepaald. Verschillende parasieten vereisen verschillende behandelingsmethoden, dus het is belangrijk om de juiste identificatie te hebben om effectieve maatregelen te nemen.

Dit is eigenlijk wat iedere koiliefhebber onder de knie moet hebben. Zoals voorheen gemeld is het vooral in het voorjaar belangrijk, en vooral als je ziet dat er iets met de koi niet goed is.Ik denk daarbij aan het rondzwemmen met gesloten vinnen, het liggen op de grond, of eender welk raar gedrag. Een afstrijkje nemen en onder de microscoop bekijken zal gauw duidelijk maken wat het probleem zou kunnen zijn.

Gisteren heb ik mijn rondleiding gedaan. Gewoonlijk zet ik 2 koi in een bowl en neem een afstrijkje vlak bij de kieuwen en gewoonlijk draai ik de koi even om om en afstrijkje onderaan te nemen. Op deze manier is er een bepaalde graad van zekerheid of zich parasieten bevinden op de koi. 

Het is ook een goede gelegenheid om even in de kieuwen te kijken. Het lijkt misschien niet plezierig voor de koi, maar het is belangrijk dat de kieuwen goed  in orde zijn. Zoals het een goede huisvader betaamt heb ik dan ook enkele filmpjes gemaakt van de koi en die mag ik niet onthouden.

De kohaku is van Matsue, iets boven de 60 cm en het warme water zorgt natuurlijk voor leven in de brouwerij. Een aantal tosai zijn ook springlevend zoals je kan zien in dit filmpje. Ik had nog even de temperatuur gemeten van de vijvers en die strand op ongeveer 22°. Volgens mij een ideale temperatuur voor de koi. Het worden trouwens serieuze visjes, en ze doen het bijzonder goed.

 

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml