Rini Groothuis, de goeroe van de moderne karpervisserij...

Rini Groothuis, de goeroe van de moderne karpervisserij...

Vanaf november 2007 zal Rini Groothuis een column plaatsen op de site van Interkoi voorzien van alle mogelijke wetenswaardigheden, nieuwsitems, boek- en dvdbesprekingen. In een volgende fase, zal een vraag- en antwoordrubriek opgezet worden, alles aan koi gerelateerd. Iedereen kan dus interactief met Rini communiceren om bepaalde informatie te krijgen of doelgerichte vragen te stellen over alles wat met de koi te maken heeft .

Tevens zal Rini vanaf het nieuwe seizoen een adviserende functie gaan bekleden bij Interkoi, en Luc en Frank gaan assisteren bij de promotie en verkoop van hoge kwaliteitskoi. Iedereen die het wil, kan gratis advies komen vragen over een bepaalde koi uit de collectie van interkoi die hij/zij wenst aan te kopen.. Rini zal vanaf volgend jaar op vaste dagen aanwezig zijn bij interkoi, of je kan vrijblijvend met Rini een afspraak maken.

Voor de mensen die Rini Groothuis niet kennen, volgt hier een kleine, maar interessante biografie:

Als kleine jongen was Rini al niet van de waterkant weg te denken. Het rimpelende nat trok hem onweerstaanbaar, als een krachtige magneet. Hij interesseerde zich voor al het waterleven, variërend van de schaatsenrijdertjes en waterspinnen op het waterspiegel, tot de salamanders en stekelbaarsjes eronder. Al vroeg trok hij met zijn opa en zijn vader erop uit om te vissen: baarsjes en grondeltjes in het kanaal, voorntjes en brasems in de naburige leemputten. Het was op een van die vispartijen met zijn vader, dat zijn bamboehengeltje door een aanbijtende karper in het water getrokken en als een speer over het oppervlak gesleurd werd. In deze van opwinding bol staande situatie was zijn vader de reddende engel: hij kleedde zich uit en dook in zijn onderbroek de hengel achterna. Even later lag een 40 cm. lang lederkarpertje amechtig in het gras: zijn eerste karper! Sindsdien beheerst deze intrigerende vis zijn hobby’s: karpervissen (nu nog schaars) en koihouden.

Rini Groothuis schreef vijf boeken, waarvan Karper en Het Grote Karperboek zes herdrukken kenden en waarvan meer dan 40.000 exemplaren werden verkocht. Hij was kind aan huis bij grote viskwekerijen, zoals de Organisatie ter Verbeterij van de Binnenvisserij, waar hij veel opstak van de kweek van verschillende soorten karper.Hij publiceerde honderden artikelen in binnen- en buitenland en wordt alom gezien als de goeroe van de moderne karpervisserij. Hij is erelid van de engelse Carp Society en de nederlandse Karperstudiegroep.

Het laatste decennium is de balans echter langzamerhand overgeslagen naar de koi. De imposante verschijning, de prachtige kleuren, het vredelievende karakter (een van de weinige diersoorten die geen territoriumgedrag kennen) en de eigen identiteit geven dat koihouden voor hem een extra reliëf. Rini heeft, zoals vrijwel elke koihouder, een groot aantal vijvers gehad. Zijn huidige vijver is 30 kuub en wordt uitsluitend door bakki showers aangedreven. Hij heeft een sterke voorkeur voor go-sanke, met name kohaku, die hij als de rolls royce van de koi beschouwd. Zijn lievelingen zijn de beide Kato’s, die Interkoi voor hem dit jaar rechtstreeks uit Japan importeerde: vissen met een body als een sumiworstelaar, elk een dikke 10 kilo zwaar. Hij is zeer geïnteresseerd in bloedlijnen, omdat die een sterke indicatie vormen van wat je van een koi in de toekomst mag verwachten. Vaak komen koi in optimale kleurstellingen uit Japan hier terecht, om naderhand sterk in kwaliteit terug te lopen omdat het vijverwater van de koihobbyist niet optimaal is om de vis te laten evolueren. Rini’s streven is zijn water die kwaliteit te geven dat koi zich optimaal in body, kleur en huid ontwikkelen.

Rini heeft twee zonen, Dennis en Patrick, en een dochter, Mitsi, en twee snoezen van kleinkinderen, Merlijn en Sterre. Rini woont in Hilvarenbeek en is het grootste gedeelte van zijn werkzame leven actief geweest als verkoopleider bij een grote zorgverzekeraar in Nederland. Sinds een jaar geniet hij van de Vut en kan hij zich nog meer toeleggen op zijn passie.

Laat Een Reactie Achter

Nog geen reactie

Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml